Unikname Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Nedir 29/09/2021 20:06 Mete Balcı Mete Balcı  Twitter
Unikname Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Günümüzdeki internet dünyasında doğrulayıcılar hayatımızın her anında yer alıyor. Bu doğrulayıcıların hayatımızı daha da kolaylaştırması için kendi dilimizde ifade edilmelerini, benzersiz ve kişisel olmalarını tercih ediyoruz.

Günlük kullanımlar için geliştirilen bu doğrulayıcılar, hatırlanması kolay, benzersiz ve her yerde kullanılabilir olmalı.

Genellikle bu doğrulayıcıları kullanmayı sevdiğimiz internet sitelerinde oturum açmak, kamuya açık veya özel verileri paylaşmak, başkalarıyla iletişim kurmak veya sadece doğrulamak için kullanıyoruz.

Bu sebeple de doğrulayıcılar özel olmalı ve gizliliğimizi korumalıdır. Hatta en önemlisi, doğrulayıcılar tamamen bizim kontrolümüz altında olmalıdır.

Unikname Nedir?

Unikname, herhangi bir web ve mobil kullanıcı bağlantısını güvence altına almayı ve kullanıcıların gizliliğini korumayı amaçlayan, blok zincirinde yer alan kimlikleri doğrulama amacına sahip merkezi olmayan bir ağ ve protokoldür.

blokzincir muhabbit 1024x512 - Unikname Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Unikname’in partleri arasında Cryptomaniac, Botcrypto, ClankApp, Korben ve Emblock yer alıyor.

Unikname, Decentralized ID (DID – Merkezi Olmayan Kimlik) sağlama konusunda uzmanlaşmıştır ve yeni nesil kimlik doğrulama protokollerinin temeli olan iyi bir Distributed Public Key Infrastructure (Dağıtılmış Açık Anahtar Altyapısı – DPKI) çözümü sunar.

Bu merkeziyetsiz protokolün yerel “token”ı ise UNIK’tir. Ağ ve kimlik, Unikname çözümlerinin yapı taşıdır.

UniknameID, kullanıcının kontrolü altında olan kullanıcı adıdır. Oluşturulan bu UniknameID’in hatırlanması da çok kolaydır.

Kullanıcı adı, tamamen gizli kayıt ve oturum açmak için e-posta ve şifrenin yerini alır veya kişisel ve iş bilgilerinin web üzerinden paylaşımını kontrol etmek için kullanılır.

Unikname Connect, interneti daha güvenli bir yer haline getirmek isteyen kullanıcıları ödüllendiren, tasarımı gereği özel bir kimlik doğrulama çözümüdür.

Unikname Certificate Proofing, mobil uygulamaları sahte TLS/SSL X509 sertifikalarına ve saldırılara karşı güvence alır.

Unikname URL-Checker, web üzerinden bir URL’nin genel sahiplik kanıtını depolamaya yönelik çözüm, alan adı, resim, sosyal hesap veya herhangi bir dosya olabilir.

Unikname, yalnızca dAPP’de değil, aynı zamanda herhangi bir geleneksel web platformunda yer alan doğrulayıcıları yazılımlarına ve uygulamalarına entegre etmesi gereken herkes tarafından kolayca kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

Unikname’in Özellikleri Nelerdir?

Unikname DID’leri, blok zincirinde NFT’lerle temsil edilir. Geleneksel NFT’lere benzer şekilde bu DID NFT’leri benzersizdir, her zaman ve her yerde kullanılabilir.

Bireyler veya kurumlar, doğrulayıcıları üzerinde kontrole sahiptir ve ilgili verilere kimlerin erişip kullanabileceği konusunda son hakka sahiptir.

Unikname DID NFT’leri, rozetler, mülkler ve kripto para hesapları gibi eşsiz özelliklere sahiptir.

Unikname DID’leri, takma ad, gerçek ad veya herhangi bir ad olabilecek şekilde hatırlanması kolay bir biçime sahiptir. Kullanıcıların gerçek kimliği önemsizdir.

Unikname’in yönetişim “token”ı olan UNIK, kullanıcıları interneti daha güvenli hale getirmek için UniknameID’lerinin kullanımını en üst düzeye çıkarmaya teşvik etmek için kullanılır.

Unikname DID sahipleri, kimliklerini on-chain veya off-chain olarak kullanır. Kullanıcılar, gizlilik düzeyini ve verilerinin paylaşımını kontrol eder. Kullanıcıların kimlikleri, kimlik doğrulama için kullanıldıklarında tamamen gizli kalır.

Protokolün merkezi olmayan tasarımı, çözümü herhangi bir geleneksel merkezi sistemin çok ötesinde, son derece esnek ve güvenli hale getirir.

Unikname API’i (Application Programming Interface) ve SDK’i (Software Development Kit), herhangi bir web ve mobil uygulamada, hatta geleneksel merkezi uygulamalarda kolayca kullanılabilir.

Unikname’in 3 Farklı Değeri

Açık Değer: Kullanıcı Seçimi

Açık değer, kullanıcı tarafından seçilen karakter dizisidir. Açık değerin yapısı gereği, insanlar tarafından okunabilir olmalıdır.

Bu değer yalnızca UniknameID’nin sahibi tarafından bilinir ve varsayılan olarak “on-chain”de yer almaz. Ayrıca Unikname ekibi de, sahipleri gizli tuttuğu sürece açık değerlere erişmez.

Açık değerler benzersiz değildir. Bir UniknameID oluşturmak için kullanıcılar birden fazla açık değer seçebilir.

Örneğin, @Muhabbit ve @M.u.h.a.b.b.i.t aynı UniknameID’nin açık değerleridir ve kullanıcı, tercih ettiği sürümü kayıt etmeden kullanabilir.

Standart Değer: Kimlik Avına Karşı Koruma

Değer aynı olduğu sürece, yukarıda açıklandığı gibi, kullanıcılar aynı UniknameID için birçok farklı açık değer kullanabilir. Standart değer, Unikname çözümlerine istenmeyen e-posta koruması eklemek için Safe-Typo™ algoritması tarafından hesaplanır.

Safe-Typo, açık bir değerden bir kurallı değeri hesaplayan çok dilli bir adlandırma algoritmasıdır.

Yukarıda örnek verdiğimiz gibi @Muhabbit ve @M.u.h.a.b.b.i.t aynı kurallı değeri alacaktır. Belirli bir kurallı değerle ilişkilendirilmiş yalnızca bir UNIKNAME NFT olabilir.

Bu, zaten var olan bir kurallı değere çok yakın olan UniknameID’nin oluşturulmasını önler.

Safe-Typo, aynı kurallı değere sahip iki UniknameID’nin birlikte var olmasını yasaklayarak, kötü davranış gösteren kullanıcıların mevcut UniknameID sahiplerinin kimliğine bürünmesini engeller. Bu, kimlik avı saldırıları riskini büyük ölçüde azaltır.

Gizlenmiş Değer: Blok Zincirinde Depolanan Doğrulayıcı

Kurallı değer, açık değerden yapı olarak farklıdır. Ancak, yine de insanlar tarafından okunabilir. UniknameID gizli doğrulayıcılardır ve Unikname blok zincirinde halka açık olarak listelenen kendi kendini yöneten kimlikleri (SSI) ele alır.

Bu nedenle, UniknameID’nin gizliliğini garanti eden ve doğrulayıcıların temsiline ve “on-chain”de SSI’ın kontrolüne izin veren üçüncü bir değere ihtiyaç duyar. Bu da gizlenmiş değer olarak adlandırılır.

Gizlenmiş değerin işlevleri sayesinde UniknameID’nin açık ve kurallı değerini almak veya yeniden oluşturmak mümkün değildir.

Gizlenmiş değer, birincil anahtar olarak kullanılır ve Unikname Network blok zincirine bir NFT oluşturulur. Unikname NFT adı verilen bu NFT’ler, açık doğrulayıcıların gizliliğini koruyarak, UniknameID kullanıcıları için “on-chain”de bir sahiplik kanıtı oluşturur.

Daha fazla Nedir kategorisindeki içeriklerimiz için: Nedir?

Daha Fazla Blockchain Haberleri İçin: Blockchain Haberleri

Telegram kanalımıza katılın.

Son Haberler
Tümünü Gör Tümünü Gör
Lazarus Grubu’nun Bybit Saldırısı, Kuzey Kore’yi Bitcoin Varlıklarında Zirveye Taşıdı
Kuzey Kore’nin hacker grubu Lazarus, geçtiğimiz ay Bybit borsasına yaptığı devasa bir saldırı sonrasında Bitcoin (BTC) varlıklarında büyük bir artış yaşadı. Arkham Intelligence verilerine göre, Lazarus şu an 13.518 BTC’ye sahip. Bu da yaklaşık 1.13 milyar dolar değerinde. Bu miktar ise Kuzey Kore’yi Bhutan ve El Salvador’un devlet sahipliğindeki Bitcoin varlıklarının önüne geçirdi. Bhutan 10.635 […]
1 gün önce Blockchain
OKX, Lazarus Grubu’nun Kötüye Kullanımı Üzerine DEX Hizmetlerini Geçici Olarak Durdurdu
OKX, Lazarus grubunun “kötüye kullanımı” ve Avrupa Birliği’nin artan denetimi nedeniyle DEX hizmetlerini askıya aldı. Kripto para borsası OKX geçtiğimiz pazartesi günü yaptığı açıklamada DeFi hizmetlerinin $1.5 milyar değerindeki Bybit hack’inden elde edilen bazı gelirlerin aklanmasında kullanılmasının ardından, Avrupa Birliği düzenleyicilerinin bu hizmetleri incelediğini belirtti. OKX, hizmetlerini askıya alma kararını alırken düzenleyicilerle görüştüklerini açıkladı. Ayrıca […]
1 gün önce Borsa
Rusya, Petrol Satışında Kriptoyu Devreye Soktu!
Rusya, Batı’nın uyguladığı ağır yaptırımları aşmak için petrol ticaretinde kripto paraları kullanmaya başladı. Reuters haberine göre Rusya; Çin ve Hindistan ile yaptığı petrol ticaretinde Bitcoin, Ether ve USDT kullanmaya başladı. Amaç ise ödemeleri hızlı ve sorunsuz bir şekilde Ruble’ye çevirebilmek olarak gösteriliyor. Rusya, Bitcoin ve Tether ile Petrol Satıyor! Normalde Çin Yuanı ya da Hindistan […]
4 gün önce Bitcoin
Ripple, BAE’de 40 Milyar Dolarlık Sınır Ötesi Ödeme Pazarına Adım Atıyor
Blokzincir tabanlı ödeme devi Ripple, Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) önemli bir lisans alarak bölgedeki faaliyetlerini genişletiyor. Şirket Dubai Uluslararası Finans Merkezi’nde (DIFC) kripto ödeme ve hizmetleri sunmak için Dubai Finansal Hizmetler Otoritesi’nden (DFSA) resmi onay aldı. Bu lisans Ripple’ın Orta Doğu’daki ilk lisansı olma özelliğini taşıyor. Ripple, 40 Milyar Dolarlık BAE Ödeme Pazarına Resmen Girdi […]
5 gün önce Ripple
Kripto Varlık Düzenlemeleri Resmi Gazete’de Yayımlandı: İşte Sektörü Etkileyecek Önemli Değişiklikler
Türkiye’de uzun süredir beklenen kripto varlıklara ilişkin ikincil düzenlemeler, 13 Mart 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından hazırlanan düzenlemeler, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının kuruluş şartları, faaliyet esasları, listeleme süreçleri ve sermaye yeterliliklerine dair yeni kurallar getiriyor. Kripto Para Borsalarına 150 Milyon TL, Saklama Kuruluşlarına 500 Milyon TL Sermaye Şartı Yeni düzenlemelere […]
6 gün önce Blockchain
El Salvador, IMF Baskısına Rağmen Bitcoin Biriktirmeye Devam Ediyor
El Salvador, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yaptığı anlaşmalara ve gelen baskılara rağmen Bitcoin biriktirmeye hız kesmeden devam ediyor. Ülkenin resmi Bitcoin Ofisi’nin verilerine göre, El Salvador geçtiğimiz pazar günü 6 adet daha Bitcoin satın alarak toplam varlığını 6.111 BTC’ye çıkardı. Bu miktarın güncel piyasa değerinin ise yaklaşık 504 milyon dolar olduğu belirtiliyor. IMF Uyarılarına […]
1 hafta önce Blockchain