Muhabbit

Yaşanan Bir Hata Yüzünden YAM Çöktü!

YAM protokolündeki bir hata, sistemin bozulmasına sebep oldu.

YAM

Yam Finance üzerinde geliştirilen sözleşmedeki bir hata, yönetişim sözleşmelerinin “kalıcı olarak bozulmasına” ve 750.000 $ değerinde Curve tokenin kilitlenmesine sebep oldu.

DeFi geliştiricisi ve yEarn protokolünün kurucusu Andre Cronje, bu durumun hatalı bir geri ödeme işleminden kaynaklandığını açıkladı.

Yam’in, Ampleforth’a benzer bir mekanizmaya sahip olan bir stablecoin olması gerekiyordu. Ayrıca sözleşmelerin 1 $’lık sabit fiyata sahip olması için token fiyatına dayalı olarak arz yaratması ya da yok etmesi gerekiyordu.

Cronje, taban işvelindeki bir hatanın, ilkinden sonra her arzın her seferinde 10 ^1e18 kadar katlanarak arttırdığını söyledi.

Bu durum olması gerekenden çok daha fazla sayıda yeni token akışı ile sonuçlanır.

Squanch ise konu ile alakalı bir tweet dizisinde yaşanan olayları yorumladı.

Görünüşe göre, bu tür akıllı sözleşmeler, geçmişte de sorunlara gebe olmuş, Squanch’ın dediğine göre, 2016’nın Mayıs ayında Avalanche’ın CEO’su Emin Gün Sirer ve Vlad Zamfir, DAO kontratları ile ilgili bir takım sıkıntıları inceleyen bir rapor hazırlıyor. Tüm bunlara rağmen 2016’nın Temmuz ayında DAO kontratları hackleniyor ve 55 milyon $ gibi bir meblağ çalınıyor. O dönemde Ethereum’un fiyatı 13-20 $ arasında gidip geliyordu.

Bunun sonucunda var olan Ethereum arzının çok ciddi bir kısmı DAO kontratlarında kilitli kalıyor, tıpkı YAM’da kilitle kalan Curve tokenleri gibi. Ethereum topluluğu ise ikiye bölünüyor. Bir grup blockchaini forklayıp fonları geri almayı savunuyor, diğer bir grup ise blockchainin değişmezlik ilkesine saygı duyuyor. Tabi bu denli büyük bir arz kilitli kalında, mevcut Ethereum blockchaini forklanıyor ve fonlar geri alınıyor. Bunun sonucunda ise ikinci grup Ethereum Classic isimiyle hayatına devam ediyor.

Tüm bu olanlar sonucunda YAM’ın fiyatı 0.50 $’e kadar duşmuş durumda. Hatta YAM’ın piyasa değeri %90’lık bir düşüş ile beraber neredeyse sıfırlanmış durumda.

YAM Piyasa Değeri Kaynak: CoinGeckoa

Son Yazılar

Exit mobile version