Muhabbit

Ünlü İngiliz Moda Devi Tedarik Zinciri İçin VeChain Kullanacak

Tedarik zincirinde oluşan problemleri ortadan, kaldıran blockchain tabanlı çözümler sunan VeChain, sektöre şeffaflık ve kolay izlenebilirlik getirecek.

regensburger

Yapılan duyuruya göre İngiliz moda devi Sarah Regensburger, tedarik zinciri için VeChain (VET) kullanacak. Tedarik zincirinde oluşan problemleri ortadan, kaldıran blockchain tabanlı çözümler sunan VeChain, sektöre şeffaflık ve kolay izlenebilirlik getirecek.

Singapur merkezli DLT (dağıtık defter teknolojisi) projesi olarak tanımlayabileceğimiz VeChain, markanın tedarik zinciri operasyonlarını kolaylaştırmayı amaçlıyor.

Markaya yakın kaynaklardan alınan bilgilere göre marka sahibi, “VeChain Vizyonu” ve dağıtık defter teknolojisinin sunduğu çözümler karşısında “hayrete düşmüş” durumda. Regensburger, müşterilerin kıyafetlerini kimin yaptığını bilmelerini sağlamak amacıyla üretimde takip edilebilirliği sağlayabilmek adına VeChain çözümlerinden yararlanacak. Ek olarak markanın neredeyse tüm ürünleri el yapımı. Yani her elbisenin bir üreticisi var. Moda sektöründe de bu konu fazlaca önem arz etmekte.

Ortaklık ile sektörde, eşi benzeri görülmemiş bir üretici ve tüketici etkileşimi oluşturmayı amaçlıyoruz.

Bazı kaynaklar ise şirketin zaten hali hazırda VeChain protokolünün kullandığını belirtmekte. Uygulamanın demosu ise Paris Moda Haftası’nda görücüye çıkacak. Bilindiği üzere Paris Moda Haftası’nda sadece el yapımı işler ve en kaliteli malzemeler kullanılmakta. Regensburger ise yeni sağlamayı planladığı etkileşim çözümü ile moda haftasında dikkatleri üstüne çekmeye çalışacak.

Blockchain ve Moda İzlenebilirliği

Küresel moda endüstrisi, oldukça fazla adımı olan tedarik zinciri, ve sahte ürünler sebebiyle bir çok problem yaşamakta. Bu durum ise sektöre, prestij ve çok miktarda para kaybettirmekte. Blockchain teknolojisi sayesinde bu durum değişecek gibi gözüküyor. Müdahale edilemeyen bir takip ve kayıt sistemi tedarik zinciri üzerinde herhangi bir sahtecilik veya hile yapılmasını engelleyecek. Bu sayede kolayca hangi ürünlerin orijinal hangilerinin imitasyon olduğu kolay bir şekilde ortaya çıkarılabilecek. Sektörde “orijinal” diye bir çok imitasyon ürün satılmakta. Bu durum da şirketlere yüklü miktarlarda para kaybettirmekte.

2019 yılında benzer bir girişim lüks moda markası Alyx tarafından, tedarik zinciri şeffaflığını artırmak adına, Iota (MIOTA) tarafından desteklenen bir pilot proje olarak ortaya atılmıştı.

Bir diğer girişim ise Louis Vuitton tarafından geldi. ConsenSys ve Microsoft ortaklığıyla oluşturulan proje ile, ürünlerin orijinal olup olmadığını kontrol etmeyi sağlayan platform “AURA”, Louis Vuitton için geliştirildi.

Son Yazılar

Exit mobile version