Muhabbit

Theta Network Nedir?

Theta Network, video akış hizmetlerine yeni bir soluk getirmeyi planlıyor.

theta network

theta network muhabbit

Theta Network, YouTube gibi video akış servislerinin işletim maliyetlerini düşürmeyi amaçlayan bir proje olarak öne çıkıyor.

Bu gibi servisler, Theta’nın eşler arası ağ hizmetini kullanarak içerik dağıtım ağındaki yükü azaltabilir ve verimli bir hale getirebilir.

Theta Network, YouTube veya canlı yayın platformu Twitch’in tahtına göz dikmiyor. Bunun yerine, bu tür işletmeler için yalnızca merkeziyetsiz değil, aynı zamanda çok daha ucuz olan yeni bir altyapı servisi sağlamaya çalışıyor.

Theta Network’de yer alan bir video akış sitesini kullanıyorsanız, verileri iki farklı yoldan bir arada alırsınız. Videonun bir kısmı doğrudan sitenin altyapısından yayınlanır. Ancak bir kısmı da Theta Network’ten gelir.

Theta Network, merkezi alternatiflerinden daha ucuz olduğunu iddia etse de, bir takım maliyetleri barındırmaktadır. Bu nedenle Theta tokenları kullanılmaktadır.

Theta Tokenları Hakkında

Theta Network’e katılanlar, video içeriğini diğer kullanıcılar ile paylaşmak için ödeme alırlar. Bu hizmetin bedelini video akış siteleri karşılarlar.

Aktarılan veriler için ödeme yapmak için ağ, TFUEL isimli bir token kullanıyor. Birisi video içeriğini paylaştığı zaman, hizmet alan video sitesi, onlara TFUEL cinsinden ödeme yapar.

Theta Network ayrıca THETA isminde ikinci bir tokena da sahiptir. Bu, topluluğun Theta Network’ü yönetmesine ve gelecekteki yönünü belirlemesine yardımcı olmak için tasarlanmış bir yönetişim tokenıdır.

Theta Blockchain Nedir?

Theta Blockchain’i yüksek performanslıdır ve küçük ödemeler için özel olarak tasarlanmıştır. Bu, içerik üreticilerini ödüllendirmek için gerçek zamanlı ödemeler sunmasına olanak sağlar.

Theta Network bunu, Tendermin blockchain koduna dayanan bir konsensüs mekanizması ile başarır. Bu mekanizma, kullanıcıların staking işlemi yaparak büyük miktarlarda THETA’nın kilitlenmesine de yardımcı olur. Kilitlenen tokenlar, blokları işler.

Theta Network’ün Arkasında Kim Var?

Theta Network’ün arkasındaki şirket Theta Labs’dir. Şirket, CEO Mitch Liu tarafından yönetiliyor. Bunun yanı sıra şirket, Theta.tv’ye de ev sahipliği yapıyor. Şirket, genişlemek için kısa bir süre önce Seul’de bir ofis açtı ve çoğunluğu San Francisco’da bulunan 25 çalışanı var.

Theta Labs’in strateji başkanı Wes Levitt’e göre, şirketin şu anda normal bir geliri var. Theta TV platformu bir miktar gelir sağlıyor fakat bu gelir Theta Blockchain’in kapasitesinin çok altında. Bunun yerine şirket, yatırımcılardan elde edilen fonlara güveniyor.

Bu yatırımcılar arasında Samsung ve Sony Innovation Fund dahil olmak üzere birçok VC firması yer alıyor. Bu yatırımcıların birçoğu Theta blockchainde doğrulayıcı “node”lar olarak yer alıyor. Bu yatırım şirketlerinin dördü Mart ayında, 100 milyon $’lık THETA’larını doğrulayıcı node olma amacıyla stake işlemine koyacaklarını açıkladı.

Şirket ayrıca YouTube’un kurucu ortağı Steve Chen, Twitch’in kurucu ortağı Justin Kan ve Rakuten Viki’nin ürün yöneticisi Jonathan Wong da dahil olmak üzere birçok danışman ile iş birliği yapıyor.

Theta Network Kötü Niyetli Kullanıcılar ile Nasıl Başa Çıkıyor?

Theta Network ile ilgili olası bir sorun, kişinin sadece iki bilgisayar kullanıp ağ üzerinden kendi kendine video paylaşması ve bunun için ödüllendirilecek olmasıdır. Ancak proje, bunu önlemek için birkaç güvenlik geliştirmesi yapmış.

Başlangıç olarak, ağ birisinin aynı IP adresine içerik akışı yapmasına izin vermiyor. Bu, yukarıda belirtilen basit örneği tamamen engeller. Ayrıca ağ, video akış platformu tarafından ayarlanabilen benzer sınırlama özelliklerine de sahiptir.

Diğer bir önemli unsur, video içeriğini paylaşanların kiminle paylaşacaklarını seçememeleri olarak görünüyor. Bu sebeple birisi, kendileriyle içerik paylaşmaya çalışırsa potansiyel olarak binlerce kişiyle de paylaşım yapacaktır. Sonuç olarak bu hareket, ağa zarar vermekten ziyade faydalı olacaktır.

Gelecekte Theta Network’ü Ne Bekliyor?

Kısa bir süre önce Mainnet 3.0 sürümüne geçen Theta Network, toplam TFUEL arzının %40’ının stake işleminde olduğunu söylüyor.

Ayrıca Theta Labs, bir NFT platformu geliştirmeye de başladığını belirtti. Bildiğiniz gibi NFT’ler, sanat ve müzik gibi dijital bir içeriği temsil eden benzersiz kripto paralardır. Kurulacak olan platform, Theta TV içerik üreticilerinin kendi NFT’lerini yayınlamalarına ve seyircilerle etkileşim için kullanmalarına olanak sağlayacak.

Theta Labs’in strateji başkanı Levitt ise, Theta’nın ortaklık yaptığı birçok ismin, yeni gelişen NFT alanına girmeyi planladığını belirtti.

Daha fazla Nedir kategorisindeki içeriklerimiz için: Nedir?

Daha Fazla Blockchain Haberleri İçin: Blockchain Haberleri

Telegram kanalımıza katılın.

Son Yazılar

Exit mobile version