Muhabbit

Wirecard Yöneticisi Belarus’ta Bulundu!

Wirecard’ın COO’su Jan Marsalek düzmece seyahatler düzenlemiş!

wirecard

Geçtiğimiz aylarda şirketin mali defterine göre kayıp olan 2 milyar euroyu bulabilmek adına Filipinler’e yaptığı yolculuktan sonra kaybolan eski Wirecard COO’su Jan Marsalek, Belarus’ta bulundu.

Marsalek’in Çin ve Cebu şehrine gitmeden önce Filipinler’e Manila üzerinden giriş yaptığı bildirildi. Filipin otoritesi, şehre giriş yapan Marsalek hakkında hiç bir görüntünün olmadığını ve Cebu’dan Çin’e giden bir uçuş kayıtlarının ellerinde bulunmadığını açıkladı.

Düzmece Seyahat

Araştırmacı haber sitesi Bellingcat’e göre, eski Wirecard yöneticisinin Filipinler ziyareti düzmeceydi. Soruşturmalara göre, Rusya’nın Federal Güvenlik Servisi’nin, Marsalek’in seyahat bilgilerine müdahale ederek kaybolmasına yardım etmiş.

Federal Güvenlik Servisi, Rusya sınır servisi ve dolaylı olarak Rusya-Belarus sınır veritabanı hakkında tam kontrole sahip. Bu nedenle, herhangi bir veri manipülasyonu Federal Güvenlik Servisi’nin haberi dışında yapılamaz. Eğer olanlar bu şekildeyse, Jan Marsalek ve Federal Güvenlik Sistemi arasında doğrudan bir işbirliği olabilir.

Federal Güvenlik Servisi’nin Marsalek’in uluslararası seyahatlerini 2015 yılının başında izlemeye başladığı ve 2018 yılının sonunda hareketlerini izlemeyi bıraktığı iddia edildi. İddialara göre ayrıca, Marsalek’in üstünde bir diplomatik pasaportta dahil olmak üzere bir dizi farklı ülkelerden pasaportlar vardı. Federal Güvenlik Servisini’nin göçmenlik verilerine göre, Rusya uzun süredir Marsalek’e ilgi duyuyordu. Aynı zamanda Marsalek sık sık Rusya’ya gidip geliyordu.

Filipin makamları ülkesindeki göç kayıtının sahte olduğunu düşünüyor ve Marsalek’in farklı bir ülkede olduğunu varsayıyor. Bellingcat’in yaptığı soruşturmaya dayanarak, Marsalek bir meslektaşına “aynı yöneticilerin son 25 yıldır iktidarda olan” bir ülkede bulunduğunu söyledi. Rusya’nın Marsalek’e olan ilgisi ile birlikte, Rusya’da 25 yıldır iktidar değişmiş durumda değil. Bellingcat tarafından elde edilen verilere göre, Marsalek 19 Haziran tarihinde Belarus’a uçtu ve bu hareketinden sonra ülkeyi terk etmedi.

Bir diğer paylaşılan bilgilere göre ise, Jan Marsalek Rus istihbarat servisleri ile olan bağından gayet memnundu ve İngiltere’de kullanılan kimyasal silahlar hakkında istihbarat servisine ajanlık yapıyordu.

Bildiğiniz üzere Wirecard’ın eski CEO’su Markus Braun, şirketin bilançosunu şişirdiği sebebi ile, Almanya da yakalanarak tutuklanmıştı.

Görünüşe göre Wirecard’da sular dinmek binmiyor. Bakalım gelecekte Wirecard’a neler olacak?

Son Yazılar

Exit mobile version