Kripto para piyasası, birçok noktadan hisse senedi piyasasına benzer. Birçok kişi kripto para piyasasınan çok özgün olduğunu söylese de kar elde etmek ve işlem yapmak için gerekli prosedürler ve aşamalar birçok yönden geleneksel piyasa ile benzerlik gösterir.
Kripto para piyasasının en önemli farklılığı ise volatilitenin çok daha yüksek olmasıdır.
Her bir trader, fiyatlar düştüğünde alım yapmak ve yükseldiğinde satmak gibi eski bir taktiği uygulamak ister. Ancak bu süre i.inde pozisyonunuzu gereğinden fazla açık bırakırsanız, elde ettiğiniz karı kaçırma olasılığınız bulunmaktadır. Ancak piyasadaki oynaklığın önüne geçebilmek için de birçok farklı seçenek bulunmakta.
Türev işlemler de bu seçeneklerin arasındaki önemli opsiyonlardan biridir. Türev işlemler “türemiş” kelimesinden yola çıkarak oluşturulan bir finansal ürün olarak tanımlanabilir. Genellikle sözleşme şeklinde olan bu ürün, bir ürünün ya da varlığın değerine endekslenmiş şekilde işlem görür.
Türev işlemler, kripto para piyasasında dijital pazarın genişlemesi ile popüler finansal ürün ya da araç olarak daha da öne çıktı. Kripto para türevleri, borsalarda kullanıcılar arasında alınıp satılara işlem gören ürünler olarak öne çıkar. Türev işlemlerin çeşitlerine geçmeden önce yatırımcıların bilmesi gerek önemli birkaç şeyden bahsetmek gerekebilir.
Türev işlemler çoğunlukla volatil piyasalardakki sert fiyat hareketlerinden kar elde etmek için tercih edilir. Kripto para piyasasında da benzer şekilde, fiyat hareketlerinden faydalanmak isteyen yatırımcılar türev işlem seçeneklerini tercih ediyor.
Sayısız kripto para borsası halihazırda türev işlemler için olanak sunuyor. Ancak bu noktada işlemleri yaparken kullancağınız borsayı seçmek de oldukça büyük önem taşır.
Türev işlemler beş farklı kategoride incelenebilir.
Vadeli İşlemler
Vadeli işlemler temelde bir ürünün önceden belirlenmiş bir fiyat ile ileri bir tarihte alınması ya da satılması olarak tanımlanabilir. Satıcı ve alıcı bir varlığın alım ya da satım işlemini fiyat belirleyerek gerçekleştirmek üzere anlaşır. Bu sayede kontratın süresi dolduğundaki piyasa fiyatından işlem gerçekleştirilmek zorunda kalınmaz.
Kripto para piyasasında vadeli işlemler, değişken piyasalarda elde edilen karı kilitlemenin bir yolu olarak kullanılır. Kripto para borsalarında vadeli işlem fiyatları birçok borsadaki fiyatın ortalaması ile oluşan endekslere dayanır. Bu nedenle fiyat çok daha doğru ve güvenlidir.
Süresiz Kontratlar
Süresiz kontratlar, kripto para vadeli işlemlerinin bir kopyası olarak tanımlanabilir. Süresiz kontratların vadeli işlemlerden temel farkı ise bitiş süresinin bulunmamasıdır. Kullanıcılar fonları bulunduğu sürece kontratı taşıyabilir. Ancak süresiz kontratlarda kontrat sahipleri, pozisyonlarını taşıyabilmek için belirli saatlerde ödeme gerçekleştirmelidir.
Forward Kontratı
Forward kontratları da vadeli işlemler ile büyük benzerlik gösterir. Buradaki en önemli fark ise Forward kontratlarında özelleştirmeler mevcuttur. Ancak bu noktada yatırımcılar işlemlerin genellikle OTC üzerinden işlem gördüğünü, merkezi bir borsada gerçekleşmediğini bilmelidir. Bu nedenler yatırımcı risklerin farkında olmalıdır. Forward kontratları kripto para piyasasında nadiren mevcuttur.
Opsiyonlar
Opsiyonlar, vadeli işlemlere oldukça benzeyen bir diğer türev işlem türüdür. Yatırımcılar belli bir miktar varlığı önceden belirlenmiş bir fiyat ile belirlenmiş bir tarihte almak üzere anlaşabilirler. Opsiyonların yatırımcılar için şöyle bir avantajı vardır. yatırımcı “Call” ve “Put” isimşi iki farklı opsiyondan birine başvurur. “Call” yatırımcıya alma hakkı verirken, “Put” ise satma hakkı verir.
Takas
“Takas”lar vadeli işlemlerin çok daha karmaşık versiyonu olarak tanımlanabilir. Taraflar “takas”lar sayesinde belirli bir dönem boyunca periyodik olarak sabit ve dalgalı oranlarla takas işlemi gerçekleştirirler. “Takas” piyasaları global piyasalardaki en büyük ve en likit ürün olarak da gösterilebilir.
Türev işlemlerinizi Delta Exchange üzerinde gerçekleştirebilirsiniz.
Bu içerik sponsorludur.