ABD Hazine Bakanlığı 4 Şubat 2022 Cuma günü, yüksek değerli sanat piyasasında yasa dışı finansman üzerine bir çalışma yayımladığını duyurdu. Bu çalışmanın yapılması, 2020 Kara Para Aklamayı Önleme Yasası’nda Kongre tarafından zorunlu kılınmıştı.
Hazine konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı:
Bu çalışma; sanat piyasası katılımcılarını, ABD mali sistemine kara para aklayabilecek kişileri ve teröre finansman sağlayabilecek yüksek değerli sanat piyasası sektörlerini inceledi.
NFT’lerin kullanımı gibi gelişmekte olan dijital sanat piyasası, yapıya ve piyasa teşviklerine bağlı olarak yeni riskler sunabilir.
Risklerle mücadele etmek için; çalışma, kanun ve gümrük uygulamalarına yönelik eğitimin yenilenmesi gerektiğini söyleyebiliriz. Özel sektördeki bilgi paylaşımını artırılması, bu risklerin önüne geçilmesini sağlayabilir. Bunun yanında sanat piyasasındaki belirli katılımcıların, kara para aklama veya terörizm finansmanı yapıp yapmadığını anlamak için incelemeye alınabilir.
Dappradar’dan alınan verilere göre; NFT’lerin toplam satış hacmi, 2020 yılında 94,9 milyon dolardı. 2021 yılında ise aynı değer 24,9 milyar dolara kadar çıktı. Jefferies’in analistleri, NFT pazarının 2022’de 35 milyar dolara ve 2025 yılında ise 80 milyar dolardan fazlaya ulaşabileceğini tahmin ediyor.
NFT’lerin bir yıl boyunca artan popülaritesi, dolandırıcıların da dikkatini çekti. Bu yüzden düzenleyiciler, oluşan yeni finans riskleri konusunda endişe etmeye başladı.
ABD’nin Oregon eyaletinin Mali Düzenlemeler Bölümü yöneticisi T. K. Keen, 2021 yılı Ocak ayında şunları söylemişti:
Kripto para birimleri ve NFT’ler üzerinden büyük getiri vadeden dolandırıcılar, internetin her köşesinde bulunuyor. Kripto para birimleri ve NFT satın almak isteyen yatırımcılar, aldığı risklerin farkında olmalıdır. Yatırımcılar, risklerini tam olarak anladıklarından emin olmak için araştırmalarını iyi yapmaları gerekiyor.
Kripto Para Dolandırıcılıklarına Dikkat Edin!
Blockchain analitik firması Chainalysis‘in yaptığı bir araştırmaya göre; kripto paralar ile aklanan kara para miktarı 2020 ve 2021 yılları arasında 6,6 milyar dolardan 8,6 milyar dolara çıktı.
Şirkete göre, KYC kontrollerinde zayıf kalan merkezi borsalar, yasa dışı kripto para işlemlerinde kullanılan cüzdan adreslerinde ilk sıraları yer alıyor. Bununla birlikte merkeziyetsiz platformlara yasa dışı adreslerden gönderilen miktarın neredeyse %2.000 artış gösterdiği belirtiliyor.
Daha fazla Bitcoin Haberleri için: Bitcoin Haberleri
Daha Fazla Blockchain Haberleri İçin: Blockchain Haberleri
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.