Muhabbit

Stablecoin’lerin Piyasa Değeri 20 Milyar Doları Aştı

Piyasa dalgalanmaları stablecoin’lere olan talebi artırdı.

DeFi protokollerinin ani yükselişi ve likidite havuzlarındaki token talebi, stablecoin arzında büyük bir artış meydana getirdi. Bu kapsamda kripto para birimi alanındaki stablecoin’lerin toplam değeri 20 milyar doların üzerine çıkmış durumda.

Coin Metrics’ten alınan verilere göre, stablecoin’lerin toplam değeri, Mayıs ayında 10 milyar doları geçtikten sadece dört ay sonra, 24 Eylül Perşembe günü 20 milyar doları aştı.

Stablecoin’lerin arzının yüksek olmasının bir çok nedeni bulunmaktadır. Örneğin bazı yatırımcıların piyasadaki belirsizlik ile mücadele etmek için, bazılarının ise faiz kazanmak için stablecoin kullandıkları biliniyor.

Kripto para birimi analiz firması TradeBlock’un kurumsal araştırma direktörü John Todaro konu ile ilgili bir açıklama yaptı. Todaro, son zamanlardaki kripto para piyasasındaki dalgalanmalar nedeni ile çoğu kripto para biriminde görülen düşüş eğiliminin de stablecoin’lere olan talebi artırabileceğine dikkat çekti. Ayrıca, stablecoin’lerin ABD doları benzeri varlıklarının sermaye kontrollerinden ve diğer yaptırımlardan kaçmak için kullanıldığını da sözlerine ekledi.

Bu bilgilere bakıldığında borsalarda kullanılan; Binance USD (BUSD), Dai (DAI), HUSD, Paxos Standard Token (PAX), USD Coin (USDC), USDK, Tether (USDT), USDT_ETH ve USDT_TRX gibi stablecoin kripto paraların arzında yaklaşık olarak günlük 100 milyon dolar civarında artış göstermesi normal karşılanmaktadır.

Stablecoin arz miktarını artıran nedenlerden birisi de, bazı borsaların fiat çiftleri sunmamasından kaynaklanmaktadır. Yatırımcılar volatilite dönemlerinde paralarını riske atmamak için yatırımlarını fiat benzeri varlıklara taşımaları için tek seçenekleri olan stablecoin’lere yönelmektedir. Ayrıca Stablecoin’ler, bazı yatırımcılar tarafından kripto para piyasasına girebilmek için kullanılan bir  ara adım olarak da görülüyor.  

Lider Tether

Borsalarda kullanılan, en yüksek piyasa değerine ve günlük işlem hacmine sahip olan stablecoin Tether hala yatırımcılar tarafından en çok kullanılan stablecoin olma özelliğini devam ettiriyor. Tether stablecoin piyasasının lideri konumundadır. Tether’in toplam piyasa değerinin, kripto para analiz firması Glassnode verilerine göre, 15 Temmuz’da 9,2 milyar dolar iken bugün itibariyle 15 milyar doların üzerine çıktığı görülmektedir.

Ancak Tether, hala liderlik koltuğunda oturmasına rağmen son dönemde ciddi rakipler ile karşı karşıya kalmış görünüyor. Bu rakiplerden Tether’e en yakın olanı ise Coinbase ve Goldman Sachs destekli USD Coin (USDC) dir. USDC, 2020 bahar aylarında ilk defa 1 Milyar $’lık piyasa değerine ulaşmıştır. Yaz aylarında yaşadığı hızlı büyüme ile birlikte yaklaşık 2 hafta önce 2 Milyar $ barajını da aşmayı başarmıştı.

Sonuç olarak kripto para piyasasında kullanılan stablecoin’lerin yatırımcılar tarafından aktif bir şekilde kullanıldığı ve her zaman güvenli bir liman olarak gördükleri bu para birimlerine yatırımlarını emanet ettikleri görülmektedir.

Diğer Stablecoin Haberleri İçin: Stablecoin Haberleri

Son Yazılar

Exit mobile version