Muhabbit

Ukrayna, Kripto Paralara Karşı Temkinli Yaklaşımını Sürdürüyor!

Ukrayna Merkez Bankası, kripto paraları ödemeler için umut verici bir fırsat olarak görürken, finansal istikrar için bir tehdit olarak görüyor.

Yeni Boyut- ukrayna

Yeni Boyut- ukrayna

Ukrayna Merkez Bankası (NBU), ülke genelinde devam eden savaşın ortasında, Bitcoin gibi kripto para birimlerine karşı farklı yaklaşımlar sergiliyor.

NBU tarafından yapılan açıklamada, kripto paralara karşı hem olumsuz hem de olumlu ifadelere yer verildiği görülüyor. Çünkü NBU, Ukrayna’nın işgalinin neden olduğu finansal ve ekonomik sorunlar nedeniyle kripto paralara karşı daha şüpheci bir yaklaşımı benimsediğini belirtiyor.

Bilindiği üzere NBU, 2022 yılının nisan ayında, vatandaşların Grivna kullanarak kripto para birimleri satın almalarını yasakladı. Banka bu tür satın alımların sadece döviz hesapları aracılığıyla yapılmasına izin verdi. Hatta NBU, bu tür satın alımlar için aylık bir limit belirledi ve vatandaşların ay içerisinde alacağı kripto para limitinin üst sınırını 3.300 dolar olarak belirledi. Bunun yanında kripto paralara getirilen bu kısıtlamalar, sınır ötesi ve eşler arası işlemler için de geçerli hale getirildi.

Konu ile ilgili olarak açıklama yapan NBU yetkilisi, Ukrayna’da uygulanmaya başlanan kripto para işlem kısıtlamalarının geçici bir durum olduğunu belirtti. Düzenleyiciye göre, ülkedeki döviz piyasasını ve finansal istikrarı korumak için kısıtlama getirilmesi gerekiyordu.

“Merkez Bankası, kripto varlıkların adil ve verimli dolaşımının geliştirilmesine katkıda bulunacak şeffaf ve anlaşılır bir düzenleme sisteminin oluşturulmasında yer alıyor. Kripto para birimleriyle yapılan işlemler, özellikle şu anda makro-finansal istikrarı tehdit eden verimsiz sermaye çıkışı için bir kanal olarak kullanılabilir.

Bunların yanında NBU, ulusal para biriminin ikamesi olarak kullanılacak ödeme birimlerinin bazı riskler oluşturabileceğini belirtiyor. Hatta savaş döneminde bu risklerin daha da artabileceğini belirten merkez bankası, kontrolün elden çıkmasını istemediğini belirtiyor. Çünkü Merkez Mankasına göre kontrolün elden çıkması, devletin parasal egemenliği için bir tehdit oluşturabilir.

“Özellikle topyekun savaş sırasında bu tür riskleri en aza indirmek için Merkez Bankası, Grivna’nın Ukrayna’daki tek yasal ödeme aracı olarak uygulama kapsamının daraltılmasını önleme konusunda güçlü bir pozisyon alacaktır.”

Kripto Paraların Faydalı Yönleri de Bulunuyor

Ukrayna Merkez Bankası her ne kadar kripto paralara karşı temkinli bir yaklaşım sergilese de kripto varlıklarla ilgili teknolojik yenilikler konusunda ılımlı bir yaklaşım sergiliyor.

NBU’ya göre, kripto paraların birçok konuda fayda sağladığı alanlarda bulunuyor. Örnek olarak ise finansal hizmetlere daha iyi erişim, ödeme hizmetleri alanında rekabet, yatırımların artması, kripto para bağışları gibi faydalarından bahsediliyor.

Sayılan tüm bu olumlu yönleri nedeniyle de NBU, Ukrayna’da kripto varlık piyasasının olumlu yönlerde gelişimi için belirli koşulların oluşturulması fikrine sıcak bakıyor.

Sosyal medya hesaplarımızdan bize katılabilir, son blockchain gelişmelerinden anlık ve hızlı haberdar olabilirsiniz: https://linktr.ee/muhabbitcom

Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Son Yazılar

Exit mobile version