Muhabbit

Vene​zuela’dan kripto para hamlesi

Venezuela’nın devlet kontrolündeki petrol şirketi PDVSA, ABD’nin ülkeye tekrar petrol yaptırımları uygulamasıyla birlikte ham petrol ve yakıt ihracatlarında dijital para kullanımını artırmayı planlıyor.

Geçtiğimiz hafta ABD Hazine Departmanı, PDVSA’nın müşterilerine ve sağlayıcılarına seçim reformları eksikliği nedeniyle yenilemediği genel bir lisans altında işlemleri sonlandırma süresi olarak 31 Mayıs’a kadar süre verdi. Bu adımla birlikte şirketlerin Venezuela ile iş yapmak için bireysel ABD izinlerini beklemek zorunda kalacakları için, ülkenin petrol üretimini ve ihracatını artırmayı daha zor hale getirecek.

Dijital Para Kullanamını Artırmayı Planlıyor

PDVSA, geçen yıldan beri petrol satışlarını, değeri ABD dolarına sabitlenmiş ve istikrarlı bir değer sağlamak amacıyla tasarlanmış dijital bir para birimi olan USDT’ye yavaş yavaş taşıyordu. Petrol yaptırımlarının geri dönmesi, bu geçişi hızlandırdı. Söz konusu adım ise satış gelirlerinin yabancı banka hesaplarında dondurulma riskini azaltmaya yönelik bir hareket olarak belirtildi.

Geçtiğimiz hafta Reuters’a konuşan Venezuela petrol bakanı Pedro Tellechea, “Sözleşmelerde belirtilenlere göre farklı para birimlerimiz var.” dedi ve bazı sözleşmelerde dijital para birimlerinin tercih edilen ödeme yöntemi olabileceğini ekledi. Küresel petrol piyasasında işlemler için tercih edilen para birimi ABD dolarıdır. Bazı ülkelerde yükselmekte olan bir durum olsa da, kripto para birimleriyle ödemeler sık değildir.

Son Yazılar

Exit mobile version