Dünyanın dört bir yanında olduğu gibi ülkemizde de kripto paraların düzenlemesi ile ilgili çalışmalar son hız devam ediyor. Hatırlayacağınız gibi 11 Şubat 2022’de Ankara’da 1. Kripto Varlık Yasa Tasarısı Çalıştayı gerçekleşmişti ve çalıştay raporu daha sonra kamuoyu ile paylaşılmıştı.
2. Kripto Varlık Yasa Tasarısı Ön Hazırlık Toplantısı adıyla düzenlenen ikinci toplantıya ise, 29 Temmuz 2022 tarihinde Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi ev sahipliği yaptı. Blockchain ekosisteminden birçok tanınmış uzman, hukukçu ve akademisyen toplantıya katılım sağladı.
İlk Çalıştay Öncesi Neler Olmuştu Hatırlayalım!
2022 Ocak ayında kripto varlıklar ile ilgili bir yasa tasarısı Twitter’dan kamuoyuna sızdırılmıştı. Söz konusu yasa tasarısındaki maddelerin, blockchain ekosistemine bir fayda sağlamayacağı aksine zarar vereceği konusunda hemfikir olan sektörün tanınmış isimleri, Twitter Space yayınında bir araya geldi.
İlginizi çekebilir: Kripto Varlık Yasa Tasarısı Çalıştayı Düzenleniyor!
Twitter Space yayınındaki yoğun katılım, hükümet yetkililerini bu konuda harekete geçirdi ve yasa tasarısı ile ilgili görüşlerini almak için sektör temsilcilerinden oluşan bir grubu meclise davet ettiler. Ardından hükümet yetkilileri, sızdırılan kripto varlık yasa taslağının gerçeği yansıtmadığına yönelik açıklamalar yaptılar.
İlginizi çekebilir: Kripto Varlık Yasa Tasarısı Çalıştayı’nda Neler Oldu?
Çalıştay öncesinde ve sonrasında aktif şekilde toplantılara katılım sağlayan gruplarla beraber 50 sayfalık bir rapor oluşturuldu ve Türkiye’nin önde gelen sektör çalışanları tarafından katkı sağlanan bu rapor meclise sunuldu.
29 Temmuz 2022 ‘de ise 2.Kripto Varlık Yasa Tasarısı Çalıştayı Ön Hazırlık Toplantısı, Bahçesehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi desteğiyle gerçekleşti. Toplantıda Prof. Dr. Kadir Emre GÖKYAYLA; ekosistemin gelişmesi için desteklerini esirgemediklerini ve kripto varlıkların sadece paradan ibaret olmadığını dile getirerek, teknoloji okuryazarlığını destekleyici nitelikte bir konuşma yaptı.
Av.Sima Baktaş moderatörlüğünde başlayan çalıştayda, blockchain topluluğunun bilinçlendirilmesi üzerine neler yapılması gerektiğine dair görüş ve öneriler yer aldı. Ayrıca çalıştayda gruplar oluşturularak 5n1k kuralına uygun şekilde ilerleme sağlanması gerektiğine vurgu yapıldı.
Oluşturulan Çalışma Grupları:
-ÖZEL HUKUK ÇALIŞMA GRUBU
-CEZA HUKUKU ÇALIŞMA GRUBU
-VERGİ/MUHASEBE ÇALIŞMA GRUBU
-KAMU ÇALIŞMA GRUBU
-SEKTÖR ÇALIŞMA GRUBU
Alanında uzman kişi ve grupların bulunduğu Yasa Tasarısı Çalıştayı’nda, gruplar arası söyleşilerin yanı sıra ileriki dönemlerde ekosistem ve yasa adına yarar gözetici önemli maddeler üzerinde duruldu. Tamamen gönüllülerden oluşan çalışma grupları 2.Kripto Varlık Yasa Çalıştayı’na kadar çalışmalarına devam edeceklerini bildirdiler.
Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri
Daha fazla Kripto Para Haberleri için: Kripto Para Haberleri
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.