Muhabbit

Waves Enterprise, Blockchain Oylama Platfomunu Geliştiriyor!

Waves, yeni tekliflerle çözümler sunmaya devam ediyor!

Waves Enterprise

Waves projesinin iş odaklı yan markası olan Waves Enterprise, öncelikle şirketlere ve yönetim kuruluna yönelik blockchain oylama sistemini duyurdu.

Waves’in sistemi, oyların kaydedilmesi ve ardından kriptografik işlemlerle oyların sayımını sağladığı için her adımda blockchain teknolojisinden yararlanıyor. Sistemin kullandığı Homomorfik şifreleme, her bir oy pusulasını atan kişinin kimliğini açıklamaya gerek kalmadan oyları doğru bir şekilde hesaplamak için kullanılıyor.

Sistem öncelikli olarak şirket kurulları gibi daha düşük riskli ortamları hedef alırken, teknoloji yakın zamanda Rusya’da yerel ve parlamento seçimleri esnasında denendi.

Ekibin paylaştığı bilgilere göre, yapılan deney ile platformun kullanılabilir halde. Ancak genel ürün Rusya’da kullanılandan biraz farklı. Baş ürün sorumlusu Arten Kalikhov, konu hakkında şunları söyledi:

Bu seçimler, benzer bir kriptografik protokole dayanan ancak birçok önemli ayrımı olan bir sistem ile gerçekleştirildi. Örneğin, bu sistem Rus kriptografisi kullanıyor, tanımlama ve anonimleştirme için farklı mekanizmalara sahip.

Kalikhov, Brezilya’daki yetkililerin blockchain oylamasının potansiyel bir uygulamasını araştırdığını söylese de, mevcut ürün, Waves tarafından küresel olarak 100 milyon $ değerinde olduğu tahmin edilen bir pazar olan kurumsal ortamlar ve yönetim kurulu oylamaları için tasarlandı.

Farklı hedef müşteriler, platformu halka daha erişilebilir hale getirmeye izin verdi. Rusya seçimleri sırasında, platform, dış tarafların blockchain nodelarını doğrulayamaması sebebi ile ağır eleştiriler aldı.

Kalikhov, sistemin ticari sürümünün izinli ancak halka açık bir blockchain olan Waves Enterprise Mainnet üzerinde çalışacağını da söyledi.

Kalikhov ayrıca, seçmenlerin bir açık ve özel anahtar sistemi aracılığı ile kaydedildiğini söyledi. Akıllı sözleşmeler, açık anahtarlar aracılığı ile tüm geçerli seçmenlerin kaydını tutarken, her özel anahtar kişisel cihazlarında bulunur.

Ancak Kalikhov, sistemin kullanıcıları, kişisel cihazlarına erişen bilgisayar korsanlarından, kayıp ve çalıntı durumlarından ve kullanıcı tarafından başlatılan anahtar transferlerinden koruyamayacağını belirtti. Yani kullanıcılar anahtarlarını korurken, en ön planda kendi inisiyatifleri olacak.

Daha fazla Waves haberleri için: Waves Haberleri

Son Yazılar

Exit mobile version