Muhabbit

Yuga Labs’ın Dava Açtığı “Trol” İsimden, Pepe the Creator Hamlesi!

Yuga Labs’in “trol” olarak adlandıran bir BAYC eleştirmenini susturmaya yönelik hedefleri şimdilik başarısız olmuşa benziyor.

Haziran 2022’de, önde gelen NFT koleksiyonu Bored Ape Yacht Club’ın (BAYC) arkasındaki 4 milyar dolarlık şirket Yuga Labs, federal mahkemede dava açarak, “trol” olarak adlandıran bir BAYC eleştirmenini susturmayı hedefledi. Ancak söz konusu “trol”ün susmaya hiç niyeti yokmuş gibi gözüküyor. 

Söz konusu eleştirmen, internet provokatörü ve kavramsal sanatçı Ryder Ripps, hukuk firması Wilmer Hale’den Louis Tompros’u Yuga Labs’ın kendisine karşı açtığı davada Baş Dava Danışmanı olarak görevlendirdi.

Tompros, Pepe’yi ırkçı ve beyaz üstünlükçü bir meme olarak seçmekle suçlanan aşırı sağ örgütlere karşı birçok davada Pepe the Frog yaratıcısı Matt Furie’yi temsil eden deneyimli bir IP avukatı olarak biliniyor. Tompros, Furie’nin alternatif sağ komplo teorisyeni Alex Jones’un sitesi Infowars’a karşı bir telif hakkı davası yoluyla Pepe’nin imajını iyileştirme girişimlerini anlatan 2020 belgeseli “Feels Good Man”de de Furie ile birlikte yer almıştı.

Furie ve Ripps’in an itibarıyla aynı avukatı paylaşması pek de tesadüf sayılmaz. Ripps, Furie’yi Infowars’a karşı başarıyla temsil etmesi de dahil olmak üzere avukatın başarılı deneyimlerinden etkilenerek Tompros tarafından temsil edilme arzusuyla bilinçli olarak Wilmer Hale’e ulaştığını ifade etti.

Bored Ape #8398

Yuga Labs Nazi Suçlamalarını Reddediyor!

Ripps, aylarca Bored Ape Yacht Club’ın gizlice, Bored Ape NFT görüntülerini ırkçı ve beyaz üstünlükçü sembollerle bilerek ilişkilendiren Nazi trolleri tarafından yönetildiğini iddia etti. BAYC’ın sahibi Yuga Labs, tüm iddiaları “çılgın bir trolden” gelen bir “dezenformasyon kampanyası” olarak reddetti.

Ancak Ripps daha sonra Bored Ape NFT’lerini taklit eden bir koleksiyonu sattığında Yuga, sanatçıya ticari marka ihlali nedeniyle dava açtı.

Yuga’nın davası hakaret konusuna değinmiyor. Ancak, buna rağmen hukuk uzmanları davanın alt metinde yatan amacının Ripps’in kamuoyu karşısında sürekli olarak BAYC’ı karalamasının önüne geçmek olduğuna inanıyor.

Tompros, Ripps’in planlı savunmasının ayrıntılarını henüz açıklamasa da, davayı muhtemelen bir sanatsal özgürlük meselesi olarak ele alacağını dile getirdi. 

“Şikayet, Ryder’ın Bored Ape Yacht Club’a yönelik sanatsal eleştirisini ırkçı ve çeşitli başka nedenlerle sorunlu bulduğu için susturma girişimi gibi görünüyor. Planımız, davanın neden temelsiz olduğunu ve bu tür bir bağlamda ticari marka kanununun kullanılmasının neden uygunsuz olduğunu açıklamak doğrultusunda şekilleniyor.”

İlginizi çekebilir: Bored Ape Yacht Club Nazi Suçlamalarına Tepki Gösterdi

Yuga, şirketi Ripps’e karşı açtığı davada temsil etmesi için teknoloji devleri Facebook, Amazon, Apple, eBay ve Oracle’ın tercih edilen IP dava şirketi olan önde gelen Silikon Vadisi hukuk firması Fenwick & West’i tuttu.

Ripps’in anlaşmaya mı yoksa bu davayı mahkemeye kadar götürmeye mi meyilli olduğu sorusuna ise Tompros şu cevabı verdi:

“Davanın mahkemeye gitmesine ve mahkemenin çözmesine izin vermekten son derece mutlu oluruz. Ben de tam olarak bu amaçla bu davada yer alıyorum.”

Daha fazla NFT Haberleri için: NFT haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version