Muhabbit

Yeni Oracle Sağlayıcısı API3, Chainlink’e Rakip Mi Oluyor?

Şirket Chainlink’in pazar payını azaltmayı hedefliyor.

Yeni bir oracle sağlayıcısı olan API3, Placeholder liderliğindeki 3 milyon dolarlık başlangıç yatırım fonu turunu başarı ile tamamladığını duyurdu. Şirket gerçekleştireceği uygulamalar ve çözümler ile Chainlink’in pazar payını azaltmayı hedefliyor.

Şirket ayrıca Placeholder liderliğinde Pantera Capital , Accomplice , CoinFund , Digital Currency Group ve Hashed’den destek aldı.

Şirket yaptığı açıklamada, hâlihazırdaki piyasada Chainlink‘in hakimiyetine rağmen, oracle sorununun çözülmekten çok uzak olduğunu söylüyor. Ayrıca gerçek dünya verilerini merkezi olmayan uygulamalara getirmenin en iyi yolu konusunda hala çok sayıda eksiklik olduğunu dile getiriyor.

Oracle’lar, blockchain tabanlı uygulamalar için harici veri sağlayıcılarıdır. Bunun yanında genellikle herhangi bir blok zincirinde kolayca bulunandan daha fazla bilgi işlemeye ihtiyaç duyarlar. Bu uygulamaların çoğu kodu akıllı sözleşmeler yoluyla otomatik olarak yürütüldüğünden, harici verilerin güvenilir olması ve manipülasyona karşı dirençli olması hayati önem taşımaktadır.

Konu ile ilgili olarak Placeholder kurucusu Chris Burniske şu açıklamayı yaptı:

“API3 ekibi ve topluluğu, oracle problemini ve potansiyel çözümlerini anlamalarında örnek teşkil edecekler. API3’ün gelecekte çok çeşitli kripto sistemleri için önemli bir bilgi otoritesi olmaya hazır olduğunu düşünüyoruz.”

API3 Farkı

Chainlink gibi ağlarda, birçok farklı kullanıcı, bir değişim veya veri analizi ajansı (API3 tarafından birinci taraf sağlayıcılar olarak adlandırılır) gibi orijinal kaynaktan varlık fiyatlarını ve diğer verileri toplayan düğümler çalıştırır. Bu kullanıcılar, verilerin çoğaltılması için ücret alırlar, ancak bu durum işlemi yaparken ağın veri fiyatını ve karmaşıklığını artırır. 

Ancak, mevcut bulut API sağlayıcılarını kullanan API3, doğrudan birinci taraf veri kaynaklarından toplu veriler sağlayarak aracıları ortadan kaldırmayı ve maliyetleri düşürmeyi hedefliyor.

API3 açıklamasında, borsalar ve kredi raporlama ajansları gibi birinci taraf veri sağlayıcılarının, API hizmetlerini barındıran aynı bulut barındırma platformunda çalışan uygulamalar olan “Airnodes” çalıştırmasına izin vereceğini söylüyor. Airnodes, birinci taraf sağlayıcılardan veri ileten açık kaynaklı yazılımlardır. Airnode kodu, paydaşların API3 çerçevesinin yönetişimi ve bakımı için sorumluluğu paylaştığı merkezi olmayan bir otonom organizasyon (DAO) tarafından oluşturulacak ve korunacaktır.

Sonuç olarak kripto alanının etrafındaki yüksek profilli yatırımcılar, başlangıçtaki oracle çözümüne fon sağlamaya yardımcı olurken, Chainlink gibi mevcut sağlayıcıların, tercih edilen veri sağlayıcısı olma savaşında yeni bir aşamaya girmiş gibi görünüyor.

Daha Fazla Blockchain Haberleri İçin: Blockchain Haberleri

Son Yazılar

Exit mobile version