Muhabbit

SUI Testnet Wave 1 Başladı! Peki Testnet’e Nasıl Katılınıyor?

Herkesin Aptos’tan sonra merakla beklediği Sui blok zincirinin, ilk testnet aşaması olan wave 1 (ilk dalga) başladı. Artık işlemlerinizi testnet ağında gerçekleştirebilirsiniz. Şimdi hep birlikte işlemleri nasıl yapabileceğimizi inceleyelim.

İlginizi çekebilir: Sui Blok Zinciri Nedir? Nasıl Çalışır? Airdrop Gelecek mi?

3 Aşamalı Testnet

İlk testnet aşamasına geçiş yapan Sui blok zinciri, 500 full-node ve 20 validatör-node çalıştırarak testnet üzerinde işlemler yapılmasına olanak tanıdı.

Daha önce devnet aşamasında olan Sui; adı üzerinde developer’lar için bir ağ olduğu için, sürekli yeni güncellemeler ile işlemlerimizin kaybolmasına neden oluyordu. Devnet ağı hala aktif, Sui üzerinde dApp (merkeziyetsiz uygulama) geliştirmek isteyen kullanıcılar bu ağda dApplerini test ediyorlar. Testnet ise mainnet’ten önceki son adım anlamına geliyor, yani mainnet’in bir yansıması diyebiliriz.

Şu an devnet üzerinde full-node çalıştırmak; 2 çekirdekli CPU, 4 GB RAM ve 50 GB SSD gibi düşük sistem gereksinimleri isterken, testnet’te full-node çalıştırmak; 10 çekirdekli CPU, 32 GB RAM ve 1 TB SSD gibi oldukça yüksek sistem gereksinimleri istiyor. Mainnet başlatıldığı zaman testnet’teki yüksek sistem gereksinimleri ile full-node kurulacaktır, yani alt yapı olarak testnet ile benzer sistem üzerine kurulacaktır. Yüksek işletim sistemleri bağlantıları ile oluşturulan bu ağ devnet’ten çok daha hızlıdır. 3 aşamadan oluşan ve her aşamaya wave adı verilen Sui testnet’leri sayesinde, yapılacak güncellemeler ve düzeltilecek sorunlar ile birlikte Sui, mainnet’e hazır hale gelmeyi hedefliyor.

Testnet’te Nasıl İşlem Yapabiliriz?

Testnet’te işlem yapmak için öncelikle, Sui blok zincirini destekleyen bir cüzdan uygulamasına ihtiyacımız var. Sui wallet’ı Google uzantısı olarak indirip kullanabiliriz.

Uzantıyı indirip kurduktan sonra cüzdan oluşturalım ve mnemonic’lerimizi (özel kelimelerimizi) mutlaka güvenli bir yere kaydedelim.

Sağ yukarıda işaretli menüye tıklayalım ve network’ü seçelim.

Network’ler içinde Sui Testnet’i seçelim ve menüden çıkalım.

Cüzdan uygulaması ana sayfasında yer alan Request Sui Testnet SUI Tokens’a tıklayalım.

Test token’larını da aldığımıza göre artık işlem yapabiliriz. Cüzdan uygulamasının alt sekmesinde yer alan Apps’a tıklayarak Sui testnet’inde faaliyet gösteren uygulamalara erişerek işlemler yapabiliriz.

Testnet’te olan birçok uygulamayı Sui Discord’u üzerinden öğrenebilir, daha fazlasını da keşfedebiliriz. Şu an Sui üzerindeki hype’dan dolayı oldukça fazla scam proje bulunmakta. Unutmayın mainnet launch edilmeden token diye bir şeyden bahsedilemez, testnet üzerinden de kimse size bir şey satamaz!

Son Olarak

Aptos blok zinciri testnet aşamasında 1 adet NFT mintleyen kullanıcılarına airdrop yaparak hatırı sayılır miktarlarda paralar kazandırmıştı.

İlginizi çekebilir: Aptos Foundation Erken Testnet Kullanıcılarına 20 Milyon Token Airdrop Dağıttı!

Sui blok zincirinin airdrop yapıp yapmayacağı, yapacaksa nasıl yapacağı henüz bilinmiyor. Airdrop dağıtımı olmasa bile, testnet etkinliklerine katılarak Sui ekosistemini ve Sui ekosisteminde yeni çıkacak platformları keşfetme ayrıcalığına sahip olabiliriz.

Twitter’dan anlık ve hızlı haber akışı için: https://twitter.com/Muhabbitcom

Daha fazla Nasıl haberi için: Nasıl Haberleri

Daha fazla Blockchain haberi için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version