Muhabbit

Ukrayna Merkez Bankası Kripto Para Birimi Endüstrisinin Gelişimi İçin Harekete Geçti!

Banka, CBDC üzerine yoğunlaşacağını belirtiyor.

Kripto para

Ukrayna

Ukrayna Merkez Bankası, Ukrayna parlamentosunun eylül ayı başlarında büyük bir kripto para yasası kabul etmesinin ardından kripto para birimi endüstrisinin gelişimini desteklemek için harekete geçti.

Merkez Bankası (NBU) tarafından yakın zaman önce yayımlanan kripto para düzenlenmesi özellikle gelecek yıldan itibaren geçerli olmak üzere parasal politikaların temel ilkelerini içeriyor.

Merkez bankası, dijital varlıklarla ilişkili teknolojik yeniliklerin önemini kabul ettiğini ve finansal hizmetlere erişimi iyileştirmek ve ödeme pazarındaki rekabeti artırmak gibi “birçok umut verici fırsat” gördüğünü vurguluyor.

NBU’ya göre, Bitcoin ( BTC ) gibi kripto para birimleri, mevcut “nispeten sınırlı” kabul seviyesi ve yüksek fiyat oynaklığı nedeniyle Ukrayna para politikası ve finansal istikrar üzerinde önemli bir etkiye sahip değil.

Bununla birlikte, banka daha fazla benimseme ve büyümenin sonunda kripto para birimlerini daha az oynak hale getireceğinden emin olduğundan, NBU finansal istikrarı sağlamak için belirli önlemler alacağını belirtiyor. Bu nedenle, NBU, özellikle fiat para birimi veya değerli bir metal gibi temel bir varlığa sabitlenmiş bir tür kripto para birimi olan özel stablecoinlere odaklanarak, kripto para sektörünün hızla benimsenmesinin risklerini izlemek için gerekli dikkati göstereceğini ayrıca belirtiyor.

Bankaya göre, kripto para birimleri şu an için ulusal para birimini değiştirme ve NBU’nun kontrolü dışında “paralel para dolaşımının ortaya çıkması” için potansiyel bir risk oluşturuyor. Diğer riskler arasında yabancı sermaye çıkışları, kara para aklama endişeleri ve bir bütün olarak “geleneksel bankacılığın yerini almak” yer alıyor.

CBDC’ye Öncelik Verilecek

Merkez bankası yetkilisi konu ile ilgili yaptığı açıklamada, var olan riskleri en aza indirmek üzere NBU’nun Ukrayna grivnasının Ukrayna’daki tek yasal para birimi olmasını sağlamak için çalışacağını belirterek, merkez bankasının aynı zamanda kripto paraları teşvik etmeye devam edeceğini de sözlerine ekledi:

“Ulusal Banka, dijital varlıkların adil ve verimli dolaşımını teşvik edecek şeffaf ve anlaşılır devlet düzenlemesi sağlayan bir sistem oluşturmak için çaba gösterecektir.”

NBU ayrıca, bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC) geliştirme konusundaki uluslararası deneyimi incelemeye devam edeceğini de belirtiyor. 

Hatırlanacağı üzere, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy, NBU’nun Temmuz 2021’de CBDC yayınlamasını resmen sağlayan bir yasayı imzaladı.

Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version