Muhabbit

Tayland Merkez Bankası 2022’de Dijital Para Testlerine Başlayacak!

Tayland Bankası 5 yıl içinde dijital para çıkarmayı düşünüyor.

tayland dijital para

Tayland Merkez Bankası, önümüzdeki 5 yıl içerisinde bağımsız bir dijital para çıkarma planını uygulamak için kamuoyuna çağrıda bulundu. Cuma günü yayımlanan bir basın bülteninde bu konudan bahsetti.

Tayland Merkez Bankası, 2022’nin 2. çeyreğinde başlaması planlanan bir perakende merkez bankası dijital para birimi için gündemini belirledi.

Merkez bankası, planlarının bir parçası olarak “Central Bank Digital Currency”(Merkez Bankası Dijital Para Birimi) tezini detaylandıran bir ön rapor yayınladı. Bir CBDC oluşturmayı açıklayan Tayland bankası, özel stabil coinlerin başarısının parasal egemenlik ve finansal istikrar için riskler teşkil ettiğini savundu.

Geçtiğimiz mart ayında Tayland’ın apex bankası, Terra tarafından çıkarılan bir stabil coin olan Thai Baht Digital’i (THT) yasa dışı kabul etti. Apex, Tayland bankası hariç başka herhangi bir kuruluşun dijital para çıkarmasını yasaklayan yasasına atıfta bulundu.

Tayland Merkez Bankası raporuna göre, bağımsız bir dijital para birimiyle ilişkili fırsatları, riskleri ve zorlukları belirlemek için paydaşlarla etkileşim kurulacak daha sonra CBDC geliştirme çabalarına başlatılacak ve ardından maliyet-fayda analizi yapılacağını açıkladı.

Tayland Merkez Bankası göre yatırımcılar; daha yüksek riskli gördükleri yatırımları sattıklarında piyasada ayaklanmalar başlar ve tüketiciler CBDC’leri normal para birimine tercih ederlerse, önemli bir risk faktörü oluşabileceğini belirtti.

Bu nedenle merkez bankası piyasanın belirsiz olduğu dönemlerde banka yoğunluğunu azaltmak için para çekme limitlerini arttırılmasını öneriyor.

Sonucun bir parçası olarak, Tayland bankası’nın neden CBDC çıkarma planları olduğunu anlamış olduk.

Tayland bankası finans piyasaları operasyonları grubu başkan yardımcısı Vachira Arromdee cuma günkü kapanışta şunları söyledi:

CBDC’leri ülkedeki finansal hizmetlere daha fazla erişim sağlamanın bir yolu olarak gördüğünü söyledi.


Daha fazla haber için : Öne Çıkanlar

Haberlere anında ulaşmak ve daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız Telegram grubumuza katılabilirsiniz..

Son Yazılar

Exit mobile version