Muhabbit

Yanlış Adrese Bitcoin Mi Yolladınız? Hemen Geri Alalım!

Blockchain dünyasına iki yıl önce katılan İsrail merkezli Blockchain girişimi Kirobo, yanlış adrese gönderilen kripto paraları geri almanın bir yolunu bulduklarını açıkladı.

kirobo muhabbit

Blockchain dünyasına iki yıl önce katılan İsrail merkezli Blockchain girişimi Kirobo, yanlış adrese gönderilen kripto paraları geri almanın bir yolunu bulduklarını açıkladı.

Cüzdan adresini yazarken yanlışlık yapmak veyahut yanlış cüzdan adresini kopyala yapıştır yapmak, kripto para dünyasındaki neredeyse herkesin korkulu rüyasıdır. Sonuçta bir hata yaptığınız anda yolladığınız kripto para ne olursa olsun onun geri gelmeyeceğini, hatanın düzeltilemeyeceğini düşünürsünüz.

%55 Stresli!

Fio Vakfı (Fio Foundation) tarafından yakın zamanlarda bu konuya dair bir anket yapılmıştı. Sonuçlara bakıldığında katılımcıların %55’i herhangi bir cüzdan adresine kripto para yollarken strese girdiğini veya stresten dolayı hata yapma potansiyelinin yükseldiğini belirtti. %18’i ise bu tür hatalar yüzünden kripto para kaybettiğini iletti.

İsrail merkezli, Blockchain dünyasında ikinci senesini yaşayan Blockchain girişimi Kirobo, anketi görmüş veyahut bu konudaki açığı fark etmiş olmalı ki çok önemli bir yöntem bulduklarını açıkladı.

Kirobo “Geri Alınabilir Transfer” adını verdikleri bu yöntemde kripto para gönderen gönderici, işlem sırasında işleme özel bir kod alacak. Aldığı kodu alıcıya iletecek. Alıcı kodu girdiği takdirde kripto para transferi yapılacak. Yani alıcı doğru kodu girmezse doğru cüzdan adresi olsa dahi kripto parayı alamıyor. Kirobo bu konuda;

“Alıcı tarafından doğru kod girilene kadar gönderici gönderdiği fonu geri çekebilir. […] Kirobo kullanıcılarının özel anahtarlarını sisteminde tutmaz. Fonlara erişim sağlamaz. Sözü edilen kod sadece kripto para transferinin gerçekleşmesi için iletilir.”

İsrail Yenilik Kurumu (Israel Inovation Authority) ve siber istihbarat şirketi Scorpiones Group tarafından desteklenen girişim şirketinin CEO’su Asaf Naim, geliştirdikleri yöntemin amacını açıkladı. Naim’e göre Geri Alınabilir Transfer adını verdikleri yöntem, kripto para dünyasındaki transferlerin, geleneksel çevrim içi veyahut mobil bankacılık işlemleri kadar kolay ve güvenilir bir hâle getirmeyi amaçlıyor.

Kullanıcıları insani hatalardan koruyarak Blockchain’lere bir mantık katmanı daha katmak isteyen Blockchain girişim şirketi Kirobo’nun ilk ürünü olan Geri Alınabilir Transfer’in hâli hazırda mevcut olduğu cüzdan da açıklandı. Ledger kripto para cüzdanında 1.000 dolara kadar olan Bitcoin (BTC) işlemleri için transfer ücreti ödemeden Geri Alınabilir Transfer özelliği kullanılabiliyor.

Son Yazılar

Exit mobile version