6 Yılda 144 Milyon Dolarlık Bitcoin Ödemesi!
FBI ajanı Joel DeCapua, sayısız kurbanın fidye yazılım nedeniyle 144 milyon dolarlık bitcoin ödemesi yaptığını ifade etti.
FBI ajanı Joel DeCapua, sayısız kurbanın fidye yazılım nedeniyle 144 milyon dolarlık bitcoin ödemesi yaptığını ifade etti.
Global siber güvenlik konferansı RSA’nın 2020 oturumunda konuşan FBI ajanı Joel DeCapua, fidye yazılımlardan bahsetti. Fidye yazılımların ne olduğunu ve kurbanların ne kadar para ödediğini anlattı.
2013 Ekim ile 2019 Kasım arasında binlerce insanın fidye yazılım kurbanı olduğunun altını çizen DeCapua, fidye yazılımcılara 144,35 milyon dolar ödendiğini ifade etti. 144,35 milyon doların büyük bir çoğunluğunun Bitcoin olarak alındığını da vurguladı.
Fidye yazılım için yapılan ödemelerin büyük çoğunluğunun Bitcoin üzerinden olduğunu söyleyen DeCapua, ister istemez kripto para dünyası ile kara ekonomi ilişkisine dikkat çekti. Kripto paraların izlenemez olması ve düzenleyici mekanizmaların yetersizliği sebebiyle kara ekonomi için altın madeni gibidirler.
DeCapua, “Federaller Fidye Yazılım ile Mücadele Ediyor: FBI Nasıl Araştırıyor ve Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz” başlıklı konuşmasında istatistiklere de değindi.
Daha önce Çin menşeili bir fidye yazılım olan Ryuk’un, sadece bir yıl içerisinde 61,26 milyon dolar, Dharma ya da Crysis olarak bilinen fidye yazılımın ise üç yıllık bir süre içerisinde 24,48 milyon dolarlık ve son olarak Bitpaymer’ın iki yıllık bir süre içerisinde 8,04 milyon dolarlık Bitcoin’e mal olduğu belirtiliyor.
Toplam bilançoya bakıldığında ise, fidye yazılımlar nedeniyle 6 yılda 144 milyon dolarlık Bitcoin ödemesinin yapıldığı ortaya çıkıyor. Fidye yazılım tablosu bu şekildeyken dinleyicilerden önemli bir soru geliyor.
“Fidye yazılımı ödemeleri sigortalanabilir mi?”
Sorunun ardından biraz tereddüt eden DeCapua, kimsenin fidyecilere ödeme yapmak istemediğini söylemekle başlıyor. Ardından birçok şirketin sigorta yaptırdığından bahsediyor. Şirketin olası bir fidye yazılım vakasında, sigorta şirketinin yapmak istediğini erteleyebileceklerini düşünüyorlar. DeCapua;
“Fidye ödemelerinin sigortalanabilir olmaması, daha fazla fidye ödenmesine neden oluyor.”
Diyerek sözlerini bitirdi.
Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin, kara ekonomi için bir araç olarak yaygınlaşması, Bitcoin ve kripto para birimlerinin benimsenmesini etkileyecek mi? Hükümetler tarafından çeşitli düzenleyici örgütler kripto para birimlerini yasaklamaya kadar gidecek mi? İlerleyen günlerde hep birlikte göreceğiz.