Muhabbit

Wall Street Journal: CBDC’ler Negatif Faiz Oranlarına Yol Açabilir!

CBDC’ler faiz oranlarını olumsuz etkileyebilir. 

cbdc

Wall Street Journal’a göre, merkez bankası dijital para birimleri (CBDC), faiz oranlarını olumsuz etkileyebilir. 

James Mackintosh tarafından 8 Eylül tarihinde yayımlanan bir makalede, faiz oranları sıfırın altına düşmesi durumunda CBDC ile nakit arasındaki farkın vurgulanacağı belirtiliyor. Bu durumda ise insanların, merkez bankası tarafından verilen dijital bir dolarda para kaybetmek yerine, fiziksel nakit tutmaya daha meyilli olacakları dile getiriliyor.

Bilindiği üzere negatif faiz oranları, bir ekonomik durgunluk sırasında merkez bankaları tarafından borçlanmayı ve harcamayı teşvik ederek ekonomiyi canlandırmak için son çare olarak kullanılır, faiz borç verenlere değil borç alanlara ödenir.

Örneğin ABD’de faiz oranları şu anda Federal Rezerv Ekonomik Araştırmaları’na göre %0,25 ile şimdiye kadarki en düşük seviyesinde. Ayrıca FED’in, pandemi kaynaklı piyasa çöküşü sırasında Mart 2020’de faiz oranlarını %0’a indirdiği de biliniyor.

Negatif Faiz Oranları Enflasyonla Mücadelede Kullanılıyor

Negatif faiz oranları, ulusal para birimini zayıflatarak deflasyonla mücadele için bir araç olarak da kullanılabilir. Bu senaryoda, o ülke için ihracat ucuzlayacak ve artan ithalat maliyetleri enflasyonu artıracaktır.

Birkaç merkez bankası zaten negatif faiz bölgesinde, Avrupa Merkez Bankası 2014’teki sıfırın altındaki ilk hamlesini takiben -%0,5’lik bir orana sahip. Japonya Merkez Bankası -%0,1 ile, ilk olarak 2016’da sıfırın altına düştü, İsviçre Merkez Bankası -%0.75 ve Danimarka -%0.5 faiz oranına sahip.

Konu ile ilgili olarak WSJ’ye açıklama yapan Bank for International Settlements’ Innovation Hub başkanı Benoît Coeuré, merkez bankalarının, merkez bankası tarafından verilen dijital para birimlerinin “olası bir para politikası aracı” olarak görülmemesini sağlamak için çalıştıklarını söyledi.

“Negatif oranları anlamak kolay değil. Hem merkez bankaları hem de finans kurumları oraya gitmek konusunda isteksiz olacak.”

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Daha fazla CBDC Haberleri için: CBDC Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version