Muhabbit

Web3, Web2’den Daha Mı Güvenli? İşte Cevap!

Web3 hayatımıza blockchain temelli internet olarak girdi ve mevcut internet sistemi olan Web 2’ye güçlü bir meydan okudu.

web3.0

web3.0

Web3 hayatımıza blockchain temelli internet olarak girdi ve mevcut internet sistemi olan Web2’ye güçlü bir meydan okudu. Ancak, söz konusu teknolojinin hızlı popülerliğiyle beraber bir dizi yanlış bilgi de meydana geldi. 

Merkeziyetsiz internetin halka açık blockchain’leri kullandığını göz önünde bulunursak, Web3’ye tamamıyla geçmeden önce bir dizi faktörün ciddi bir dönüşümden geçmesi gerektiği aşikar. Bu faktörlerin başında şüphesiz ki güvenlik geliyor. 

Akıllı Sözleşme Güvenlik Açıkları 

Web3 uygulamalarına ev sahipliği yapan blockchainler her ne kadar hackerların saldırılarının esiri olmaktan muaflarsa da, hackerlar akıllı sözleşmelerdeki güvenlik açıklarını bularak sistemden fayda etmeyi başarıyor. DeFi platformlarında akıllı sözleşmelere yönelik saldırılar son zamanlarda ciddi bir artış gösterdi. Geçtiğimiz günlerde yayımlanan bir rapora göre yalnızca 2022’nin ilk çeyreğinde yaklaşık 1,6 milyar dolar değerinde kripto para çalındı. 

Her ne kadar DeFi Web3 spektrumunda yalnızca bir alt küme olsa da, ekosistemdeki en büyük güvenlik açığı olarak dikkat çekiyor. En nihayetinde Web 3 girişimcilerinin pazarlama bütçelerini bu çekirdek sistemin geliştirilmesi yönünde harcaması zorunlu hale geliyor. 

Sene boyunca görüldüğü üzere, hackerların devasa boyutlarda dijital varlığı el koymasına imkan tanıyan güvenlik açıkları yatırımcıların ciddi paralar kaybetmesine ve hatta alakalı ekosistemlerin de çöküşüne sebebiyet verebiliyor. 

web 2.0 vs web 3.0

Web3 Sektörünün İçinden Gelen Tehditler

Dışardan gelen tehditlere ek olarak, sistemin içerisinde yer alan kötü niyetli aktörler de projelere ve yatırımcılara zarar verebilir. Dahili saldırıları önlemek için ise çalışanlara erişimi azaltan hata emniyetli mekanizmalar gerekiyor. 

14 Ağustos 2022’de, ticaret ve likidite AMM’si Velodrome Finance ekip arkadaşlarından birinin çaldığı 350.000 doları geri almayı başardı. Cüzdanlarından birinden 350.000 doların çekildiğini tespit eden platform, şirket içinde bir soruşturma gerçekleştirerek failin kimliğini belirledi ve böylece kaybını telafi edebildi. 

celestia

Web3’ü Güçlendirmek

6 aydan uzun bir süredir devam eden ayı piyasasına ek olarak sayısız hacklenme vakasının gerçekleşmesi sektördeki yatırımcıların yatırımlarını ekosistemde en güvenli gördükleri projelere yönlendirmesine sebebiyet verdi. Netice itibarıyla, Web3 girişimcileri yatırımlarının uzun vadeli bir başarıya imza atacağını garanti altına almak istiyor. 

İlginizi çekebilir: Tinder, Web3 Çalışmalarını Rafa Kaldırdı!

Bir saldırının risklerini minimize etmenin yöntemlerinden biri hata ödül girişimleri yürütmek olarak ortaya çıkıyor. Hata ödülleri beyaz şapkalı korsanların platforma yönelmesini sağlıyor. Bu hackerlar sistemin güvenlik zaaflarını bir hacker’ın gözüyle bakarak tespit ediyor. Geliştiriciler sistemdeki mevcut hataları buldukları ve düzelttikleri için ödüle layık görülüyor. 

Ayrıca, girişimciler sermayeleri için çoklu imza cüzdanlarına yönelmeli ve kendi cüzdanlarını tek bir merkezden idare etmeyi bırakmalı. Bu tarz yöntemler sistem genelinde uygulandığında geniş çaplı bir merkeziyetsizliğe ve organize saldırılardan muafiyete imkan tanıyor. 

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Daha fazla Altcoin Haberleri için: Altcoin Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz

Son Yazılar

Exit mobile version