Muhabbit

Yatırımcıların Yüzde Sekseni Kripto Paradan Anlamıyor!

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Güneydoğu Asya’daki kripto para yatırımcılarının analizinin yapıldığı 62 sayfalık bir rapor yayınladı. Araştırmaya göre katılımcıların %80’i kripto para dünyasını anlamasa da yatırım yapıyor.

kripto para analiz

teknik analiz

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Güneydoğu Asya’daki kripto para yatırımcılarının analizinin yapıldığı 62 sayfalık bir rapor yayınladı. Araştırmaya göre katılımcıların %80’i kripto para dünyasını anlamasa da yatırım yapıyor.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) İkinci Dünya Savaşı sonrası Avrupa’daki sallantıda olan ekonominin düzeltilmesi ve desteklenmesi amacıyla kurulan, aralarında Türkiye’nin de kurucu üye olarak bulunduğu 36 ülkenin üyeliğine sahip olan bir örgüttür. Bünyesinde üç birim bulunduran örgüt, zaman zaman ekonomik durumun değerlendirmesini yapmak amacıyla çeşitli araştırmalar yapar ve bunları rapor olarak kamuoyuna sunar.

Raporda Malezya, Vietnam ve Filipinler’deki özellikle Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) yatırımcılarının davranış biçimleri, tutumları ve deneyimlerinden söz ediliyor.

Malezya, Vietnam ve Filipinler’den 3.006 kişinin katılımı ile yapılan araştırma, 25-34 yaş arasındaki %34 oranındaki bir çoğunluğun kripto parası mevcut. Buna ek olarak, araştırmaya katılan kripto para sahiplerinin %82’sinin en az lisans veya daha üstü bir akademik eğitime sahip olduğu belirtilmiştir. Yani okumuşluk oranının özellikle Vietnam ve Filipinler’de çok yüksek olduğu Güneydoğu Asya’da kripto paralar daha çok, eğitim düzeyi yüksek olan bireyler tarafından tercih ediliyor.

Eğitim seviyesindeki belirlenebilirlik, cinsiyete gelince pek de önemli bir farklılık göstermemiş. Yani kadınlar ile erkekler arasında belirgin bir uçurum yok. Kadınların da müdahil olduğu bir tablo görüyoruz Güneydoğu Asya’daki kripto para dünyasında.

“Anlamıyorum ama kenarda köşede kalsın”

Araştırma sonucunda bu üç ülkedeki kripto para yatırımcılarının %53’ünün kripto para birimlerini satmak veya harcamak yerine uzun vadede ellerinde tutmak istedikleri ortaya çıktı. Bu oran özellikle Vietnam’da %59’a çıkıyor. İleride ne olur bilinmez ama bu kenarda dursun veya ileride Bitcoin 20.000’i görecekmiş tarzında düşüncelere sahip de olabilirler.

Katılımcılara kripto para birimlerini ve borsalarını anlayıp anlamadıkları sorulmuş. Yanıt ise şaşırtıcı! Katılımcıların %80’den fazlası kripto para dünyasını anlamadığını ifade etmiş. Yani katılımcılardan kripto para yatırımı yapan kesimin birçoğu, kripto para dünyasını anlamadan yatırım yapıyor. “Çok iyi” cevabını veren kesim ise sadece %17. Vietnam bazında bakıldığında ise bu oran %23’e çıkıyor.

Araştırma kripto para yatırımcılarının yatırım nedenlerini de sorgulamış. Katılımcılar içerisinde kripto paraya yatırım yapan kesimin %41’i “Kolay yoldan para kazanma arzusu” ile kripto para dünyasına adım atmış. %32’lik bir kesim ise ödeme veya online alışveriş için kripto para aldığını belirtmiş.

Kripto para dünyasının Güneydoğu Asya ayağında vaziyet bu. Güneydoğu Asya’daki insanlar kripto parayı ne kadar anlamasalar da dijital cüzdanlarında bir miktar Bitcoin (BTC) veya Ethereum (ETH) bulunduruyorlar. Yatırımcıların çoğunun eğitim seviyesi yüksek, cinsiyet dağılımı orantısız değil.

Son Yazılar

Exit mobile version