Kripto para topluluğu, Temmuz 2022’de kripto para piyasasının gidişatını ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) makroekonomik atmosferi derinden etkileyebilecek üç önemli tarihi gelişmeye kucak açıyor.
13 Temmuz 2022’de Amerika Birleşik Devletleri’nde aylık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve enflasyona ilişkin veriler kamuoyuna açıklanacak. 26-27 Temmuz 2022’de ise faiz oranlarının daha da artırılıp artırılmayacağına dair bir karar verilecek ve 28 Temmuz 2022’de de ABD’nin 2022 yılı 2. Çeyrek Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) tahminleri bize ülkenin teknik bir durgunluk içinde olup olmadığını söyleyecek.
13 Temmuz 2022: Enflasyon Göstergesi, TÜFE
Kripto para danışmanlık ve eğitim platformu EightGlobal’ın CEO’su ve Kurucusu Michaël van de Poppe, 4 Temmuz 2022 Pazartesi günü 614.300 Twitter takipçisine “tüm gözler gelecek hafta TÜFE verilerinde” diyerek kararın öneminin altını çizdi. Poppe aynı zamanda Bitcoin’in (BTC) 20.000 doların üzerine çıkması halinde neler olabileceğine dair tahminlerini de dile getirdi.
Twitter’da Wolves of Crypto olarak da bilinen The Crypto Academy’nin Kurucu Ortağı, takipçilerine bu tarihe dikkat etmelerini söyleyerek, TÜFE’nin beklenenden daha düşük olmasının Bitcoin için sonun başlangıcı olabileceğini de sözlerine ekledi.
“Tüm gözler 13 Temmuz’daki TÜFE rakamlarına çevrildi. TÜFE daha düşük gelirse, bu bir çöküşün katalizörü olacaktır.”
TÜFE, temsili bir ürün ve hizmetler bütününe dayalı olarak tüketici fiyatlarındaki ortalama değişimi ölçerek enflasyonun nasıl ilerlediğini ölçmek için kullanılan ölçütlerden biridir.
Sürekli artan enflasyonun, tüketicilerin geçinmek için eskisinden daha fazla harcama yapmasını gerektirdiğinden ötürü kripto para birimlerine olan talebi etkileyebileceği de gündemde tartışılanlar arasında.
Bitcoin, 2008 Küresel Mali Krizi’nin ardından yüksek enflasyonun damga vurduğu bir ortamda ortaya çıkmıştı. Bununla birlikte sabit arzı ve sınırlı sayıda olması nedeniyle enflasyona karşı bir koruma olarak lanse edilmişti. Ancak, son yıllarda söz konusu kripto para biriminin değişken ekonomi karşısında geleneksel hisse senetleri ile benzer bir performans gösterdiği ve enflasyona dayanıklı olmaktan çok uzak olduğu gözlemlendi.
TÜFE’nin bir sonraki açıklamasının ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu tarafından 13 Temmuz 2022’de gerçekleştirilmesi bekleniyor.
Haziran 2022’nin enflasyon oranı veya TÜFE oranı, Mayıs 2022 tarihindeki %8,6’dan biraz daha yüksek gerçekleşerek %8,7 olmuştu.
26-27 Temmuz 2022: Fed Faiz Artırımı
Son 28 yılın en önemli aylık artışlarından biri olan Haziran 2022’deki 75 baz puanlık faiz artırımından sonra, bu ay gerçekleşecek Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından halihazırda yüksek olan faiz oranlarının daha da artırılması bekleniyor.
Faiz oranı artışları, Federal Rezerv ve ABD Merkez Bankası tarafından ekonomiyi yavaşlatarak enflasyonu yönetmek için kullanılan başlıca araçlardan biridir. Artan faiz oranları, tüketici ve işletme harcamalarını ve borç verme işlemlerini engelleyebilecek borçlanma maliyetlerinde artışlara yol açar.
Yatırımcılar paralarını sadece faiz getiren hesaplara veya düşük riskli varlıklara yatırarak makul getiriler elde etmeye başlayabilirler ve bu durum kripto para gibi daha yüksek riskli varlıkların fiyatları üzerinde aşağı yönlü bir baskı oluşturabilir.
Bu ay, FOMC’nin 50 veya 75 baz puanlık bir artış uygulamaya karar vermesi bekleniyor. Compound Capital Advisors’ın Kurucusu ve CEO’su Charlie Bilello’ya göre ise çok daha büyük bir baz puanı artışı bizi bekliyor.
28 Temmuz 2022: Resesyonda Mıyız?
28 Temmuz 2022’de ABD Ekonomik Analiz Bürosu (BEA), 2022’nin ikinci çeyreği için ABD’nin GSYİH’sine dair ön tahminini yayınlayacak.
Atlanta Federal Rezerv’inin GDPNow isimli piyasa takip birimi, 2022’nin ilk çeyreğinde -%1,6’lık bir GSYİH düşüşü kaydetmişti. Birim, 2022’nin ikinci çeyreğinde ise GSYİH büyümesinde -%2,1’lik bir düşüş bekliyor.
GSYİH’nin art arda gerçekleşen ikinci çeyrek düşüşünün ABD’yi “teknik bir durgunluğa” sokabileceği belirtiliyor.
ABD ekonomisinin resmî olarak 2023’te başlaması beklenen bir durgunluğa girmesi durumunda, Bitcoin ilk kez tam anlamıyla resesyonla karşı karşıya kalacak. Bu durum karşısında söz konusu dijital para biriminin geleneksel hisseler ile uyumlu bir şekilde sürekli olarak bir düşüş görmesi de oldukça muhtemel.
Karamsar makro tahminlere rağmen, kripto para sektörünün önde gelen uzmanlarından bazıları, Haziran 2022’de gerçekleşen son kripto para piyasası çöküşünü sektör için genel olarak uzun vadede olumlu bir işaret olarak görüyor.
Coinapult’un Kurucu Ortağı, ShapeShift’in kurucusu kripto para uzmanı Erik Voorhees, kripto para dışındaki makro faktörlerden kaynaklanan ilk kripto para çöküşü olması nedeniyle mevcut krizin kendi gözünde “en az endişe verici” kriz olduğunu dile getirdi.
Alliance DAO’nun ana sermayedarı Qiao Wang da Twitter üzerinde 131.200 takipçisine benzer yorumlarda bulundu ve mevcut çöküşün, ayı durumunun “dışsal bir faktör” olduğu ilk döngü olduğuna dikkat çekti:
“Makro yüzünden kripto para konusunda endişelenen insanlar bunun ne kadar doğru olduğunu anlıyor mu? Bu, ayı durumunun dışsal bir faktör olduğu ilk döngüdür. Örneğin Mt.Gox (2014) ve ICO’lar (2018) gibi önceki döngülerde içseldi.”
Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri
Daha fazla Bitcoin Haberleri için: Bitcoin Haberleri
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.