Muhabbit

Tayland Merkez Bankası: CBDC İçin Önce Güvenlik Önlemleri Alınmalı!

Tayland Merkez Bankası, CBDC hakkında yaptığı çalışmanın sonuçlarını açıkladı.

Tayland'da

Tayland Merkez Bankası (BOT), ülkenin finans sektörü için merkez bankası dijital para birimi (CDBC) çıkarmanın etkilerinin nasıl yönetileceğine ilişkin hazırladığı yeni bir çalışmanın sonuçlarını yayımladı.

Bilindiği üzere Tayland Merkez Bankası, dünya çapındaki diğer birçok merkez bankası gibi, CBDC araştırma ve geliştirme ile uğraşıyor. Bu kapsamda banka gelecek yıl bir CBDC test etmeye başlamayı planlıyor. Yapılan açıklamada BoT, CBDC ihracının finansal istikrar için risk oluşturmamasını sağlamak üzere hazırladığı üç önemli sonucu duyurdu.

Banka daha önce “kaliteye kaçış”ı (yani tüketicilerin belirli durumlarda mevcut itibari para birimi yerine CBDC’leri tercih etmesini) büyük bir risk faktörü olarak belirlemişti. BoT’un şimdiki çalışması da, para politikası iletimi veya mevcut finansal kurumlar üzerinde olumsuz bir etkiyi içerebileceğini belirtiyor. Bunu önlemek için de, üç noktanın çok önemli olduğunu öne sürüyor:

1. CBDC nakit benzeri olacak ve faiz getirmeyecek.

2. Finansal kuruluşlar gibi aracılar CBDC’nin kamuoyuna dağıtıcıları olacak.

3. CBDC’yi dönüştürmek için şartlar veya limitler belirlenecek.

BoT, bu tür önlemlerin perakende CBDC’nin banka mevduatlarıyla rekabet etmemesini sağlamaya ve aracıların mevduat toplama ve kredi sağlama ve ayrıca genel finansal sistemdeki likiditeyi yönetmedeki rolünü korumaya yardımcı olacağını öne sürüyor. BoT’un görüşüne göre, bu önlemler aynı zamanda finansal kurumlara yapılan saldırılara karşı da bir koruma sağlayacak.

CBDC Talebi Artacak

BoT, CBDC için kamu talebinin zamanla artacağını ve böyle bir para biriminin gelecekte nakit ve mevcut dijital para biçimleri yerine alternatif bir ödeme şekli haline gelmesine yol açabileceğini düşünüyor.

Bu çıkarımların yanı sıra BoT, CBDC için planlanan pilot uygulamasının daha ayrıntılı ayrıntılarını da açıkladı. Pilot çalışma iki aşamadan oluşacak. İlki “Temel İzleme”, 2022’nin ikinci çeyreğinde başlayacak ve para biriminin sınırlı bir ölçekte nakit benzeri faaliyetler yürütmek için, örneğin mal ve hizmetler için ödeme veya makbuz ve ayrıca dönüştürme için kullanılmasını içerecek.

İkinci aşama “İnovasyon Yolu”, özel sektör aktörlerinden ve teknoloji geliştiricilerinden gelen girdilerden yararlanılarak, CBDC’nin daha yeni kullanım durumları için kullanılabilecek yollar keşfedilecek.

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Daha fazla CBDC Haberleri için: CBDC Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version