Muhabbit

Telegram Consensus’u Catchain Duyuruldu

Telegram kurucu ortağı Nikolai Durov tarafından hazırlanan makalede, Telegram Open Network’te (TON) Consensus algoritması olarak Catchain kullanılacağı detaylı olarak açıklandı.

Telegram Consensus’u Catchain, Telegram kurucu ortağı Nikolai Durov tarafından yazılan makalede detaylı olarak açıklandı. Catchain, Cosmos’da(ATOM) veya Neo’da(NEO) da ortaya konan Bizans Hata Toleransı(BFT) Proof of Stake(PoS) algoritmasını kullanacak.

Catchain

Catchain çalışma prensibine göre ağ, üçte biri kötü amaçlı olmadığı sürece çalışmaya devam eder. Bu da Bizans Hata Toleransı’nın(BFT) teorik limitine eşdeğerdir. Sistem her blok oluştukça bloğu doğrulamaya odaklanır. Ve bu algoritma aslında Ethereum ve Cardano’nun kullandığı algoritmanın tam zıttıdır. Birinde temel amaç yeni blok oluşturmak iken diğerinde ise bloğun doğrulanmasıdır. Her yeni blok doğrulayıcılara ağ tarafından verilmiş zaman sınırı içerisinde bulunmalıdır. Eğer bulunamazsa bu blok atlanır. Çünkü önemli olan bloğun doğrulanmasıdır. Ağda üç farklı doğrulayıcı rolü bulunur. Her tur ağın güvenliğini sağlamak amacıyla bu roller kaydırılır. Bazı doğrulayıcılar blok oluşturur, bazıları blok önerir, bazıları ise proposal(öneri) için oy verir. 2018 yılında yapılan testlere göre bütün bu işlemler 5 saniyede tamamlanabiliyor. yani ağ her 5 saniyede bir blok oluşturabilme kapasitesine sahip.

Ağdaki geliştiriciler, Telegram Open Network(TON) ağını Cosmos ve Algorand ağına benzetiyor. Geliştiricilere göre ağdaki her bir doğrulayıcının birbiriyle iletişim kurması verimsiz ve gereksiz. Bu durumun ağdaki hıza çok büyük bir etkisi olduğundan bahseden geliştiriciler, projede işlemi daha hızlı hale getirmek için çözümler aradıklarını sözlerine ekledi.

Telegram Düğümü

Geçtiğimiz Ekim ayında SEC acil bir eylem planıyla Telegram Open Network’ün(TON) lansmanını engellemişti. SEC Telegram’ın ICO döneminde topladığı fonları nereye harcadığını bildirmesini istemişti. ICO sonrasında yapılan ikincil satışların da SEC’in bu kararında etkili olduğu düşünülüyor. Liquid Borsası, Telegram ICO’suna yatırım yapan bir kuruluştan bazı tokenlerin hakkını satın almıştı. Sonrasında ise kendisi borsa üzerinden ikincil bir token satışı düzenlemişti. Yatırımcılar ise Telegram’ın yanlış bir şey yapmadığını iddia ediyor.

Telegram Open Network’ün(TON) mevcut durumuna bakıldığında ise testnet modunun aktif olduğunu söyleyebiliriz. Hatta ağın şuan anda bir Block Explorer’ı bile var. İlerleyen dönemde Telegram’ın SEC’ten paçayı sıyırıp hedefine ulaşıp ulaşamayacağı topluluk tarafından merakla bekleniyor.

Son Yazılar

Exit mobile version