Muhabbit

Yatırımcıların Ripple Labs’a Açtığı Dava Gündemde!

Davacılar Ripple’ın tanıtım beyanları sebebiyle XRP’lerini erken satıp para kaybettiklerini iddia ediyorlar.

ripple labs

Yatırımcıların Ripple Labs’a açtığı dava son günlerde gündemi meşgul etmekte. California Eyaleti’nde dava ile ilgilenen yargıç , geçen yıl açılan davanın “California Eyalet Yasası” kapsamında bazı iddiaların uygun olmadığını, fakat federal yasalar kapsamında davanın devam edebileceğine karar vermiş durumda.

Davacılar Ripple’ın tanıtım beyanları sebebiyle XRP’lerini erken satıp para kaybettiklerini iddia ediyorlar.

Dava, Ripple’ın Menkul Kıymetler Kanunu’nun 12(a)(1) Bölümü’nu ihlal ettiğini iddia etmekte. Kayıt dışı tokenler ise davada bulunan bir diğer konu.

Aslında bakıldığında bu ciddi bir iddia. Çünkü bu durum mahkeme tarafından tespit edilirse, karar XRP pazarının ve Ripple Labs’ın kapatılmasına kadar gidebilir. Bu noktada son iki yılda 500 milyar dolar bir ticaret hacmi oluşturan kurumun pazarı yok edilebilir ya da tehdit edilebilir.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, menkul kıymet yasasına göre kaydedilmesi gereken ICO’lar (Initial Coin Offerings) için harekete geçmiş durumda. Özellikle son dönemde çokça tartışmalar sabep olan Telegram Open Network (TON) ve KIK Messsenger Token (KIN) gibi tokenler SEC tarafından problemli olarak adlandırılmış iken, Ripple’a karşı SEC tarafından herhangi bir takip yada müdahale gerçekleşmemiş durumda.

Ancak yakınlarda bu durum değişebilir. Ripple İcra Kurulu Başkanı Brad Garlinghouse’un açıklamalarına göre şu sıralar Ripple, SEC ile görüşmekte.

Aynı zamanda ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu Başkanı Heath Tarbert’e göre de henüz Ripple’ın bir menkul kıymet olup olmadığı belli değil. Tarbert’e göre eğer Ripple bir menkul kıymet olarak kabul edilirse kendi yargı yetkisinde olacak. Fakat eğer menkul kıymet olarak kabul edilmez ise SEC, Rippledan sorumlu olacak.

Eğer XRP bir menkul kıymet olarak kabul edilirse, etkisi gerçekten şiddetli olacak.

Heath Tarbert

XRP, şu anda 10 milyar dolardan fazla piyasa değeriyle dünyanın en büyük 3’üncü kripto para birimi olarak boy göstermekte. Olası dava sonucu ve XRP’nin menkul kıymet olup olmadığı ile ilgili görüşlerinizi merak ediyoruz. Görüşlerinizi yorum olarak bizimle paylaşabilirsiniz.

Son Yazılar

Exit mobile version