Muhabbit

Ağları Test Ederek Nasıl Kripto Para Kazanılır?

Testnet nedir ve bundan nasıl para kazanılır?

Yeni blok zincirleri çıkmaya hazırlandıkça sosyal medyada sürekli bir airdrop başlığı görüyoruz. Peki bu blok zincirleri neden airdrop yapıyor ve bundan faydalanmak için bizim neler yapmamız gerekiyor.

Bir blok zinciri, kripto para yada uygulama piyasaya sürülmeden önce testnet aşamasında olabilecek tüm sorunları çözmeye çalışır. Bu aşamada da daha fazla kullanıcının test etmesini sağlayarak daha fazla sorunu, yoğunluk altında yazılımın çalışmasını ve olası saldırı durumlarını görmek için çalışılıyor. Bu yüzden de birçok şirket yeni uygulamaları veya ağları için airdroplar ile kullanıcı çekmeye çalışıyor.

Blok zinciri mühendisleri ve akıllı sözleşme yazılımcıları çıkarmak istedikleri ürünün ilk halini kullanıcılara sunarak testneti piyasaya sürmüş oluyor. Yazılım bilenler için ayrı test alanları bulunurken sıradan kullanıcılar için de basit işlemler ile testneti deneme fırsatı sunuluyor. Bu aşamada blok zincirindeki ağların testnet ağları kullanılıyor. Bu ağlarda ücretsiz testnet tokenları (karşılığı olmayan) kullanılarak işlemler yapılıyor.

Kripto para sektöründeki en çok korkulan olaylardan bir tanesi siber saldırılardır. Beyaz şapkalı hackerlar ve güvenlik denetçileri testnet aşamasındaki projelere çeşitli saldırılar yaparak bu aşamadaki potansiyel açıkları çıkarmaya çalışır. Bu aşamada çıkan güvenlik sorunları geliştiriciler ve kullanıcılar için hiçbir kayba sebep olmadan düzeltilir.

ÖNEMLİ UYARI

Testnet aşamalarına katıldığınız cüzdanlardan varlık çalınma ihtimali olduğunu unutmayınız. Bu yüzden eğer testnete katılacaksanız kesinlikle içinde hiçbir varlık bulunmayan, kullanılmayan bir cüzdanla işlem yapmaya özen gösterin.

Testnet coinlerinin bir değeri var mı?

Yukarıda testnet coinleri ücretsiz alınabiliyor yazmış olsak da özellikle Goerli Ethereum (gETH) gibi büyük ağların coinleri geliştiriciler yada çok fazla testnet üzerinde çalışanlar için büyük oranda gerekiyor. 24 saatte bir verilen belirli oranlardaki testnet coinleri de bu kullanıcılara yetişmiyor. Bu durumda bazı faucets adı verilen platformlarda testnet coinleri bitiyor. Kullanıcılar da bu durumlarda testnet coinlerini kripto para pazarından satın almak zorunda kalıyor. Örnek olarak gETH, merkezi Binance ve Coinbase gibi kripto para borsalarında satılamıyor ancak UniSwap gibi merkeziyetsiz borsalar üzerinden 1 dolar seviyelerinden satın alınabiliyor yada satılabiliyor.

Uzun süredir gETH toplayan kullanıcılar bu merkeziyetsiz borsa sayesinde varlıklarını nakde çevirebiliyor. Bu konuya başka bir örnek ise en çok bilinen NFT koleksiyonlarından biri olan Cryptopunk’un 100.000 dolardan fazla değere sahip olan bir NFT’si 527230 gETH’a satıldı.

Bu testnet coinleri sistemin gelişmesi için çıkarılmış olsa da kendi pazarını oluşturmuş durumda. Her ne kadar bu coinler ücretsiz olarak dağıtılsa da en ucuz platformda 100 gETH 18 dolar civarında satılıyor.

Blok zincirinde sadece kullanıcı olanlar için testnet neyi ifade ediyor?

Eğer bir yazılımcı veya hacker değilseniz bizim bu testnetler ile bir alakamız yok diye düşünmeyin. Testnetler kripto para topluluğunun da kendilerini kullanmaları için ödüller dağıtıyor. Birçok testnet, sistemlerini kullanması karşılığında kullanıcılara airdrop sözü veriyor. Bazıları ise söz vermeden mainnet geldiğinde direkt bir airdrop düzenliyor. Bu yüzden testnet kullanıcısı olmak oldukça önemli.

Testnette uzun sürmeyen bazı görevler aracılığıyla kullanıcılar airdrop hakkı kazanıyor. Şu ana kadar en büyük testnet airdrop ödülü Aptos tarafından verildi. Platform, testnette node doğrulayıcı olanlara veya bu aşamada NFT mint edenlere 150-300 APT arası dağıttı. Bunun değeri de 5.000 dolar civarındaydı.

Testnete nasıl ulaşabilirim

Testnetlere katılmak oldukça kolay ve birçok platform bunun için MetaMask cüzdanını kullanıyor. MetaMask’ın açık kaynaklı tesnet cüzdanları birçok ağda kullanılabiliyor. Testnetine gireceğiniz platform size kullanacağı ağı açıklıyor ve sizin bu ağda bir cüzdan kurmanız isteniyor. MetaMask’ta bunu yapmanın en kolay yanı ise Chainlist sitesine girerek cüzdanınızı bağlamanız. Cüzdanınızı bağladıktan sonra ise sitenin üstünde bulunan “Include Testnets”i işaretleyerek sizden istenilen ağı sitede aramanız isteniyor. Sonrasında site sizin için uygun ağı kurarak otomatik olarak cüzdanı kuruyor.

Bazı yeni projeler ise kendi kurduğu cüzdan uygulamalarının kullanılmasını ve buralarda da yapılması gereken adımları açıklayabiliyor.

Testnetlerde neler yapılması isteniyor?

Her test genel olarak benzer adımlar istiyor. Ancak bazıları diğerlerinden daha fazla şey isteyebiliyor. Genel olanlardan bazıları şunlar:

Genel olarak istenilen bu adımların belirli aralıklarla tekrarlanması o testnetten ödül kazanma ihtimalini artırdığı belirtiliyor. O yüzden sık sık tekrarlanması çok önemli.

Airdrop yapan testnetleri nasıl bulabilirim?

Genel olarak her ağda birden fazla airdrop yapan testnet bulunuyor. Bunları bulmak ve yapılacak işlemlerin neler olduğunu öğrenmek için en iyi yer tabi ki YouTube ve Twitter. Bu platformlarda sürekli olarak airdrop yapan testnetler duyuruluyor. Ancak tıkladığınız bağlantılara dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü her ne kadar airdrop’tan bedava para kazanmak isteseniz de bu alanda da bol bol dolandırıcı bulunuyor. Sitenin görünümünü kopyalayarak yeni bir site hazırlayan dolandırıcılar kullanılan cüzdandan birçok kripto paraya erişim hakkına ulaşıyor ve anında bu paraları hesabınızdan çekiyor.

Airdrop veren testnetlere katılmak istiyorsanız içinde hiçbir varlık bulunmayan yeni cüzdanlar açıldığından emin olmanız çok önemli!

Kripto para airdrop’u yapan projelerden bazıları bu haberimizde bulunuyor.

Sosyal medya hesaplarımızdan bize katılabilir, son blockchain gelişmelerinden anlık ve hızlı haberdar olabilirsiniz: https://linktr.ee/muhabbitcom

Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Son Yazılar

Exit mobile version