Muhabbit

Yatırım Tavsiyesi 1 Milyon 175 Bin Liradan Etti!

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), sosyal medya platformu Twitter üzerinden yatırım tavsiyesi verip tam tersini uygulayarak kâr eden isme 1 milyon 175 bin lira ceza kesti.

Türkiye Kripto Para

Türkiye Kripto Para

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), sosyal medya platformu Twitter üzerinden yatırım tavsiyesi verip tam tersini uygulayarak kâr eden isme 1 milyon 175 bin lira ceza kesti.

Sermaye Piyasası Kurulu Bülteni’nin 18 Haziran 2020 tarihli sayısında borsaları ve sosyal medya platformu Twitter üzerinden yatırım tavsiyesi yapanları ilgilendiren bir ceza dikkati çekti. Bültende sosyal medya platformu Twitter üzerinde tanınmış bir yatırım danışmanının takipçilerine RYSAS hisselerini almalarını tavsiye ettiği sonraki gün ise bir anda elindeki tüm hisseleri sattığı yazıyordu.

Bültende;

“Reysaş Taşımacılık ve Lojistik Ticaret A.Ş. (RYSAS) pay piyasasında gerçekleştirilen işlemler ile ilgili olarak yapılan inceleme sonucunda, aşağıdaki tabloda yer alan idari para cezasının uygulanmasına karar verilmiştir.”

Sermaye Piyasa Kurulu’nun Piyasa Bozucu Eylemler Tebliği’ne göre cezalandırıldığı belirtildi. Sözü edilen tebliğin ilgili fıkrasında televizyon, gazete veya internet gibi kitle iletişim araçları kullanarak yatırım tavsiyesinde veya yorumda bulunmak suç değil. Ancak yatırım tavsiyesini veya yorumunu değiştirmeden 5 gün içerisinde tavsiyenin veya yorumun tersi şeklinde işlem yapmak piyasa bozucu eylem olarak değerlendirilerek suç unsuru olarak sayılır.

Twitter üzerinde derinhisse kullanıcı adıyla bilinen Önder Tavukçuoğlu isimli şahsın gerçekleştirdiği iddia edilen olayda zarar ettiği söylenen kişiler mevcut. Bununla birlikte yaşanan ilk olay olmadığı da belirtiliyor. Yani derinhisse’nin aldığı ilk SPK cezası bu değil.

Bununla birlikte özellikle sosyal medya platformlarında oldukça aktif bir şekilde piyasa bozucu eylemler gerçekleştirenlerin Sermaye Piyasa Kurulu tarafından daha denetimli bir hâle gireceği belirtildi. Geleneksel borsaları takibinin yapılacağı konusunda işaret verilmesi akıllara kripto para piyasası ile alakalı bir takibin ve yaptırımın olup olmayacağını getiriyor.

 

 

Son Yazılar

Exit mobile version