Muhabbit
stablecoin

Stablecoin Nedir?

“Stablecoin”ler kripto para dünyasında adını sıkça duyduğumuz terimlerin başında geliyor.

“Stablecoin”ler kripto para dünyasında adını sıkça duyduğumuz terimlerin başında geliyor.

Peki stablecoin nedir?

Stablecoin, itibari para birimlerine endeksli kripto para birimleri olarak tanımlanabilir. ABD Doları, Hong Kong Doları, euro, sterlin, Türk lirası gibi birçok itibari para birimine endeksli kripto para birimi bulunmakta. Bunlar arasında en çok tercih edilenler ise ABD Doları’na endeksli “stablecoin”ler.

Tether (USDT), USD Coin (USDC), Dai (DAI), Binance USD (BUSD), Huobi USD (HUSD), Gemini USD (GUSD), Paxos Standard (PAX), True USD (TUSD) ve Neutrino USD (USDN) gibi birçok stablecoin piyasada işlem görmekte.

Bu para birimlerinin bir kısmı 1:1 oranında ABD Doları ile desteklenirken, bir kısmı ise farklı varlıklar ile destekleniyor.

Lider stablecoin Tether, farklı varlıklar ile desteklenirken, USDC ise 1:1 oranında ABD Doları ile destekleniyor. Her bir stablecoin, 1 ABD Doları’na eşit olma iddiası ile piyasada bulunuyor.

Peki yatırımcılar neden ABD Doları yerine “stablecoin”leri tercih ediyor?

Cevap oldukça basit. Kripto para birimi olmanın avantajı ile birlikte “stablecoin”ler, çok daha kolay bir şekilde muhafaza ve transfer edilebiliyor. Bu sayede birbirleri ile bağlantısı bulunmayan borsalar arası transferler kolay bir şekilde gerçekleşebiliyor ve stabil bir para birimi, bireysel cüzdanlarda kolayca saklanabiliyor.

Bu nedenle 2017 yılından itibaren fazlasıyla ilgi çekmeye başlayan stablecoin çözümleri, 2020 yılı ile birlikte kripto para piyasasının bel kemiği haline gelmiş durumda. Piyasadaki volatiliteden uzak durmak isteyen yatırımcılar, “stablecoin”lerde kalarak varlıklarını muhafaza edebiliyor. Ek olarak gerekli durumlarda çok daha hızlı aksiyon alabiliyor.

30 Milyar $’ı aşan piyasa değeri ile lider stablecoin Tether, piyasası domine etmeye devam ediyor. 2020 yılında büyük çıkış yakalayan ve Tether için en önemli alternatiflerden biri olarak öne çıkan USDC, Coinbase ve Circle ortaklığı ile üretiliyor.

DAI ise temelde bir DeFi ürünü. MakerDAO tarafından ortaya konan DAI, akıllı özleşmeye kilitlenen teminatlar karşılığı üretiliyor. Benzer bir durum USDN için de geçerli. WAVES ve NSBT tokeni ile desteklenen USDN de, son dönemde büyük çıkış yakalayan stablecoin çözümleri arasında yerini alıyor.

Siz hangi “stablecoin”i tercih ediyorsunuz?

Stablecoin haberleri için: Stablecoin Haberleri

Telegram kanalımıza katılın.

Bu içerik sponsorludur.

Son Yazılar

Exit mobile version