Muhabbit

Ver Petro’yu Al Petrolü! Petro İle Petrol Satışı Başladı!

Kripto parası Petro’yu yaygınlaştırmak için çeşitli uygulamalar yapan Venezuela, son olarak tüm ülkede sübvansiyonlu petrol satışının Petro ile yapılacağı duyurdu.

Kripto parası Petro’yu yaygınlaştırmak için çeşitli uygulamalar yapan Venezuela, son olarak tüm ülkede sübvansiyonlu petrol satışının Petro ile yapılacağı duyurdu.

Venezuela devlet başkanı Maduro, ülkenin kripto parası Petro’nun kullanımını yaygınlaştırmak için çeşitli uygulamalar gerçekleştirmişti. Ülkenin çeliğini altınını yurt dışına Petro karşılığında satmak, vergileri Petro olarak toplamak veyahut Venezuela’dan kalkan uçaklara petrolü Petro ile satmak gibi.

Ekonomiyi Petro üzerine kurmak konusunda kararlı olan Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, yıllardır kapalı olan kumarhane düzenini bile uyandırmıştı. Nakit veya geleneksel fiat para kullanımının olmadığı, sadece Petro ile kumarın mümkün olduğu bir kumarhane açmıştı.

Takvimler 1 Haziran’ı gösterdiğinde Maduro yeni bir uygulamanın başlayacağını duyurdu. Benzin fiyatı üzerindeki sübvansiyonları kaldırılarak sübvansiyonlu petrol satışının sadece Petro ile yapılacağını duyuruldu.

Ülke çapındaki bütün benzin istasyonlarında ödeme aracı olarak Petro uyumlu sistemlerin yapılandırıldığı belirtildi. Ancak akılı telefonlardaki Petro uygulaması henüz bu sistem yapılandırılmasına dahil edilmiş değil. Ancak ülkenin en büyük bankası tarafından geliştirilen Patria adı verilen biyometrik ödeme sistemi ile petrol alımı yapılabiliyor.

Bununla birlikte, sadece Venezuelalılar bu sübvansiyonlu petrolden yararlanabilecek. Venezuelalılar üzerinde vatandaşlık bilgileri yer alan tıpkı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı gibi kimlik kartları ile petrolü alabilecek. Vatan Kartı adı verilen bu kimlik kartına sahip olmayanlar veya daha fazla petrol almak isteyenler litre başına 0,5 dolar daha fazla ödemek durumunda kalacaklar.

Devlet araçlarının benzin ihtiyaçları ücretsiz olarak karşılanan Venezuela’da karaborsa benzin satışları çok revaçta. Karaborsada litre başına 4 dolar gibi fiyatlar görülebiliyor. Dünyanın en büyük petrol rezervine sahip ülkelerinden biri olmasına rağmen yanlış seçimleri nedeniyle zor zamanlar geçiriyor. Otorite sahiplerinin otoritelerini kötüye kullandığı ve hatta bu otoriteyi kripto para madenciliği için harcadıkları gibi bir iddia da var. Ekonomik krizle uzun süredir haşır neşir olan Venezuela, ABD’ye karşı olan tutumunu devam ettiriyor. Tam da bu yüzden ekonominin odağını kendi kripto paraları Petro üzerinden kurmaya çalışıyorlar.

Son Yazılar

Exit mobile version