Muhabbit

Waves Coin Nedir?

İşlem hızları ve ücretleri bakımından oldukça iddialı olan Waves nedir?

Waves blok zinciri, kullanıcıların özel kripto paralar oluşturmasını ve başlatmasına imkan tanımak üzere tasarlanmıştır. Waves, diğer blok zinciri projelerinin aksine kapsamlı akıllı sözleşme programlamasına gerek duymaz. Böylece blok zinciri üzerinde kripto paralar oluşturulmasına ve bunların ticaretine izin verir.

Waves Nedir?

Waves, özel kripto birimleri oluşturmayı ve merkezi olmayan uygulamaya (dapps) güç sağlayan akıllı sözleşmeler başlatmayı kolaylaştıran bir blok zinciri platformudur.

Kripto para piyasasının en köklü oyuncularından biri olan Waves, Web 3.0 uygulamaları geliştiren ve merkezi olmayan çözümler için açık kaynak kodlu blokchain protokolü olarak da tanımlanabilir.

Waves, Nisan 2016’da ilk para teklifini (ICO) tamamlayıp piyasaya sürüldüğünden beri en başarılı kripto para birimlerinden biri haline geldi ve şu anda yaklaşık 500 milyon dolarlık piyasa değerine ulaşmış durumda.

Waves İle Ne Yapılabilir?

Daha önce de bahsettiğimiz gibi Waves platformu, neredeyse her kullanım durumu etrafında tasarlanabilen merkezi olmayan uygulamaları (dapps) oluşturmak ve başlatmak için kullanılabilir.

Ocak 2021 itibarıyla, popüler Waves dapp’larının çoğu oyun platformları iken şu an bir numaralı dapp Waves’in kendi Neutrino Protokolü oldu.

Waves’in birkaç işlevi bulunuyor, ancak bu işlevleri arasında bugün en çok Waves Exchange platformunda ve üçüncü taraf merkezi değişim platformlarında alım satım yapmak için kullanılıyor.

Ethereum gibi Waves de, merkezi olmayan uygulamalar oluşturmak üzere mevcutta bulunan bir blok zinciridir. Buradaki önemli fark ise daha hızlı işlemler yani işlemlerin onay süresinin daha hızlı olması ve kullanımı kolay olan blok zinciri yapısına sahip olmasıdır. Sistem oldukça güvenlidir ve herhangi bir üçüncü tarafın bağımsız olarak değişiklik yapmasına olanak tanımaz.

Waves Nasıl Çalışır?

Waves de diğer kripto paralar gibi blockchain alt yapısını kullanır. Diğer kripto paralardan ayrılan birkaç özelliği sebebiyle blockchaine kesin olarak ihtiyaç duymamaktadır.

Dağıtık ağla senkronize olmak için, Waves hisse ispatı (PoS) ve ödünç hisse ispatı (LPoS) algoritması kullanır. Bilindiği üzere geleneksel PoS modellerinde, node’ların blok eklemek için belli miktarda token stake ettirmeleri gerekir. Böylece node’lar, stake ettirdikleri token sayısı arttıkça blok ekleme güçleri de aynı oranda artar. Tabi ki stake ettirmek için belli miktarda tokenın ağda kilitlenmiş olması da gerekmektedir.

Waves (Waves) Hangi Programlama Dilini Kullanır?

Waves, Ride programlama dilini kullanmaktadır. Platformda akıllı sözleşmeler ve merkeziyetsiz uygulamalar, Ride dili kullanılarak oluşturulur.

Waves’in Öne Çıkan Özellikleri

İşlem hızları oldukça yüksektir. Örneğin Bitcoin için maksimum olan 7 tps’ye kıyasla saniyede yaklaşık 100 işlem (tps) gerçekleştirebilir.

İşlem ücretleri ise benzerlerine oranla çok daha düşüktür. Mesela bu ücretler, normal işlemler için 0,001 WAVES veya bir komut dosyası başlatan işlemler için 0,005 WAVES kadar düşük olabilmektedir.

Waves’in Leased Proof of Stake (LPoS) fikir birliği mekanizması, WAVES tokenlarına sahip herkesin tokenlarını madencilik düğümlerine kiralayarak ödül kazanmasını sağlar.

Waves’in akıllı zinciri, programlama deneyimi gerekmediğinden herkes tarafından başlatılabilir. Waves üzerinde bir token oluşturmak, oldukça basittir.

Waves Platformları

Gravity Protokolü: Waves ekosisteminin, blok zincirleri arasında ve aynı zamanda endüstride devrim yaratma kapasitesine sahip dış dünya ile iletişim için yeni bir açık kaynaklı, blok zincirinden bağımsız protokol konseptidir. Gravity ile Waves protokolü ve diğer protokoller aracılığıyla token ihtiyacı olmadan merkezsiz finans ile etkileşimde bulunabilirsiniz.

Neutrino Protokolü: Neutrino Protokolü, WAVES tokenı ile teminatlandırılmış, ulusal para birimi veya emtia gibi belirli bir gerçek dünya varlığına bağlı stablecoinlerin oluşturulmasına izin veren, algoritmik, fiyatı sabit bir kripto para birimi protokolüdür.

Bu durumun bir örnek verecek olursak, Neutrino USD (USDN), Neutrino Protokolü ile oluşturulan algoritmik bir stablecoindir. Farklı ifade ile Neutrino USD (USDN), ABD dolarına sabitlenmiş ve WAVES ile desteklenen algoritmik bir stablecoindir. USDN ile yapılan tüm işlemler (ödüllerin verilmesi, stake edilmesi ve ödenmesi dahil) tamamen şeffaftır ve akıllı bir sözleşme ile gerçekleştirilir.

İlginizi çekebilir: Neutrino USD (USDN) Nedir?

Algoritmik bir stablecoin olan Neutrino USD (USDN), fiat tabanlı stablecoinlere göre büyük bir gelişmeyi temsil etmektedir.

Swop.fi: Swop.fi, çeşitli havuz türlerini her bir belirli token çifti için en uygun olan farklı fiyat hesaplama formülleriyle birleştiren yeni bir otomatik piyasa yapıcıdır (AMM). Proje, likidite sağlayıcılarına açıktır ve herhangi bir kullanıcı, herhangi bir havuza token ekleyebilir ve bu sayede takas ücretlerinden gelir elde edebilir. 

Waves Nereden Alınır?

Waves, halihazırda kripto para piyasasında en çok işlem gören kripto paralardan birisi haline gelmiş durumda. Yaklaşık olarak 500 milyon dolarlık piyasa değeriyle ilk 100 kripto para birimi arasında olan Waves, dünyanın önde gelen popüler borsalarında listeleniyor.

Örneğin, Binance, Kraken, Huobi, OKEx, Kucoin ve Bittrex, Wavesin listelendiği borsalardan birkaçını oluşturuyor. Bunların yanında Waves’in kendi platformu Waves Exchange üzerinden de alım satım işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

Waves Coin Fiyatı

Yazım itibarıyla (28 Ağustos 2022) elde edilen verilere göre 497,945,066 dolar piyasa değerine sahip olan kripto para birimi 4,56 dolardan işlem görüyor. Son 24 saat içinde 85,495,172 dolar işlem hacmine sahip olan Waves %0.38 oranında değer kazanmış durumda.

Daha Fazla Nedir Haberleri İçin: Nedir Haberleri

Daha fazla Borsa Haberleri için: Borsa Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version