Muhabbit

TCMB Dijital Türk Lirası İş birliği Platformu’nu Duyurdu!

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası dijital lira testlerine başlayacağını duyurdu!

TCMB

TCMB dijital lira

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK-BİLGEM ile anlaşma imzaladığını duyurdu!

Anlaşma kapsamında bulunan taraflar ile TCMB, “Dijital Türk Lirası İş birliği Platformu” adı verilen yeni bir oluşumun duyurusunu yaptı.

Mevcut ödemeler altyapısı için tamamlayıcı nitelikte görülen dijital Türk lirasının potansiyeli hala araştırılıyor.

TCMB’nin açıklamalarına göre, Merkez Bankası Dijital Türk Lirası Araştırma Geliştirme projesi, yeni ortakların katılımı ile bir sonraki aşamaya taşınacak.

Merkez Bankası Dijital Türk Lirası projesinin, teknolojik araştırma, gelişim ve test süreçleri bu ortaklar tarafından desteklenecek ve yakın bir şekilde takip edilecek.

Merkez Bankası’nın açıklamalarına göre, projeye ilişkin stratejik testlerin yapılacağı birinci faz bulguları ile beraber, platformun gelişimi sürdürülecek.

Bu kapsamda TCMB, prototip halde olan “Dijital Türk Lirası Ağı“nı teknoloji ortakları ile beraber kapalı devre pilot uygulama testlerini gerçekleştirecek. Elde edilen sonuçlar ile beraber test ağı, geniş katılımcıların yer alabileceği ileri aşama testlerine de ev sahipliği yapacak.

Ayrıca TCMB, blockchain teknolojisini, bu teknolojinin ödeme sistemlerinde kullanımını ve anlık ödeme sistemleri ile olan entegrasyonu gibi kullanım durumlarını da teste tabi tutacağını açıkladı.

TCMB’nin dikkat çektiği bir nokta ise, yapılan araştırmaların tamamen deneysel bir profil çizmesi. Yani TCMB, henüz Dijital Türk Lirası’nın tedavülüne dair kesin bir karar almış durumda değil.

Açıklamalara göre, birinci faz test sonuçları yapılan testler istenilen tarihlerde sona ererse, 2022 yılında kamuoyu ile paylaşılacak.

TCMB’nin yayımladığı basın duyurusuna buradan ulaşabilirsiniz.

Daha fazla CBDC Haberleri için: CBDC Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version