Muhabbit

Tayland Dijital Parası İçin Pilot Projesini Hayata Geçirdi!

Banka tarafından yapılan resmi açıklamada CBDC ile ödeme sistemini tüm işletmeler için açmadan önce, bazı büyük ölçekli kuruluşlar aracılığıyla test edeceğini duyurdu.

tayland dijital para

Tayland Merkez Bankası, üretecekleri dijital para biriminin (CBDC) gerçek hayattaki kullanımını test etmek amacıyla bir prototip geliştirdiklerini açıkladı.

Banka tarafından yapılan resmi açıklamada CBDC ile ödeme sistemini tüm işletmeler için açmadan önce, bazı büyük ölçekli kuruluşlar aracılığıyla test edeceğini duyurdu.

Banka yeni dijital ödeme yönteminin prototipini test etmek amacıyla ülkedeki en büyük çimento ve yapı malzemesi üreticisi Siam Cement Group (SCG) ve Tayland menşeli fintech şirketi Digital Ventures Company ile anlaştıklarını duyurdu.

Açıklamaya göre projenin önümüzdeki ay başlatılması planlanıyor. Siam Cement Group’un testlerinin ise yıl sonuna kadar tamamlanması bekleniyor. Merkez bankası, CBDC ile yapılacak ödemeler ile fon transferleri için daha fazla esneklik ve tedarikçiler arasında çok daha hızlı ödeme gerçekleşebilmesini, dolayısıyla da daha verimli bir ödeme sistemini hayata geçirmeyi amaçlıyor.

Pilot uygulamanın devamında ise Tayland Merkez Bankası, sistemin diğer iş alanlarına nasıl kolay bir şekilde entegre edilebileceği ile ilgili çalışmalarda bulunacak.

Tayland Merkez Bankası önderliğindeki 8 banka Intathon projesi kapsamında başlatılan CBDC ödeme sisteminin ilk testlerini Ocak ayında tamamlamıştı. Ortaya konacak yeni prototip ise proje kapsamında kazanılan deneyimler ışığında hazırlanmış durumda.

Birçok Ülke CBDC Çalışmalarını Sürdürüyor

Bildiğiniz üzere Çin ile birlikte birçok ülke kendi merkez bankası dijital parasını çıkarmak amacıyla pilot projeler yürütmekte. Bu konuda şimdiye kadar en somut adımları atan ülke ise Çin olmuştu. Dijital Yuan için beta testlerini gerçekleştiren Çin Merkez Bankası, yerel diğer bankalar aracılığıyla dijital parası için uygulamaları bile hazırlamış durumda. 4 şehirde kamu personelleri tarafından belirli işletmelerde test edilen dijital para ve uygulamalarının beta testlerinin ne zaman biteceği ise henüz bilinmiyor.

Geçtiğimiz dönemde dijital euro (€) testlerini gerçekleştirdiğini duyuran Fransa ile birlikte dünya çapında birçok ülke konu ile ilgili çalışmalarını sürdürmekte.

Dijital para noktasında hangi ülkenin nerede olduğunu incelemek isterseniz buradaki haberimize göz atabilirsiniz.

Son Yazılar

Exit mobile version