Muhabbit

Venezuela’daki Bankalar, Kripto Paralar İle Bağlantılı Hesapları Askıya Almaya Başladı!

Ülkede, bu kapsamda soruşturma altında olan 75’ten fazla hesaba bloke konuldu.

venazuella

venazuella

Venezuela’daki bankalar, kripto para ticaretiyle bağlantılı müşterilerin hesaplarını izlemeye başladı.

Venezuela’da kripto para ve blok zinciri odaklı bir hukuk firması olan Legalrocks tarafından yayımlanan bir rapora göre, bu kapsamda soruşturma altında olan 75’ten fazla hesaba bloke konuldu.

Konu ile ilgili olarak açıklama yapan Legalrocks CEO’su Ana Ojeda, atılan bu adımın aslında doğru olmadığını belirtiyor. Ojeda, bloke konulan hesapların, kripto para ticareti yapmak için resmi para birimi kullanmasının olağan olduğunu belirtiyor. Yetkili, eğer bir hesaba bloke koyulacaksa, ilgili hesapların yasa dışı veya suç faaliyetleriyle ilgili bağlantılı olduğunun kanıtlanması durumunda mümkün olması gerektiğini belirtiyor.

Bilindiği üzere Venezuela yüksek enflansyon nedeniyle ciddi bir ekonomik kriz döneminden geçiyor. İşte bu duruma atıfta bulunan Ojeda, Venezuela bolivarının yaşadığı ekonomik çöküş ve yüksek devalüasyon nedeniyle insanların P2P piyasaları aracılığıyla kripto para birimlerine yöneldiğini söylüyor. Vatandaşların, mevcut durumdan etkilenmemek adına stablecoinlere yöneldiğini belirten yetkili, kripto para birimlerinin, ülkede bir değer deposu olarak kullanıldığını belirtiyor.

Venezuela’da Kripto Para Kullanımı Artışta

Daha önce de belirttiğimiz üzere Venezuela kripto para birimlerini aktif bir şekilde kullanmaya devam ediyor. Bu kapsamda, Birleşmiş Milletler tarafından kısa süre önce yayımlanan bir rapora göre Venezuela, kripto para birimini en çok benimseyen ülkeler arasında ilk üç sırada yer alıyor.

Bu duruma da değinen Ojeda’ya, şu açıklamada bulundu:

“Venezuela, kendisini enflasyona ve tasarruf kapasitesi kaybına karşı korumak için kripto para birimlerini en çok kullanan Latam ülkesi olarak birkaç yıldır bölgeye liderlik ediyor.”

Ülkede ayrıca stablecoin kullanarak yapılan P2P ticareti de oldukça popüler hale gelmiş durumda. Hatta bazı analistler bu durumun, dolar-bolivar döviz kurunun dinamiklerinde önemli bir rol oynayabileceğine inanıyor. Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz kasım ayında bolivar, ABD doları karşısında %40 değer kaybetti. Ülkedeki bazı ekonomistler de bolivarın yaşadığı değer kaybında, insanların kripto paralara olan düşkünlüğünün etkili olduğunu belirtiyor.

Dijital Bolivar Girişimi

Ülkede yaşanan bu olaylar sonucunda Venezuela Hükûmeti, enflasyonu iyileştirmeye ve parasal egemenliği inşa etmeye çalışırken, aynı anda da resmi para birimini birden fazla şekilde yeni bir görünüme kavuşturmaya çalışıyor.

Bu kapsamda Venezuela Merkez Bankası, kısa süre önce yaptığı bir açıklamada, dijital Bolivar olarak adlandırılan yeni bir girişim başlatacaklarını duyurmuştu. Dijital Bolivarın, bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC) olarak piyasaya sürüleceği belirtilmişti.

Merkez bankası tarafından açıklanan bu yeni girişimin, piyasada nasıl etki göstereceği merak konusu olurken, uzmanlar tarafından yapılan açıklamalar bu durumun çok da etkili olmayacağı yönünde. Çünkü, ülkenin finansal sistemi ABD öncülüğündeki ekonomik yaptırımların ağırlığı altında çökerken, şubat 2018’de piyasaya sürülen Petro‘nun da amacı buydu. Ancak Petro, ülkenin ekonomik çöküşünde herhangi bir olumlu gelişme yaşanmasında etkili olamadı.

Twitter’dan anlık ve hızlı haber akışı için: https://twitter.com/Muhabbitcom

Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz

Son Yazılar

Exit mobile version