SushiSwap (SUSHI) Nedir?

SushiSwap (SUSHI), merkezsiz bir borsa (DEX) olarak tanımlanabilir.

Sushiswap

Sushiswap

SushiSwap (SUSHI), merkezsiz bir borsa (DEX) olarak tanımlanabilir.

Bir AMM Protokolü olarak tanımlanabilecek olan SushiSwap’in yerel tokeni ise SUSHI olarak öne çıkıyor.

Uniswap’in kodlarının kopyalanması ile ortaya konan SushiSwap, getirdiği yeni özellikler ile birçok yönden Uniswap’ten farklılaşmayı başarmış durumda.

Geçtiğimiz dönemde yaşadığı büyük şanssızlıklar sonucu büyük kayıplar yaşayan SushiSwap, kurucusu tarafından büyük bir kayba uğratılmıştı. Nomi Chef tarafında yapılan satış ile 10 $ seviyelerinde 0.50 $ seviyelerine kadar hızlı bir düşüş yaşayan SushiSwap, daha sonra özel anahtarların devredilmesi ile çok daha merkezsiz bir yapıya kavuşmuştu. Anahtarları ilk olarak devralan FTX CEO’su Sam Bankman Fried, anahtarları birçok önde gelen isme bölerek merkeziyetsizlik adına önemli bir adım atmıştı.

Nomi Chef devam eden sürede büyük bir pişmanlık yaşadığını dile getirmiş, anahtarları devretmenin yanında SUSHI satışından elde ettiği fonları SushiSwap kontratına iade edeceğini açıklamıştı.

Topluluk Karar Verdi

Geri dönen fonlar ile ne yapılacağına oylama ile SushiSwap topluluğu karar verdi. Karara göre geri dönen 14 Milyon $ değerindeki fon ile SUSHI alınması kararlaştırıldı.

Geliştirme Odaklı Çalışmalar Yapıldı

Devam eden süreçte SushiSwap tarafında sessiz bir fiyat yükselişi gerçekleşirken, platformda ciddi değişikliklere de gidildi. Birçok yeni ürün duyurarak platformu geliştirmeye devam eden geliştirici ekibi, SushiSwap’i yeniden en çok kullanılan merkezsiz borsalardan biri haline getirmeyi başardı.

DeFi Pulse verilerine göre en çok kullanılan merkezsiz borsalar arasında 9’uncu sırada bulunan SushiSwap, 4 Milyar $’lık kilitli değeri bünyesinde barındırıyor.

DeFi Pulse Verileri

SushiBar İle Staking

SushiBar ile staking özelliği sunan platform, güncel rakamlara göre SUSHI stake ederek değişken olmakla beraber yıllık yüzde 13’lük bir getiri sunuyor.

Yield Farming ile Pasif Gelir

Çalışma prensibi dolayısıyla likidite havuzlarına ihtiyaç duyan SushiSwap, ilgili havuzlara likidite sağlayan kullanıcılara değişken oranlarla pasif gelir elde etme imkanı sunuyor.

Yatırımcılar havuzlarda gerçekleşen işlemlerin ücretlerinden pay alırken, aynı zamanda SUSHI ile ödüllendiriliyor. Ethereum üzerinde işlem ücretlerinin yüksek olması da ilgili payların göreceli olarak daha yüksek olmasını sağlıyor.

Yield Farming

Tabii merkezsiz borsalara likidite sağlarken oluşabilecek riskleri de detaylı olarak yatırımcıların bilmesi gerekiyor.

Kashi Lending

Kashi Lending özelliği ile SushiSwap, Compound benzeri bir borç alma ve borç verme platformu da oluşturmuş durumda.

Bu sayede kullanıcılar merkezsiz bir şekilde borç alıp borç verebilme kapasitesine sahip oluyor. Kashi’de “impermanent loss” gibi bir risk de bulunmuyor.

Kashi Lending

SushiSwap Birden Çok Ağda Çalışıyor

Sadece Ethereum ağı üzerinde bulunmayan SushiSwap, birçok DEX’ten farklı olarak çoklu ağ desteği sunuyor.

Ethereum, Polygon, Fantom, xDAI, Avalanche, Binance Smart Chain, HECO ve OKEx Chain gibi birçok ağ üzerinde hizmet veren platform, bu sayede daha düşük işlem ücretleri ile hizmet vermeyi amaçlıyor.

Polygon (MATIC) tarafında 500 Milyon $’lık kilitli değere geçtiğimiz günlerde ulaşan SushiSwap, bir “layer 2” çözümü olan Polygon tarafında da fazlasıyla kullanılmaya başladı.

İlk Satış (IDO) Platformu Kuruldu

İlk satış platformunu da duyuran SushiSwap, MISO ile önümüzdeki dönemde token ve ürünlerin ilk satışlarını gerçekleştirebilmeleri için bir platform olarak hizmet verecek.

SAKE isimli ilk ürün ise yaklaşık olarak 13 saat sonra satılacak.

SushiSwap (SUSHI) Coin Nereden Alınır?

SushiSwap tokeni SUSHI merkezi ve merkezsiz birçok borsa üzerinden satın alabilirsiniz.

Huobi, OKEx, FTX, Binance, Coinbase, Gate, Bitfinex, Uniswap, SushiSwap, Serum, Raydium gibi borsalardan satın alınabilen SUSHI, an itibarıyla 2.5 Milyar $’a varan piyasa değeri ile dikkat çekiyor.

MarketCap verilerine göre 52’inci sırada bulunan SUSHI, 19 $ seviyelerinden alıcı buluyor.

DeFi Haberleri için: DeFi Haberleri

Telegram kanalımıza katılın.

Son Yazılar

Bybit CEO’su Ben Zhou, Canlı Yayında Konuştu
Bybit CEO’su Ben Zhou, borsanın 1.4 milyar dolarlık hack saldırısının ardından müşteri çekim işlemlerinin devam edeceğini açıkladı. Zhou, kayıp fonları yerine koymak için Ethereum satın almayacaklarını, bunun yerine ortaklarından sağlanan bridge loan (geçiş kredisi) ile likidite açığını kapatacaklarını belirtti. Müşteri Çekimleri Devam Edecek Bybit kurucu ortağı ve CEO’su Ben Zhou, X Space canlı yayınında yaptığı […]
2 gün önce Borsa
Tarihin En Büyük Kripto Hırsızlığı: Bybit Hack Saldırısı!
Kripto para borsası Bybit, soğuk cüzdanından 1,4 milyar dolardan fazla varlığın çalınmasıyla tarihin en büyük kripto hırsızlıklarından birine maruz kaldı. Olay, sektör genelinde büyük yankı uyandırırken, uzmanlar ve piyasa aktörlerinden farklı yorumlar geldi. Elliptic’in Baş Bilim İnsanı Tom Robinson, “Bu olay, açık ara farkla tarihin en büyük kripto hırsızlığı. Şimdiye kadar en büyük soygun, 2021’de […]
2 gün önce Borsa
Ross Ulbricht: “Roger Ver Serbest Bırakılsın!”
Silk Road’un kurucusu Ross Ulbricht, vergi kaçırmakla suçlanan Roger Ver için özgürlük çağrısı yaptı. 2014’te ABD vatandaşlığından çıkan Roger Ver yetkililer tarafından vergi borcunu eksik bildirdiği gerekçesiyle suçlanıyor. Ve 109 yıla kadar hapisle karşı karşıya. Ross Ulbricht: “Roger Ver, zor zamanlarımda bana destek oldu.” Ulbricht sosyal medyada yaptığı paylaşımda”Roger Ver, zor zamanlarımda bana destek oldu. […]
2 gün önce Öne Çıkan
Sam Bankman-Fried Hapishanede Röportaj Verdi: ‘Yargılanmam Siyasi Hesaplaşmanın Parçası’
New York Sun’ın editör yardımcısı AR Hoffman, Manhattan Gözaltı Merkezi’nde tutuklu bulunan eski FTX CEO’su Sam Bankman-Fried (SBF) ile yaptığı röportajı yayınladı. Kripto milyarderi, dolandırıcılık suçlamalarından mahkum edilmesine ve 25 yıl hapis cezasına çarptırılmasına rağmen masum olduğunu söylüyor. FTX’in Çöküşü: Finansal Kriz mi, Dolandırıcılık mı? Bankman-Fried, FTX’in hiçbir zaman gerçekten iflas etmediğini, şirketin tüm yükümlülüklerini […]
3 gün önce Borsa
Pi Network (PI) Mainnet Lansmanı Sonrası Yüzde 55 Düşüş Yaşadı!
Pi Coin, 20 Şubat 2025’te ana ağına geçiş yaparak (mainnet launch) büyük bir beklentiyle piyasaya sürüldü. İşlem görmeye başladığı ilk saatlerde %36 yükselerek 1.99 dolara ulaştı. Ancak bu yükseliş kısa sürdü ve Pi Coin, OKX borsasında sert satışlarla %55 düşerek 1.989 dolardan 0.9123 dolara geriledi. Pi Coin’de Büyük Çöküş! Piyasa beklentileri öncesinde IOU fiyatlarının 60-70 […]
3 gün önce Altcoin
AvaCloud, Blockchain Gizliliğinde Yeni Dönemi Başlatıyor: EtraPay Satın Alımı ve Gizlilik Paketi Duyuruldu
AvaCloud, gizlilik teknolojilerinde devrim niteliğinde bir adım attı. EtraPay’in satın alınması ve yeni bir gizlilik çözümleri paketinin duyurulmasıyla birlikte, kamusal ve özel blockchain’lerin en güçlü yönleri birleştirildi. EtraPay ve Yenilikçi Encrypted ERC (eERC) Teknolojisi AvaCloud, EtraPay‘i satın alarak Encrypted ERC (eERC) standardı gibi yenilikçi bir teknolojiyi bünyesine kattı. Sıfır bilgi kanıtları (zero-knowledge proofs) ve homomorfik […]
4 gün önce Avalanche
Exit mobile version