Türkiye Kripto Para Ekosistemi Ortak Canlı Yayınından Önemli Noktalar!

25 Nisan tarihinde gerçekleşen ortak yayından kaçırılmaması gereken noktalar.

kripto para ekosistemi ortak yayın muhabbit

Geçtiğimiz günlerde kripto para ekosisteminde bir ilk gerçekleşti. Medya kuruluşları BTCHaber tarafından birleştirilerek ortak bir yayın gerçekleştirdi. Ortak yayında Türkiye kripto para dünyasından birçok önemli isim yer aldı.

Ortak yayın finans, teknoloji, hukuk ve medya olarak dört farklı kategori altında gerçekleşti.

Finans

Finans bölümünde İstanbul Blockchain Women’den Ebru Güven’in moderatörlüğünde araştırmacı ekonomist Turan Sert, Tim Danışmanlık’tan Dr. Vedat Güven ve ekonomi analisti İslam Memiş’in konuşması yer aldı.

Konuşmada kripto paraların popülaritesiyle birlikte yatırımcı yaşının 15’lere düşmesine ve bilinçsiz, “nasıl kısa yoldan para kazanırım?” düşüncesiyle yola çıkmasına değinildi. Finansal ve dijital okur yazarlığın kazanılması gerektiğinin altı çizildi.

Teknoloji

Teknoloji kısmında Teknoloji Akademi’den Devrim Danyal’ın moderatörlüğünde akademisyen İsmail Hakkı Polat, akademisyen Tansel Kaya, Blockchain teknolojisi akademisyeni Cemil Şinasi Türün ve Uçurtma Projesi ile tanınan Mert Susur yer aldı.

Konuşmada soğuk cüzdan ve donanım cüzdanları arasındaki fark, donanım cüzdanı kullanımının önemli olduğu ancak birtakım zorlukları olduğu anlatıldı.

Donanım cüzdanlarında sadece private key olduğu, kripto varlıkların borsa üzerinde değil Blockchain üzerinde saklandığının altı çizildi. Yani aracı kurumunuz olan borsa herhangi bir sıkıntı yaşasa bile kripto paranız Blockchain üzerinde saklandığı için kaybınız olmuyor. Kripto para yatırımlarında güvenlikten bahsedildi. Bu oturumda da finansal ve dijital okur yazarlığın kazanılması gerektiği vurgulandı.

Hukuk

Hukuk kısmında Avukat Elçin Karatay moderatörlüğünde, Avukat Ece Ildır ve hukuk diplomasına sahip Blockchain araştırmacısı Celil Öztürk yer aldı.

Konuşmada Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yaptığı düzenleme açıklamasına yer verildi. Düzenleyici kurumlardan ilk kez düzenleme açıklaması geldiğine değinildi. Düzenleme içerisinde tokenizasyon gibi kavramların da yer alması gerektiğinin altı çizildi. Gelmesi beklenen düzenlemede olabilecek mevzuatlar konuşuldu. Bu mevzuatların sermaye, lisanslama, kayıt yükümlülüğü ve kullanıcı kabulüne dair olabileceği tahmin edildi.

Vergilendirme de hukuk kısmının önemli bir konu başlığı oldu. Vergilendirmenin caydırıcı değil teşvik edici olması gerektiğinden bahsedildi. Vergilendirmeden önce kripto para kavramının sınıflandırılması gerektiği söylendi. Geçmişe yönelik vergilendirme konusunun da geçtiği konuşmada makul bir vergilendirmenin yatırımcılar için de önemli olduğu söylendi.

Medya

Medya kısmına kripto para Youtuber’ı Alp Işık moderatörlüğünde, CoinTürk’ten Onur Atam, Coinkolik’ten Neşe Yavuz, CointelegraphTR’den Erhan Kahraman, Koin Bülteni’nden Fatih Taşdemir ve son olarak Muhabbit’ten Dr. Aytunç Yıldızlı ve Ethem Barış Öztürk katıldı.

Medya kısmında Thodex olayından sonra ana akım medyada oluşan bilgi kirliliğinden söz edildi. Önceleri bilinçsizce oluştuğu düşünülen bu bilgi kirliliğinin son zamanlarda bilinçli oluşturulduğuna dair fikirler ortaya atıldı.

Türkiye-kripto para ilişkisi Gandhi’nin “Önce seni görmezden gelirler, sonra seninle alay ederler, sonra seninle savaşırlar, ondan sonra sen kazanırsın” sözüyle bağdaştırıldı. Ana akım medyaya kripto para ve Blockchain teknolojisi hakkında doğru bilgilerin “anlatılması” gerektiği söylendi.

Artık birkaç yıl önceki duruma nazaran daha fazla ana akım medyada yer alındığı ancak bunun yeterli olmadığı ve kamuoyuna doğru bilgilerin paylaşılması gerektiği konuşuldu.

Giriş bariyerinin düşük olması ve “kısa yoldan para kazanma” düşüncesi nedeniyle kaliteli içerik çıkaran özelleşmiş medyaya rağmen insanların sık sık dolandırıcılığa ve çeşitli maddi kayıplara uğradığı konuşuldu. Finansal okur yazarlığı düşük olan kitlelerin çok daha kolay yönlendirilebildiği ve günün sonunda maddi zararlara uğrayabildiği bu yüzden de regülasyonların elzem olması gerektiği konuşuldu.

Regülasyonların ana akım medyada bilgi kirliliği olan bir dönemde “alelacele” gelmesi üzerine konuşuldu. Sadece para kazanma hırsıyla kripto para dünyasına giren ve yönlendirmelere çok açık olan bu kitlenin kripto para dünyasındaki “uzmanları” bunalttığı eklendi.

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Strategy, Bitcoin Alımlarını 87.000 Doların Altına Düşen Fiyatla Durdurdu
Michael Saylor’ın liderliğindeki Strategy şirketi, Bitcoin (BTC) fiyatı $87.000’in altına düşerken alım yapmayı durdurdu. Şirket 7 Nisan’da SEC (ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu) ile yaptığı açıklamada, 31 Mart ile 6 Nisan arasında Bitcoin alımı yapmadığını duyurdu. Ayrıca şirket birinci çeyrekte dijital varlıklarda 5,91 milyar dolarlık gerçekleşmemiş zarar bildirdi. Michael Saylor’ın Bitcoin Stratejisi: Fiyat Düşüşü […]
23 saat önce Bitcoin
ABD Federal Ajansları, Kripto Varlıklarını 7 Nisan’a Kadar Hazine’ye Bildirecek
ABD federal ajanslarının, 7 Nisan’a kadar kripto para varlıklarını Hazine Bakanlığı’na bildirmesi bekleniyor. Bu bildirimler ise Başkan Donald Trump tarafından bu yıl imzalanan bir yürütme emri doğrultusunda yapılacak. Ancak federal ajansların bu varlıkları halka açıklamaları gerekmeyecek. Sadece Hazine Bakanı Scott Bessent’e raporlama yapılacak. Beyaz Saray’a yakın bir yetkiliye dayandırılan bilgilere göre, 7 Nisan itibarıyla federal […]
23 saat önce Blockchain
Yapay Zekâ Bankacılığı Nasıl Değiştiriyor?
Üretken yapay zekâ (Gen AI), finansal hizmetlerin doğasını yeniden şekillendirme potansiyeline sahip. Fed Başkan Yardımcısı Michael S. Barr’a göre bu teknoloji, hem bireysel kullanıcı deneyimlerini dönüştürebilir hem de bankaların işleyişine ciddi verimlilik artışları kazandırabilir. Gen AI’nin özellikle kredi analizi, müşteri hizmetleri ve veri işleme gibi alanlarda bankacılık sektörüne büyük katkılar sağlaması bekleniyor. Bankalar Gen AI’ye […]
4 gün önce Yapay Zeka (AI)
Japonya’nın İkinci Büyük Bankası SMBC, Stablecoin Projesi İçin Ava Labs ve Fireblocks ile İş Birliği Yapıyor
Japonya’nın en büyük ikinci bankası Sumitomo Mitsui Financial Group (SMBC), Ava Labs ve Fireblocks ile iş birliği yaparak kendi stablecoin’ini çıkarmayı planlıyor. Nikkei haberine göre 2025’in ikinci yarısında ise testlere başlanacak. Ve başarılı olunursa 2026’da stablecoin piyasaya sürülecek. Ava Labs, blockchain altyapısını oluştururken Fireblocks token yönetim sistemini geliştirecek. Yerel IT firması TIS de projede yer […]
6 gün önce Avalanche
Bilet Sektöründeki Sorunlar, Blokzinciri ile Çözülüyor!
Bilet sektörü, hem hayranları hem de organizatörleri zor durumda bırakan ciddi sorunlarla mücadele ediyor. Botların saniyeler içinde bilet kapması, karaborsacıların fahiş fiyatlarla satış yapması gibi problemler, düzenleme eksikliği nedeniyle giderek büyüyor. Bu durum, gerçek hayranların sevdikleri etkinliklere ulaşamamasına neden olurken, organizatörler, sektör paydaşları ve devletler için milyarlarca dolarlık gelir kaybı anlamına geliyor! Tixbase, bu sorunlara […]
7 gün önce Blockchain
GUNZ (GUN) Token Binance Launchpool’da: Öne Çıkanlar ve Katılım Detayları
Gunzilla Games tarafından geliştirilen GUNZ, Avalanche altyapısına dayalı bir Layer-1 blokzincir projesidir. AAA kalitesindeki “Off The Grid” oyunu ile entegre çalışan GUNZ, oyun içi varlıkların dijitalleştirilerek NFT’lere dönüşmesini hedefliyor. Bu da hem oyunculara hem de geliştiricilere Web3 tabanlı bir oyun ekonomisi sunuyor. Binance Launchpool Katılım Takvimi Desteklenen Token Havuzları ve Ödül Dağılımı Katılımcılar BNB, FDUSD […]
1 hafta önce Blockchain
Exit mobile version