Muhabbit
wef

WEF: Blockchain Teknolojisi Küresel İstihdam Sağlayabilir!

WEF, blockchain teknolojisinin gelişmesi ile birlikte küresel istihdam konusunda ve verimlilik konusunda artış bekliyor.

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından yayınlanan bir rapora göre, sanayi 4.0 devriminde teknolojinin kritik rolü vurgulandı. Blockchain gibi yeni teknolojiler, corona virüs salgını sonrasında “doğa dostu” çözümler uygulayarak büyümeyi teşviğe yardımcı olabilir.

“Doğanın ve İşin Geleceği” araştırmasına göre, doğa dostu çözümleri 2030 yılına kadar 395 milyon istihdama ve 10.1 trilyon $’lık iş fırsatı üretme kapasitesine sahip olabilir.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ve BM Çevre Programının İcra Direktörü Inger Andersen, konu ile ilgili şunları söyledi:

Biyoçeşitlilik kaybını 2030 yılına kadar durdurmak ve tersine çevirmek, iklim değişikliğini ele almak için tarihi sayılabilecek bir 10 yıla girerken, iş dünyamızın çevresel yönetiminde kritik bir rol oynuyor. İş dünyası, doğanın altyapısına ve doğaya dayalı çözümlere daha fazla yatırım yapmak için ihtiyacımız olan değişimleri yapacak teknolojiye, yeniliğe ve finansmana sahipler.

Blockchain ve Gıda Tedarik Zinciri

Yapılan araştırmalara göre, blockchain teknolojisi gıda tedarik zincirindeki israfları azaltarak 365 milyar dolarlık bir tasarruf sağlayabilir.

Bu konu ile ilgili Benin, Gana, Hindistan ve Ruanda’da pilot programlar başlatıldı. Sonuçlar, nispeten düşük maliyetli depolama tekniklerini ile birlikte gıda kaybının %60’dan fazla azaltılabileceğini gösterdi. Rapor, ayrıca küçük işletme sahiplerinin gelirlerinin %30’dan fazla artabileceğini gösteriyor.

WEF’in yayınladığı raporda ortaya koyduğu örneklerden biri ise IBM Food Trust. Bu proje, Walmart, Tyson Foods, Nestle gibi ortaklarla blockchain tabanlı tedarik zincirini uygulamaya başladı.

Milyar Dolarlık Fırsat

Raporda ayrıca, enerji ve madencilik tedarik zincirlerindeki blockchain uygulamalarının 2030’da 30 milyar dolarlık bir fırsat yaratabileceği ayrıntılı bir şekide açıklanıyor.

Blockchain uygulamaları, özellikle değerli taşlar -elmas, kalay, tungsten ve kobalt- konusunda önümüzdeki on yıl içinde hızlı bir şekilde büyüyebilir. Şirketler blockchain yatırımları dahilinde yaşadıkları maliyet sorunlarını çözebilir. Bununla birlikte, blockchain teknolojisi şirketlerin kullandığı aşırı maliyetli materyalleri tasarruflu hale getirebilir.

Rapor, enerji üretimi ve madencilik tedarik zincirindeki toplam üretimini ve blockchain gibi yeniliklerin hem değer yaratma hem de koruma hedeflerinin destekleyerek “doğaya olumlu” bir yol sağlayabileceğini belirtiyor.

WEF sonuç olarak, blockchain’in enerji ve işleme sistemlerinde 3.5 trilyon $’sık değer yaratma projesine olan potansiyelini arttırmak istediğini belirtti.

Son Yazılar

Exit mobile version