Muhabbit

Türkiye Kripto Para Ekosistemi Ortak Canlı Yayınından Önemli Noktalar!

25 Nisan tarihinde gerçekleşen ortak yayından kaçırılmaması gereken noktalar.

kripto para ekosistemi ortak yayın muhabbit

Geçtiğimiz günlerde kripto para ekosisteminde bir ilk gerçekleşti. Medya kuruluşları BTCHaber tarafından birleştirilerek ortak bir yayın gerçekleştirdi. Ortak yayında Türkiye kripto para dünyasından birçok önemli isim yer aldı.

Ortak yayın finans, teknoloji, hukuk ve medya olarak dört farklı kategori altında gerçekleşti.

Finans

Finans bölümünde İstanbul Blockchain Women’den Ebru Güven’in moderatörlüğünde araştırmacı ekonomist Turan Sert, Tim Danışmanlık’tan Dr. Vedat Güven ve ekonomi analisti İslam Memiş’in konuşması yer aldı.

Konuşmada kripto paraların popülaritesiyle birlikte yatırımcı yaşının 15’lere düşmesine ve bilinçsiz, “nasıl kısa yoldan para kazanırım?” düşüncesiyle yola çıkmasına değinildi. Finansal ve dijital okur yazarlığın kazanılması gerektiğinin altı çizildi.

Teknoloji

Teknoloji kısmında Teknoloji Akademi’den Devrim Danyal’ın moderatörlüğünde akademisyen İsmail Hakkı Polat, akademisyen Tansel Kaya, Blockchain teknolojisi akademisyeni Cemil Şinasi Türün ve Uçurtma Projesi ile tanınan Mert Susur yer aldı.

Konuşmada soğuk cüzdan ve donanım cüzdanları arasındaki fark, donanım cüzdanı kullanımının önemli olduğu ancak birtakım zorlukları olduğu anlatıldı.

Donanım cüzdanlarında sadece private key olduğu, kripto varlıkların borsa üzerinde değil Blockchain üzerinde saklandığının altı çizildi. Yani aracı kurumunuz olan borsa herhangi bir sıkıntı yaşasa bile kripto paranız Blockchain üzerinde saklandığı için kaybınız olmuyor. Kripto para yatırımlarında güvenlikten bahsedildi. Bu oturumda da finansal ve dijital okur yazarlığın kazanılması gerektiği vurgulandı.

Hukuk

Hukuk kısmında Avukat Elçin Karatay moderatörlüğünde, Avukat Ece Ildır ve hukuk diplomasına sahip Blockchain araştırmacısı Celil Öztürk yer aldı.

Konuşmada Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yaptığı düzenleme açıklamasına yer verildi. Düzenleyici kurumlardan ilk kez düzenleme açıklaması geldiğine değinildi. Düzenleme içerisinde tokenizasyon gibi kavramların da yer alması gerektiğinin altı çizildi. Gelmesi beklenen düzenlemede olabilecek mevzuatlar konuşuldu. Bu mevzuatların sermaye, lisanslama, kayıt yükümlülüğü ve kullanıcı kabulüne dair olabileceği tahmin edildi.

Vergilendirme de hukuk kısmının önemli bir konu başlığı oldu. Vergilendirmenin caydırıcı değil teşvik edici olması gerektiğinden bahsedildi. Vergilendirmeden önce kripto para kavramının sınıflandırılması gerektiği söylendi. Geçmişe yönelik vergilendirme konusunun da geçtiği konuşmada makul bir vergilendirmenin yatırımcılar için de önemli olduğu söylendi.

Medya

Medya kısmına kripto para Youtuber’ı Alp Işık moderatörlüğünde, CoinTürk’ten Onur Atam, Coinkolik’ten Neşe Yavuz, CointelegraphTR’den Erhan Kahraman, Koin Bülteni’nden Fatih Taşdemir ve son olarak Muhabbit’ten Dr. Aytunç Yıldızlı ve Ethem Barış Öztürk katıldı.

Medya kısmında Thodex olayından sonra ana akım medyada oluşan bilgi kirliliğinden söz edildi. Önceleri bilinçsizce oluştuğu düşünülen bu bilgi kirliliğinin son zamanlarda bilinçli oluşturulduğuna dair fikirler ortaya atıldı.

Türkiye-kripto para ilişkisi Gandhi’nin “Önce seni görmezden gelirler, sonra seninle alay ederler, sonra seninle savaşırlar, ondan sonra sen kazanırsın” sözüyle bağdaştırıldı. Ana akım medyaya kripto para ve Blockchain teknolojisi hakkında doğru bilgilerin “anlatılması” gerektiği söylendi.

Artık birkaç yıl önceki duruma nazaran daha fazla ana akım medyada yer alındığı ancak bunun yeterli olmadığı ve kamuoyuna doğru bilgilerin paylaşılması gerektiği konuşuldu.

Giriş bariyerinin düşük olması ve “kısa yoldan para kazanma” düşüncesi nedeniyle kaliteli içerik çıkaran özelleşmiş medyaya rağmen insanların sık sık dolandırıcılığa ve çeşitli maddi kayıplara uğradığı konuşuldu. Finansal okur yazarlığı düşük olan kitlelerin çok daha kolay yönlendirilebildiği ve günün sonunda maddi zararlara uğrayabildiği bu yüzden de regülasyonların elzem olması gerektiği konuşuldu.

Regülasyonların ana akım medyada bilgi kirliliği olan bir dönemde “alelacele” gelmesi üzerine konuşuldu. Sadece para kazanma hırsıyla kripto para dünyasına giren ve yönlendirmelere çok açık olan bu kitlenin kripto para dünyasındaki “uzmanları” bunalttığı eklendi.

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version