Axie Infinity NFT Satışları Küllerinden Yeniden Doğuyor!
Axie Infinity, oyna-kazan politikası ve Ronin ağ köprüsüne yapılan 622 milyon dolarlık bir saldırı nedeniyle zor zamanlar geçiriyor.
İşlem hacmi açısından tüm zamanların en büyük NFT projesi olan Axie Infinity, son aylarda başarısız bir oyna-kazan politikası ve Ronin ağ köprüsüne yapılan 622 milyon dolarlık bir saldırı nedeniyle zor zamanlar geçirdi. Bununla birlikte, Ethereum NFT oyununun hala geri dönüş yapabileceğini gösteren küçük yaşam belirtileri ufak ufak boy göstermeye başladı.
Temmuz 2022’nin ilk haftasında Axie Infinity NFT satışları CryptoSlam verilerine göre önceki yedi günlük döneme kıyasla yaklaşık %198 arttı. Nitekim, 1.38 milyon dolar değerinde olan bahsi geçen NFT’ler, Axie’nin 2021’in yaz aylarında düzenli olarak sattığı rakamın yalnızca küçük bir kısmına denk geliyor. Ancak yine de bir hafta içerisinde gözlemlenen bu oranın kayda değer bir sıçrama olduğu da bir gerçek.
Axie Infinity geliştiricisi ve Sky Mavis’in kurucu ortağı Jeff Zirlin, 7 Temmuz 2022 Perşembe günü attığı tweet’te önceki 24 saat içinde yaklaşık 22.000 Axies satıldığını belirtti. Zirlin’e göre yalnızca birkaç hafta önce 24 saatlik bir sürede satılan NFT sayısı 7.000 civarındaydı.
Zirlin ayrıca yeni bir savaş sistemi, görsel güncellemeler ve diğer bir dizi gelişmeye tanık olan Axie Infinity’nin yeni Origin sürümünün indirmelerinin arttığını ve Axie arazi sahiplerinin %90’ının AXS token ödülleri kazanmak için NFT’lerini stake ettiğini de ekledi. Arazi staking özelliği 30 Haziran 2022’de başladı ve yapılan staking oranları an itibarıyla %91’e yükseldi.
Axie Infinity söz konusu olduğunda NFT’ler, kullanıcıların savaşa getirdiği benzersiz Axie canavarları ve oyuncuların gelecekte özelleştirip para kazanabileceği sanal araziler gibi şeyleri temsil ediyor.
Axie Infinity’yi Ekonomik Çöküşler Sarstı
Axie Infinity, AXS ve SLP token fiyatları, başarısız bir oyna-kazan ekonomisi söz konusuyken çöktüğü için 2021’in sonlarından bu yana önemli zorluklarla uğraşıyor. Özel Ronin sidechain’inde var olan Ethereum tabanlı oyun, token ödül modelini daha sürdürülebilir hale getirmek için an itibarıyla bir dizi değişiklik uyguluyor. Bununla birlikte, her iki token fiyatı da hala önemli ölçüde düşüş yaşıyor.
CoinMarketCap’e göre, AXS şu anda token başına yaklaşık 14 dolar olarak fiyatlandırıldı ve böylece Kasım 2021’de belirlenen yaklaşık 165 dolarlık zirve fiyatından %91 oranında düşüş yaşadı. Haziran 2022’ye kıyasla ise rakam %22 düştü. Bu arada SLP tokenı ise, Temmuz 2021’de ulaştığı zirve fiyat olan 0,40 dolardan %99 düşüşle yaklaşık 0,004 dolar değerinde seyrediyor.
Ekonomik sıkıntılara ek olarak, Ronin’i Ethereum blockchain’ine bağlayan köprü Mart 2022’de saldırıya uğradı ve 622 milyon dolar değerinde ETH ve USDC stablecoin çalındı. Kuzey Kore’nin kötü şöhretli devlet destekli hack grubu Lazarus, ABD Hazine Bakanlığı tarafından suçlu grup olarak belirlendi.
Sky Mavis, Haziran 2022’nin sonlarında köprüyü yeniden açtı ve kripto para varlıkları çalınan kullanıcılara tamamen geri ödeme yaptı. Ancak, daha geniş bir kripto para piyasası düzeltmesi nedeniyle hack’ten bu yana ETH’nin değeri önemli ölçüde düştü. Sky Mavis, yakıt geri ödemelerine yardımcı olmak için 150 milyon dolarlık ek fon topladı ve günümüzde çalıntı fonları hack’ten kurtarmak için hala kolluk kuvvetleriyle birlikte çalışıyor.
11 Temmuz 2022 günü yayımlanan bir blog yazısında Sky Mavis Oyun Ürün Lideri Philip La, oyunun azalan tokenı ve NFT fiyatları hakkında medya raporlarının oyuna dair “yanıltıcı anlatılar” sunduğunu yazdı. La, aynı zamanda Axie Infinity’nin önceki oyna-kazan versiyonundan yeni “oyna ve kazan” Origin versiyonuna devam eden geçişe dikkat çekti.
İlginizi çekebilir: Axie Infinity’nin Ronin Köprüsü Yeniden Açıldı!
Origin, henüz token ödülleri sunmayan daha rahat bir lansman formatında oynanabiliyor. Sky Mavis ayrıca, oynaması ücretsiz yeni başlangıç canavarları nedeniyle Origin’in NFT’lerin oynamasını gerektirmediğinden, oyunu resmi mobil uygulama pazarlarına genişletmeyi planlıyor. La, ayrıca Sky Mavis’in de hibeler ve diğer girişimler yoluyla Axie ekosistemini genişletmeyi hedeflediğini ve aktif olarak işe alım yaptığını belirtti.
“Oyun, düzenli olarak yapılan büyük iyileştirmelerle hala varlığını sürdürüyor. Zaman içinde edindiğimiz tüm tecrübeleri üzerinde uyguladığımız alternatif oyunları da piyasaya sürmeye devam edeceğiz. Varoluşsal bir krizde olduğumuz ve zamanımızın da tükenmekte olduğu anlatısı oldukça yanlış.”
Axie Infinity’nin kısa vadeli NFT satış büyümesinin devam eden bir trende dönüşüp dönüşmeyeceği ve oyunun 2021’deki popülerliğini tekrar yakalayıp yakalayamayacağı halen belirsizliğini koruyor. Ancak Sky Mavis, görünüşe göre hala böyle bir geri dönüşü hedefleyerek hareket ediyor.
Daha fazla NFT Haberleri için: NFT haberleri
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.