Ukrayna Kripto Paralar İçin Yasal Mevzuat Hazırlığında
Ulusal Dijital Dönüşüm Bakanlığı kripto paraların belirsizliğini ortadan kaldırmak için bir yasa taslağı hazırladı. Henüz yasa bir kesinliğe kavuşmamış olsa da düzenlemeler 5 Haziran 2020’ye kadar devam edecek ve kripto para topluluklarından görüş alış verişi yapılacak.
Bu makale Ukrayna hükümetinin kripto paralar ilgili başlattığı yasal hazırlığı konu alır.
Her gün ardı ardına devletlerden kripto paralar ile ilgili açıklamalar duyuyoruz. Bir yenisi de Ukrayna’dan geldi. Ülkede hala belirsizliğini koruyan ve yasal mevzuatları oluşturulmamış kripto paralar için bir adım atıldı.
Ulusal Dijital Dönüşüm Bakanlığı kripto paraların belirsizliğini ortadan kaldırmak için bir yasa taslağı hazırladı. Henüz yasa bir kesinliğe kavuşmamış olsa da düzenlemeler 5 Haziran 2020’ye kadar devam edecek ve kripto para topluluklarından görüş alış verişi yapılacak.
Daha öncede Ukrayna’da önemli bir adım atılarak dünyada önde gelen kripto para borsasından biri olan Binance ile mevzuat oluşturmak için ortaklık yapacağını duyurmuştu.
Yasa Taslağında Neler Var
Yasa taslağında genel olarak kripto paralar ve borsalar ile ilgili tanımlar oluşturulmuş ve hangi terimin neye karşılık geldiği açıklanmış. Hadi gelin yasa taslağındaki bir kaç başlığa göz atalım.
Taslaktaki açıklamaya göre;
”Bu Kanun, Ukrayna’da sanal varlıkların dolaşımı ile bağlantılı olarak ortaya çıkan hukuki ilişkiler için geçerlidir, sanal varlıklar pazarındaki katılımcıların hak ve yükümlülüklerini, sanal varlıklar alanındaki devlet politikası ilkelerini tanımlar.”
Kripto Para Borsası
Belirlenen kurallara uygun olarak para ve döviz dahil olmak üzere sanal varlıklarda düzenli ticaretin yanı sıra bu Yasa uyarınca diğer faaliyetlerin gerçekleştirilmesini sağlayan bir kuruluştur.
Kripto Para
Dijital formda, ödeme veya yatırım amacıyla aktarılabilen ve değiştirilebilen ve kullanılabilen özel bir mülk türüdür. Sanal varlıklar arasında kripto para birimleri (güvenli olmayan tokenler) ve güvenli tokenler bulunur
Kullanıcılar
Jetonu kullanma ve / veya jeton dolaşım sistemindeki hizmetleri kullanma hakkına sahip bireyler ve tüzel kişiler.
Sanal Varlık Değişimi Hizmet Sağlayıcısı
Kullanıcılara nakit varlık değişimi hizmetleri ve / veya sanal nakit varlık hizmetleri sağlayan bir kuruluştur.
Sanal Varlık İhraç Eden
Kendi adına sivil dolaşımda sanal varlıkları doğrudan ya da üçüncü bir tarafa sağlanan dolaşımdaki sanal varlıkları ihraç etmek için bir vekaletname ile veren veya sivil dolaşımda sanal varlıklar ihraç eden gerçek veya tüzel kişidir. . Belirteç sirkülasyon sisteminin teknik özellikleri ihraççının kimliğini belirlemeye izin vermiyorsa, karşılık gelen sanal varlığın ihraççı olmadığı düşünülmektedir.
Yukarıda sıralı terimlere benzer 17 terim var ve hepsinin ne anlama geldiği açıklanmış. Yasada herhangi bir boşluk olmaması için kripto para ve borsalarla ilgili neredeyse bütün terimlere değinilmiş. Daha fazlası için yasa taslağına buradan ulaşabilirsiniz.
Yasa Taslağı Sorunları Çözer Mi ?
Hazırlanan yasa taslağına göz attık. Kripto paraları yasal varlık olarak tanımlamışlar ve kripto para borsalarına da özel bir yer ayırmışlar. Taslakta kripto para borsalarının ülkede hala banka hesabı açamadıkları ve bunu sağlamak için bir yasanın geçmesi gerektiği belirtilmiş. Yasa taslağının bir konsensüs tarafından oluşturulduğu görülüyor. Bu kripto para kullanıcıları ve borsaları için harika en azından hepsinin görüşleri alınmışa benziyor.
Bitcoin Derneği başkanı Michael Chobanian açıklamasına göre;
”Kripto borsalarının hala Ukrayna’da bir banka hesabı açamadığını ve yeni tasarıyı devlet yetkilileri, hukuk firmaları ve endüstri oyuncuları ile birlikte yazıldığını dile getirdi. Önerilen taslak tasarı, kripto endüstrisini “gri bölgeden” çıkarmak ve son olarak Ukrayna’daki şirketlere yasal mevcudiyet getirmek için tasarlandı”
Eğer bu yasa taslağı yasalaşırsa ülkede kripto paralar ile ilgili bir boşluk kalmayacaktır. Bu adım kripto para toplulukları, yatırımcılar ve borsalar için iyi haber. Diğer ülkelerinde bir an önce bu tarz yasa taslakları üzerinde çalışmaları gerekiyor. Hala bir çok ülkede kripto para ve borsalar gri alanda yer alıyor. Yatırımcılar gri alanlar netleşmeden portföylerine kripto paraları eklemiyor. Her ülkenin kripto para toplulukları bu konuda bir adım atmalı ve hükümetlerini teşvik etmelidir.
Bu sayede kripto para mevzuatı netleşecek ve kripto paraların benimsenmesi artacaktır. Ülkemizde bu konuda hala gri alanda olmasına rağmen şu anda işler yolunda görünüyor ama bundan tamamen emin olamayız hükümetin bir anda kripto paralara karşı bir yasa geçirmesi ile her şey altüst olabilir. Bu yüzden yasaların önceden belirlenmesi ve terimlerin yerli yerine oturması herkes açısından iyi olacaktır.
Ukrayna kripto paralara ve blockchain sistemine odaklanmış görünüyor. Geçen haftalarda Ukrayna’dan kripto para madenciliği ile ilgili bir haber paylaşmıştık habere buradan ulaşabilirsiniz.