Muhabbit

Bank of England’ın Dijital Parası Özel Sektörden Mi Çıkacak?

Forbes tarafından AVA Kurucusu Emin Gün Sirer ile gerçekleştirilen röportajda Sirer’e, Bank of England’ın dijital paralar hakındaki tutumunu da içeren sorular soruldu.

bank of england

Bank of England merkez bankaları arasında başı çeken, aldığı kararlar ile finansal sektörü yerinden oynatabilecek güce sahip bankaların arasında gelmekte. Diğer merkez bankalarından farklı olarak Bank of England, Merkez Bankası Dijital Parası (CBDC) konusuna karşı sert bir tutum izlemiyor. Hatta aksine banka Mart ayında başlattığı ve 3 ay boyunca sürecek olan görüşmelerine, dijital paralar hakkında uzman kişileri davet etmiş, para politikaları ve dağıtık defter teknolojileri hakkında halka açık bir tartışma başlatmıştı.

Bu noktada resmi bir dil ile CBDC’lerden bahseden bir merkez bankası olmanın yanı sıra Bank of England, Libra ve benzeri projelerin paranın ve finansın geleceğine ne yönde etki edebileceği ve riskler barındırıp barındırmadığı hakkındaki endişelerin sesi olmak, aynı zamanda mümkünse bunlara cevap da olma amacı taşımakta.

Forbes tarafından AVA Labs Kurucusu Emin Gün Sirer ile gerçekleştirilen röportajda Sirer’e, Bank of England’ın dijital paralar hakındaki tutumunu da içeren sorular soruldu.

Forbes’tan Jason Brett’in sorularından birisi Sirer’in BoE’in dijital paralara bakış açısı ve takındığı tutum oluyor.

Dijital para birimlerine karşı artan bir ilgi olduğunu görmek çok sevindirici. İngiltere her zaman blockchain teknolojisini destekler tarafta bulunan bir ülke oldu. BoE kendi sistemini oluşturmak istemiyor, bunu özel sektöre açmak istiyor. Ek olarak BoE oluşan yeni sistemi tamamen kontrol edemeyeceğinin de farkında. Bu sebeple özel sektör ile önemli bir ortaklığa gideceklerini düşünüyorum.

Jason Brett’in diğer bir sorusu ise AVA Labs’ın CBDC sektöründeki rolü oluyor.

AVA aynı BoE’in istediği çözümleri sunabilme kabiliyeti var. AVA olarak halka açık ve özel zincirleri bir arada köprü kurarak sunabiliyoruz. Bu sayede merkez bankaları ağ üzerindeki varlıkları kimin oluşturduğunu ve yönetiğini kontrol edebilir hale geliyor.

Jason Brett’in son sorusu ise sihirli bir değneğe sahip olması haline Sirer’in dünyaya hangi para birimini getireceği oldu. Brett örnek olarak da Bitcoin, Libra ve CBDC’leri gösterdi.

Kesinlikle Bitcoin olmazdı. Çünkü Bitcoin inanılmaz derecede enerji harcıyor. Aynı zamanda Bitcoin ölçeklenebilirliği de dünya parası olmaya uygun değil. Libra’da önereceğim para olamaz. Çünkü farklı itibari para birimleri tarafından destekleniyor ve sadece küçük bir grup tarafından yönetiliyor. Bu iş bana kalacak olsaydı da insanların kendileri tarafından kontrol edilen bir para birimini sunardım. Dünyada bulunan tüm insanlara erişebilecek kadar ölçeklenebilir, açık ve şeffaf bir para birimi ihtiyacımız olan şey. AVA Labs’ta tam olarak bunun için uğraşıyoruz ve teknolojimiz bunu sağlayabiliyor.

Bildiğiniz üzere geçtiğmiz günlerde AVA test ağını halka açmıştı.

Son Yazılar

Exit mobile version