Muhabbit
Tosuncuk çiftlik bank

Tosuncuk’un Bitcoin Madenciliği Cihazları Kayıp!

Çiftlik Bank kumpasının arkasındaki isim Tosuncuk’un 500 Bitcoin madenciliği cihazı tıpkı Tosuncuk gibi kayıplara karıştı.

Çiftlik Bank’ın kurucusu ve CEO’su Mehmet Aydın namıdiğer Tosuncuk, Türkiye’nin başına gelen son ponzi şemalı dolandırıcılık olayının baş kahramanı olarak tarihe geçti. 3 bin 762 kişiyi dolandırıp 322 milyon liralık servet elde eden Mehmet-Fatih Aydın kardeşler hâlâ yakalanamadı. Bununla birlikte davada tek bir tutuklu sanık bile bulunmuyor.

Lakin asıl olay bu değil. Sözcü gazetesinin yazarlarından İsmail Saymaz, davanın bambaşka bir noktasına parmak basıyor. Saymaz bugünkü (27.09.2020) yazısında kayıp Bitcoin madenciliği cihazlarından bahsediyor.

Çiftlik Bank olayının Türkiye’de kripto paraların iyi kötü bir şekilde tanınmasını sağladığı inkâr edilemez bir gerçek. Olayın patlak vermesinden önce, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Sermaye Piyasası Kurulu Çiftlik Bank’a dair denetimler yapmayı planlıyordu. Tosuncuk lakaplı Mehmet Aydın bu denetimleri çoğunlukla atlatmak niyetiyle şirketin iyi durumda olduğunu ve hatta kripto para madenciliği için bir tesis oluşturduklarını gerekli mercilere iletti. Asıl olay da tam burada başladı.

Her Şey Tosuncuk’un Kripto Para Madenciliğiyle Tanışmasıyla Başladı!

2017 yılı Aralık ayında İstanbul’dan Akhisar’daki çiftliğini ziyaret etmek için yola çıkan Tosuncuk, Balıkesir’de yetkili bayisinin yöneticisi olan Hakkı Cangül’e uğradı. Cangül’ün dükkanının bodrum katındaki 35 Bitcoin madenciliği cihazından bahsetmesi üzerine Tosuncuk “Ben de istiyorum!” diyor ve olaylar silsilesi başlıyor.

Cangül Tosuncuk’u Hamza Toklu ile tanıştırıyor. Tosuncuk, 2017 yılı Aralık 20’sinde Toklu’ya “cihaz alım ödemesi” adı altında 11 milyon 460 bin lira yolluyor. Aynı gün parayı çekmeye çalışan Toklu, AML sebebiyle paranın bir hafta bloke edildiğini öğreniyor. Yüklü miktarda para üzerine şüphelenen MASAK, olayı araştırmaya başlıyor.

İfadeye çağırılan Toklu, Çin Zigong Innova Technology Center adlı şirketten Bitcoin madenciliği cihazı alacaklarını paranın o yüzden yollandığını ancak paranın nasıl elde edildiği hakkında fikri olmadığını savundu. Lakin yıllar sonra ifadeye çağırıldığında söylediği her şeyin yalan olduğu anlaşılacaktı.

Bloke edilen hesap yerine farklı hesaplardan ufak miktarlarda para transferleriyle malum parayı Toklu’ya gönderen Tosuncuk, İstanbul ve çevresinden elde edilen Bitcoin madenciliği cihazlarına kavuştu. 500 Bitcoin madenciliği cihazı 2018 yılı Ocak ayında Akhisar’daki tavuk çiftliğinin altı numaralı kümesine yerleştirildi. Aynı gün Tosuncuk bir video çekip Çiftlik Bank’ın sosyal medya platformlarına yükledi.

2018 yılı Şubat ayına gelindiğince ise cihazlar bir anda sökülerek bir tıra yüklendi. Sevk irsaliyesinde Dubai’ye gönderilmek amacıyla Gemlik Limanı’na yollandığı yazıyordu lakin tırın Türkiye’ye giriş veyahut çıkışı ile alakalı hiçbir kayıt yoktu. 500 Bitcoin madenciliği cihazı bir anda kayıplara karıştı. Kimilerine göre cihazlar daha düşük elektrik maliyetine sahip olan Uruguay’a kaçırıldı.

Son Yazılar

Exit mobile version