Tether (USDT) 22 Temmuz tarihi itibarıyla 10 milyar $’dan fazla piyasa değerine ulaşmış durumda.
Bu önemli kilometre taşı geçtiğimiz gün Tether tarafından açıklandı ve piyasa fiyat bilgisi sağlayıcısı CoinGecko tarafından doğrulanmış durumda.
Tether, 2020 senesinin başından Mart ayına kadar, yani sadece 5 ay kadar kısa bir sürede 5 milyar $’lık piyasa değerini ikiye katlayarak önemli bir büyüme kaydetmiş durumda.
Tether marketcap 10 Milyar doları aştı. pic.twitter.com/lhwxVExjrS
— Muhabbit Data (@MuhabbitData) July 22, 2020
Bu büyümenin en büyük sebebi olarak, yatırımcıların itibari paralarını kripto borsalarına sokup Tether ile işlem yapması olarak görülüyor.
Tether ve Bitfinex CTO’su Paolo Ardoino, Tether’in büyümesi sırasında elde ettiği bazı başarılar hakkında konuştu.
Tether transferleri şu anda mevcut blockchainlerin çoğundaki işlemlerin ve değer bütünlüğünün çoğunluğunu oluşturuyor. Daha önce bildirildiği üzere, ERC-20 tokeni olarak mevcut olan 6 milyar $’ın üzerinde piyasa değerine sahip olan USDT, Ethereum ağındaki en büyük gas tüketicilerinden biri olarak konumlanmış durumda.
Tether’in Ethereum’dan sonraki en büyük ev sahibi, Tron olarak kayıtlara geçti. İlginç bir şekilde Tether’in piyasa değeri TRX’in piyasa değerinin 2.5 katından fazla. Ayrıca, Omni üstündeki orijinal Bitcoin tabanlı USDT, paylaşılan bilgilere göre, 1.3 milyar $ ile üçüncü sırada yer alıyor. EOS, Algorand ve Liquid gibi diğer protokoller ise diğer protokollere nazaran çok daha az bir popülarite sergiliyor.
Ardoino ayrıca Tether’in “değerlerini ve vizyonunu” paylaşan girişimlere ve ölçeklendirme çözümlerine yatırım yaptıklarını belirtti. Özellikle Lightning Network’e tokenleştirilen varlıkları getirmek için olan bir protokol olan RGB’yi finanse ediyor.
CBDC ile Yaklaşan Rekabet
Kripto rakipleri çoğu metrikte geri kalmaya devam ettiği için, Tether şu anda en önde gelen hükümet desteksiz stablecoin ünvanını almış durumda.
Hakimiyeti için potansiyel bir tehdit ise, devlet destekli kurumlar tarafından mevcut itibari paraların yerine geçecek olan CBDC birimleri olacaktır.
Bununla beraber, şirketin CBDC’leri ve Tether’i bir olarak görüyor. Şirket, Tether’in çok platformlu doğasından ötürü bu düşünceye sahip olduğunu belirtti. Diğer uzmanlar ise, iki tip stablecoinin farklı amaçlara sahip olabilme durumunu da belirterek, bu durum üzerine hem fikir olduklarını söylediler.
Bazıları ise, yaklaşan CBDC furyasına aşırı hükümet gözetimi dolayısıyla sıcak bakmıyor. Anketlere göre, Tether’i çoğu zaman CBDC’lerin alternatifi olarak nitelendiriyorlar. Fakat unutmamak gerekir ki, kolluk kuvvetlerinin talebi üzerine Tether kişilerin ve kurumların cüzdanlarını dondurma hakkına sahip.