Muhabbit
Bitcoin-Genel-Muhabbit

Bitcoin-Genel-Muhabbit

2008’den Günümüze Bitcoin Tarihinin Dönüm Noktaları: 2022 Bitcoin’in En Kötü Senesi Mi?

Bitcoin’in dününü anlamadan yarınını anlamak imkansız. İşte 2008’den 2022’ye Bitcoin tarihinin dönüm noktaları!

Geçtiğimiz 14 sene içerisinde dünya ekonomisi pek çok dönüşüm geçirdi. Global krizlerden dijitalleşen finansa uzanan ve 2008’den beri devam eden bu geniş dönüşüm skalasında sanal para birimleri de yerlerini aldı. Sanal para birimlerinin önceleri sessiz sedasız başlayan macerası, sonrasında, özellikle Bitcoin’in ana akım tarafından tanınırlık kazanmasıyla beraber, günümüz finans dünyasında merkezi bir konum kazanacak kadar ilerledi.

Her ne kadar yoktan var edilen ve 30 Mayıs 2022 tarihi itibarıyla değeri 30.651 dolar civarında seyreden Bitcoin’in bir başarı hikayesi olduğu tartışmasız bir gerçekse de, bu yeni dijital para biriminin ortaya çıktığı günden bu yana ani fiyat dalgalanmalarıyla meraklılarını sürekli olarak alarm halinde tuttuğu da yadsınamaz.

Bir yandan Bitcoin fiyat takibi için pür dikkat piyasaları takip ederken bir yandan da geleceğe dair tahminler yürütmeye çabalayan bu geniş kitleleri bekleyen tek çözüm ise Bitcoin’in geçmişine hakim olarak başarılı analizler ortaya koyabilmek.

Bitcoin Pizza Günü

1. Bitcoin Pizza Günü

Bitcoin ile fiziksel bir varlığı satın almak için gerçekleştirilen ilk alışveriş 22 Mayıs 2010 tarihinde 10.000 BTC karşılığında 2 pizza siparişi verilerek gerçekleşti. Bitcoin forumu üzerinde konuşuan kullanıcılardan birinin bana Bitcoin yollarsan sana pizza yollarım demesiyle meydana gelen ve artık Bitcoin Pizza Günü olarak anılan bu tarihi olay, Bitcoin’in adeta bir fiat para birimi gibi gündelik hayatta gerçekleştirilen ticari faaliyetler için kullanılabileceğini ispatlamış oldu.

Gavin Andresen

2. Bitcoin Vakfı’nın Kuruluşu

2012 senesinin Eylül ayında Gavin Andresen, Jon Matonis, Patrick Murck, Charlie Shrem ve Peter Vessenes gibi isimler Bitcoin Vakfı’nı kurdu. Vakfın amacı bu açık kaynaklı protokolü bir standarda oturtarak Bitcoin güvenliğini ve reklamını sağlamaktı. Vakıf böylece 2008’den beri piyasada olan Bitcoin’in global büyümesinin hızlandırılabileceğini öngörüyordu.

Coinbase

3. Coinbase’de Rekor Satış

2013 senesinin Şubat ayında Bitcoin temelli ödeme platformu olan Coinbase 1 milyon dolar değerinde Bitcoin’i her bir Bitcoin 22 dolar değerinde olacak şekilde tek bir ayda sattığını duyurdu. Bu satış adeta Bitcoin’i bekleyen görkemli günlerin bir habercisiydi.

Kolombiya’da bir Bitcoin ATM’si

4. İlk Bitcoin ATM’si

29 Ekim 2013 Tarihinde Robocoin ve Bitcoiniacs isimli iki şirket güçlerini birleştirerek Vancouver, Kanada’da bir kafede dünyanın ilk Bitcoin ATM’sini kurdular. 2008’den beri varlığını sürdüren Bitcoin adeta bir fiat para muamelesi görmeye başlamıştı.

MT. Gox

5. MT. Gox Skandalı

2010 senesinde kurulan Japonya merkezli Bitcoin borsası Mt. Gox, dijital para biriminin belki de ilk büyük ölçekli skandalına imza atarak tarihe geçti. Hızla büyüyen borsa, 2014 senesine gelindiğinde Bitcoin işlemlerinin %70’ine ev sahipliği yapıyordu. Ancak, platform aynı sene içerisinde birdenbire tüm işlemleri durdurarak kitleleri şoke etti. Yüz milyonlarca dolar değerinde Bitcoin’in kaybolması ve/veya çalınmasına bir şekilde dahil olan borsa, Şubat 2014 tarihinde kapılarını kapatıp iflas ilanında bulunarak sektöre veda etti.

Zynga

6. Zynga’nın Bitcoin Açılımı

2014 senesinin Ocak ayında Zynga isimli ünlü oyun şirketi Bitcoin’i oyun içi varlıkların satın alımı için değerlendirdiğini ve denemeler yürüttüğünü duyurdu. Böylece kripto paralar online oyun sektörünün bir parçası altına gelerek metaverse gibi daha ileriki zamanlarda ortaya çıkacak girişimlerin temelini oluşturdular.

Bitcoin

7. Bitcoin’in Genel Kabul Görmesi

2015 senesinin Şubat ayında Bitcoin’i bir ödeme yöntemi olarak kabul eden firmaların sayısı 100.000’i aştı. 2008’den sonra ufak ufak kitle edinmeye başlayan Bitcoin’in kabul görme macerası 2011 senesinde WikiLeaks gibi platformların Bitcoin’i bağış olarak kabul etmesiyle başladı. Sonraki yıllarda da daha yoğun bir ilgi görerek devam etti. Örneğin 2013 senesinde OkCupid Bitcoin ödemelerini kabul etmeye başladı. Aynı sene içerisinde Lefkoşa Üniversitesi Bitcoin’i öğrenim ücreti olarak kabul edeceğini belirtti. 2014 senesinde Las Vegas’taki pek çok kumarhane ve Dell gibi büyük teknoloji şirketleri Bitcoin ile ödeme almaya başladı.

2016 senesinde Japon Hükümeti Bitcoin’in tıpkı fiat paralar gibi bir fonksiyona sahip olduğunu kabul etti. Aynı sene Bitcoin’e dair yapılan akademik araştırma sayısı 3580’e çıktı. 2017 senesinde NHK, Japonya’da Bitcoin ödemesini kabul eden online alışveriş sitelerinin sayısının son bir sene içerisinde 4,6 katına çıktığını belirtti. 2020 senesinde ise PayPal kullanıcılarının platform üzerinden Bitcoin alım satımı gerçekleştirebileceğini dile getirdi. Böylesine büyük platformların Bitcoin kabulü, dijital para biriminin geniş kitleler tarafından benimsenmesinin önünü açtı.

Bitfinex

8. Bitfinex Skandalı

2016 senesinin Ağustos ayında büyük Bitcoin borsalarından biri olan Bitfinex hacklendi ve platform üzerinden 120.000 BTC çalındı. Mt. Gox’tan sonra gerçekleşen en büyük skandallardan olan Bitfinex, henüz yeni yeni geniş kitleler tarafından kabul görmeye başlayan Bitcoin’e ve kripto para sektörüne dair güvensizliğin tetiklenmesine yol açtı.

İlginizi çekebilir: Bitfinex Davasında Yeni Gelişmeler!

Bitcoin Cash

9. Bitcoin Cash Hard Fork

2008’den 2017 senesinin Temmuz ayına dek Bitcoin kullanıcılarının tamamı kripto para için benzer bir kurallar bütününe tabiiydi. Ancak 1 Ağustos 2017 tarihinde Bitcoin iki farklı türevdeki dijital para birimlerine çatallandı. Bu birimlerden biri 1 MB blok boyutu sınırına sahip BTC zinciri, diğeri ise 8 MB blok boyutu sınırına sahip BCH oldu. Bu çatallanmaya Bitcoin Cash Hard Fork adı verildi.

QuadrigaCX

10. QuadrigaCX CEO’sunun Şok Eden Ölümü

9 Aralık 2018’de Kanada’nın en büyük kripto para borsası olan QuadrigaCX’in kurucusu Gerald William Cotten henüz 30 yaşında Hindistan’da hayatını kaybetti. Genç bir insanın ölümünün trajedisi bir yana, Cotten’ın 115,000 kullanıcının kripto para cüzdanına erişim sağlayabilen tek insan olması binlerce kişinin milyonlarca dolarına mâl oldu.

Cotten’ın vasiyetini ölümünden henüz 12 gün evvel hazırlamış olması, eşinin ölüm haberini olayın üstünden ancak bir ay sonra duyurması ve Cotten’ın mirasının neredeyse tamamına sahip olması gibi gelişmeler olaya dair şüpheleri besledi. Öyle ki, günümüzde hala pek çok kişi Cotten’ın aslında ölmediğine, paraları alıp kaçtığına inanıyor.

El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele

11. El Salvador Açılımı

Bitcoin halihazırda pek çok firma tarafında kabul görürken El Salvador devletler bazında dijital para birimlerine dair gerçekleştirilen en büyük girişimlerden birine imza attı. 1 Mayıs 2021’de konuya dair açıklama yapan El Salvador Başkanı Nayib Bukele, Bitcoin’i resmî para birimi olarak kabul etmeyi planladıklarını açıkladı ve böylesine bir adım atan ilk ülke oldu.

İlginizi çekebilir: El Salvador’dan Bitcoin Hamlesi

Berlin’de halk Rusya’nın Ukrayna işgalini protesto ediyor.

12. Rusya Ukrayna Savaşı ve Luna Krizi

2021 senesinin ilk yarısında 64.000 dolarlık bir değere ulaşarak 2008’den beri tüm zamanların zirvesini yapan Bitcoin’in gidişatı sonraki aylarda aynı düzeyi korumakta başarısız oldu. Özellikle 2022 senesine gelindiğinde patlak veren Rusya-Ukrayna savaşı Bitcoin fiyatlarının tepe taklak olmasına yol açtı. Öyle ki, 22 Nisan 2022 tarihinde gelindiğinde Bitcoin’in değeri 40.000 dolar altına düşmüştü. Mayıs 2022’de ise bu rakam 26.970 dolara kadar geriledi.

İlginizi çekebilir: Bitcoin Nedir?

Bu son gerilemede Luna stablecoininin ani çöküşünün de payı oldu. Tüm bu düşüşler “Yoksa Bitcoin’in parlak günleri geride mi kaldı?” sorusunu doğurdu. Kimileri bu dalgalı durumun hemen her yeni girişimde yaygın görülen bir adaptasyon süreci ile alakalı olduğunu dile getirirken, diğerleri Bitcoin’in makus talihinin daimi olacağını iddia etti.

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Daha fazla Bitcoin Haberleri için: Bitcoin Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version