Binance KYC verilerini paylaşmaya hazırlanıyor. Önde gelen kripto para borsalarından Binance, FATF(Mali Eylem Görev Gücü) düzenlemelerine uyum sağlamak adına KYC (Know Your Customer) paylaşımı için geliştirilen The Shyft ağına katıldığını duyurdu.
The Shyft Network, kripto para endüstrisinde kurumların, FATF düzenlemelerine ve uyumluluk standartlarına göre hareket edebilmesi adıma geliştirilen merkezi olmayan bir ağ olarak tanımlanabilir.
Binance Uyumluluk Departmanı’nından Samuel Lin’in açıklamalarına göre Shyft Ağı, şu anda FATF kurallarına uyumluluk adına hizmet veren tek merkezsiz çözüm ve henüz konu ile alakalı başka bir altyapı bulunmamakta.
Geçtiğimiz yaz aylarında düzenlemeler FATF tarafından duyurulmuştu. Geçtiğimiz günlerde ise Suudi Arabistan’da yapılan G20 zirvesinde, ülkeler FATF kurallarına tam destek vermişti. Konu ile ilgili haberimize buradan ulaşabilirsiniz. FATF kuralları önümüzdeki Haziran ayında yürürlüğe girmiş olacak. Düzenlemeler, VASP ( Sanal Varlık Hizmet Sağlayıcıları) ismiyle kanunlaştırılacak. Kanun içerisinde hizmet sağlayıcıların KYC bilgilerini toplamasını ve paylaşmasını gerektiren bir madde de bulunmakta. Bu noktada ise Binance de, Shyft ile bir ortaklığa gitmiş durumda.
Eski FATF Genel Sekreteri ve bugünkü Shyft’in danışmanı olan Rick McDonell, bu ortaklıkların, sektörün bir sonraki adıma taşınması adına olan önemini vurgulamakta.
Diğer servis sağlayıcıların da bir an önce düzenlemelere uyum sağlamak adına Shyft ve benzeri çözümlere katılması çok büyük önem barındırıyor. (Henüz başka bir alternatif bulunmuyor.)
Rick McDonell
McDonell’in açıklamalarına göre Shyft, hem FATF yönergelerine hem de Avrupa Birliği’nin veri gizliliği yasasına uyacak şekilde tasarlanmış durumda.
Binance’in Erken Gelen Adımı
Binance’in Shyft ile erken gelen ortaklığı, belki de geçen yaz yaşanan KYC hırsızlığı ile ortaya çıkmış olabilir. Geçtiğimiz yaz bir hacker Binance KYC verilerini çaldığını duyurmuştu. Devamında ise Telegram ve diğer uygulamalar üzerinden gruplarda bir çok kullanıcının KYC için gönderdiği fotoğraflar ve pasaport fotoğrafları yayılmaya başlamıştı. Çalınan KYC verileri içerisinde neredeyse 10,000 adet kişisel fotoğraf bulunmaktaydı (pasaport ve selfie). Sonrasında verilerin doğru olmadığı iddia edilse de kendi gönderdiği fotoğrafları gördüğünü belirten bir çok kullanıcı da bulunmaktaydı.
Belki de bu sebepten Binance KYC verileri adına bu adımı diğer borsalardan önce atmış olabilir.