Muhabbit

Tayland, 2021 Yılında Vergileri Blockchain İle Toplayacak!

Blockchain teknolojisinin Tayland’da vergi kaçırmayı daha zor hale getirmesi bekleniyor.

tayland

Tayland vergi tahsilat dairesinin, önümüzdeki yıldan itibaren vergi ödemelerini kolaylaştırmak üzere blockchain teknolojisini kullanacağı açıklandı.

Yapılan açıklamaya göre, Tayland ekonomisinin halihazırda yavaş yavaş toparlandığı bu dönemlerde, özel tüketim departmanının, vergileri artırmak yerine gelir tahsilatını iyileştirmek yoluna gitmeyi tercih ettiği ve bu kapsamda da blockchain teknolojisini kullanmaya karar verdiği bildirildi.  

Yerel haber ajansı Bangkok Post tarafından 7 Aralık 2020 tarihinde yayımlanan bir raporda, ülkenin vergi genel müdürü Lavaron Sangsnit’in açıklamalarına yer verildi. Sangsnit yaptığı açıklamada ülkede uygulanacak yeni politikaların iç ekonomik toparlanmayı etkilememesi gerektiğini ve vergilerin artırılmasının hâlâ kırılgan olan ekonomik durumu olumsuz yönde etkileyebileceğini bildiriyor. Raporda yer alan bilgilere göre Hükümetin, 2020 mali yılı için 17.5 milyar $ toplamayı hedeflediği de görülüyor.

Bunun yanında 2021 yılında Gelir ve Gümrük Departmanlarının da blockchain teknolojisini operasyonlarına dahil edeceği açıklandı. Sangsnit, blockchain teknolojisinin bu departmanların vergi yükümlülüklerini, ithalat vergilerini ve fiyatları hesaplamasına yardımcı olacağını dile getirdi. Sonuçta blockchain teknolojini kullanacak olan bu üç ayrı departmanın verileri tek bir veri tabanında birleştirilmiş olacak. Böylece bu da sözde vergi kaçakçılığını daha zor hale getirecek.

Hatırlanacağı üzere 2019 yılında, özel tüketim departmanı, petrol ihracatçıları için vergi iadelerini değerlendirmek üzere blockchain teknolojisini deneme uygulamalarına başlamıştı. Böylece yönetim, petrol ihracatçılarının yakıtları sevk ettikten sonra tüketim vergileri ödemelerinin ve fazla ödenen vergileri talep etmelerinin önünü açmıştı. 

Petrol ihracat gelirleri, Tayland hükümetinin bütçesinin çok önemli bir bölümünü oluşturuyor. Bu gelirler yılda yaklaşık 6.6 milyar $’ı, yani ülkede her yıl toplanan tüm gelirlerin yaklaşık üçte ikisini oluşturuyor.

Sangsnit son olarak yaptığı açıklamada, petrol ihracatçıları için oluşturulan bu yeni sistemin 2021 yılının ilk çeyreğine kadar tamamen faaliyete geçmesini beklediklerini dile getirdi.

Daha Fazla Blockchain Haberleri İçin: Blockchain Haberleri

Son Yazılar

Exit mobile version