Muhabbit

USDC Mi USDT Mi? USDC’nin Fonları Sağlam Görünüyor

Bugün yayınladığı duyuru ile USD Coin’den Tether (USDT)’ye bir taş gelmiş gibi görünüyor.

stablecoin

Bugün yayınladığı duyuru ile USD Coin’den Tether (USDT)’ye bir taş gelmiş gibi görünüyor.

Bildiğiniz üzere stablecoin olarak tabir ettiğimiz kripto paralar, itibari para birimleri ile 1’e 1 eşlenik olarak yaratılan ve kripto para dünyasında itibari para birimleri ile işlem yapmamıza olanak sağlayan varlıklar olarak tanımlanabilir.

Stablecoin ve Tether Hikayesi

Stablecoinler sayesinde dolarlarımızı borsalar arasında çok kısa sürede transfer edebiliyoruz. Ek olarak borsada anlık alım ve satım fırsatlarından yararlanabilmek için “dolar”da bekleyebiliyoruz. Aynı zamanda borsalar arası arbitraj fırsatlarından yararlanabiliyoruz. DeFi çözümleri ve kripto para şirketleri sayesinde kripto para birimlerimizi faize koyarak pasif gelir elde edebiliyoruz. Son olarak da stablecoinler sayesinde itibari para birimlerini nakit veya banka tutmak zorunluluğumuzu ortadan kaldırmış oluyoruz.

Stablecoin hizmeti tutan şirketler de ürettikleri her bir stablecoin karşılığı hesaplarında itibari para birimi tutuyor (dolar, euro vs) ve bunlar üzerinden gelir elde ediyor.

En büyük market değeri ve miktara sahip olan stablecoin ise Tether (USDT). İlk zamanlarından bugüne kadar hep tartışmaların, davaların oyuncusu olan Tether, geçmişte 1’e 1 olarak her USDT için 1 USD tuttuğunu belirtiyor ve belgeliyordu.

Fakat şirket yaklaşık 1 sene önce yaptığı değişiklik ile birlikte bu statüyü sessiz sedasız bir şekilde değiştirmiş ve Tether’in sadece dolar ile değil farkı ürün ve varlıklar ile de desteklendiğini belirtmişti. Kısacası Tether her bir USDT için 1 USD tutmuyor. Bu konu ilk açıklandığında büyük tartışmalar yaratmış hatta Tether’in Bitcoin’in 2017 yılında yaşadığı yükselişte büyük payı olduğu ve fiyatları manipüle ettiğine ilişkin davalar açılmıştı. Fakat iddiaların hiçbir kanıtlanamamıştı.

O günlerden bugüne Tether, açılan davalara ve diğer iddialara rağmen halen ayakta ve kripto paralar arasında en yüksek market değerine sahip kripto para olarak yoluna devam etmekte. Hatta diğer bir ürün olarak Tether Gold (XAUT)’yi duyurmuş ve stabil ve dijital altın hizmetini başlatmıştı.

USD Coin

USD Coin (USDC) ise Tether’in en sıkıntılı dönemlerinde bir Goldman Sachs şirketi olan Circle tarafından üretilmeye başlanmış alternatif bir stablecoin. Bugünlerde ise Centre (Circle) ve Coinbase’in ortak ürünü olarak piyasada varlığını sürdürmekte.

Son dönemde stablecoinlerin piyasa değerinin, yani ürettikleri stablecoinlerin ciddi derecede artığını görmekteyiz. Bu artan arz mantıken ellerinde karşılık olarak tuttukları “dolar”ları akla getiriyor. Bu sorulara ve belki de Tether’e bir taş atmak amacı ile, elinde tuttuğu fonları Grand Thornton onayı ve raporu ile sunmuş bulunuyor. Grand Thornton ise denetim, vergi ve danışmanlık alanında hizmet veren, önde gelen bir kuruluş olarak one çıkmakta.

31 Mart tarihli Grand Thornton raporuna göre, piyasada bulunan USDCoin (USDC) miktarı 692,955,272. Bunların karşılığı olarak şirketin hesaplarında bulunan dolar miktarı ise 693,685,964 $.

Yani kısacası şirket bizim elimizde ürettiğimiz her bir USDC’nin karşılığı var demeye çalışıyor. Her bir Tether’i 1’e 1 oranında dolar ile desteklemediğini belirten Tether ise son dönemde nerdeyse 3 günde bir 120,000,000 USDT basmayı sürdürüyor.

Bu noktada piyasada hakimiyet halen Tether’in elinde bulunmasına rağmen önümüzdeki dönemde karşılık bulundurma noktasında şirketin başı ağrıyabilir. Tether hangi varlıklar ile desteklendiği hakkında net bir bilgi vermezken kafalarda birçok soru işareti barındırarak yoluna devam etmekte.

Son Yazılar

Exit mobile version