Muhabbit

Uniswap V3 Likidite Sağlayıcıları Para Kaybediyor!

Uniswap v3

Uniswap

Geçtiğimiz gün yapılan yeni bir araştırmaya göre Uniswap V3 üzerindeki likidite sağlayıcıları, kayıplar yaşıyor.

Topaze Blue ve Bancor Protocol tarafından yayımlanan bir çalışmaya göre, Uniswap V3’teki likidite sağlayıcılarının %49.5’i kalıcı olmayan yani geçici kayıptan (Impermanent Loss) olumsuz bir şekilde etkileniyor.

Araştırma, Uniswap V3’ün herhangi bir AMM’den daha fazla getiri sunduğunu ancak kalıcı olmayan kayıpların kazanılan ödülleri aştığını vurguladı. Hatta araştırmaya göre, elde edilen ödüllerin uzun vade elde tutulmasının, likidite sağlayıcıları için daha iyi bir seçenek olabileceği söyleniyor.

Uniswap V3 ekosistemindeki ortalama bir likidite sağlayıcısı, faaliyetlerinden ötürü finansal olarak zarar etti. Bu durumda likidite sağlayıcıları varlıklarını satmak yerine elinde tutsaydı, daha kârlı bir davranış olurdu.

Bildiğiniz gibi kalıcı olmayan yani geçici olan kayıp (Impermanent Loss), likidite havuzlarına eklenen varlıkların fiyat değişimleri yaşadığında meydana gelen bir olgu olarak öne çıkıyor. Likidite sağlayıcıları işlemlerini yerine getirirken iki farklı varlık ile işlem yaptığı için, varlık fiyatları değiştikçe likidite sağlayıcılarının elinde bulundurduğu varlıkların oranı değişir.

İlginizi çekebilir: Impermanent Loss Nedir?

Tabii bu bağlam, likidite sağlayıcılarının her zaman içinde bulunduğu en büyük risk faktörlerinden biridir.

Araştırma Uniswap V3 Havuzlarının Büyük Bir Kısmını Temsil Ediyor!

İncelenen havuzlar, araştırma sırasında Uniswap V3 havuzlarında bulunan likiditenin %43’ünü temsil ediyordu. Toplam analiz edilen havuzlar, 5 mayıs ve 20 Eylül 2021 arasında 108 milyar $’lık işlemlerden 199 milyon $ işlem ücreti aldı.

Bu zaman için havuzlar, 260 milyon $’lık geçici zarar ile karşılaştı. Bu da 60 milyon $’lık net bir zarara yol açıyor.

Analizlere bakacak olursak, elindeki kripto paraları bir aydan daha fazla elinde tutan likidite sağlayıcıları en iyi performansa sahip oldu. Bir aydan kısa süren yatırımlar ise, neredeyse tüm zaman dilimlerinde zararlı bir pozisyonda oldu.

Görünüşe göre Uniswap V3‘te likidite sağlayıcılığı yapmak isteyen kişiler, elde ettiği tokenleri uzun vadede tutmak ile yükümlü.

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Daha Fazla DeFi Haberi için: DeFi Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version