Muhabbit

Teknoloji Yasaklarına Karşı Direniş Yeni Başlıyor!

Telegram CEO’su, Rusya’nın iki senelik Telegram yasağını kaldırmasının ardından, Telegram gibi gizlilik özellikleri sunan uygulamaları korumak amacıyla geniş bir direniş başlayacağını düşündüğünü belirtti.

Telegram Diğer Ülkeleri Gözüne Kestirdi

Telegram’ın kurucusu ve CEO’su Pavel Durov, Rus yetkililerin Telegram yasağını kaldırmalarından hemen sonra bir açıklama yaptı.

21 Haziran tarihinde yaptığı açıklamada, şirketin bu durum ile birlikte rehavete kapılmayacağını, Çin ve İran gibi ülkelerde Telegram’ın yasağının kaldırılması için daha fazla çalışacaklarını söyledi. Durov’un açıklamalarına göre, Telegram ekibi sansür karşıtı araçlar üzerine çalışma yapıyor.

Sansür karşıtı kaynaklarımızı Çin ve İran gibi Telegram’ın hala yasak olduğu ülkelere yönlendirmeye karar verdik. Rus kullanıcılarımız için oluşturduğumuz eski proxy sunucularının yöneticilerinden, bu ülkelere odaklanmalarını rica ediyoruz.

Yasak İşe Yaramadı!

Rusya’nın Haberleşme, Bilgi Teknolojisi ve Kitle İletişim Servisi Roskomnadzor, Nisan 2018’de aldığı bir kararla Telegram’ı engellemişti. Ancak Telegram ekibi üstün bir özveri ve mücadele ile yasağa direnerek, uygulamayı Rusya içinde tekrar erişilebilir hale getirdi.

Telegram CEO’su, “basitçe söylemek gerekirse, yasak işe yaramadı” dedi. Ayrıca 2018’den bu yana Rus Telegram kullanıcılarının ikiye katlandığının altını çizdi.

Telegram’ın Rusya’da tutunma çabaları, “Dijital Direniş” adı verilen merkezsiz bir oluşumun kurulmasına ön ayak oldu. Durov ise direniş ile ilgili şunları söyledi;

Rusya’nın Telegram yasağını sona erdirmesi, Dijital Direniş hareketinin son bulduğu anlamına gelmiyor. Hareket yeni başladı ve git gide küresel bir hal alıyor.

Çin 2015 Yılında Telegram’ı Yasaklamıştı

Durov’un bu küresel planı, Rusya’da yaşadığı olaylardan çok daha zor olacaktır. Dünyanın en sansürlü ülkesi Çin, Telegram’ı ülkenin “güvenlik duvarı” politikası ile birlikte 2015 yılında yasakladı. Fakat Telegram uygulaması VPN gibi hizmetlerle Çin’de hala erişilebilir durumda.

İran ise, 2018 yılında Telegram’ı tamı tamına ülke içinde 40 milyon kullanıcısı varken yasaklamıştı. Bu sayı hemen hemen ülke nüfusunun yarısına tekabül ediyor.

Resmi uygulama, İran’da yasaklandıktan sonra, yerel kullanıcılar “Telegram Benzeri” ve resmi olmayan Telegram uygulamaları geliştirdiler. Genellikle büyük saldırılara kurban giden bu tür uygulamalar, Telegram ekibi tarafından kullanılması tavsiye edilmeyen uygulamalar arasında yerini alıyor.

Son Yazılar

Exit mobile version