Bitcoin 10 Yıl Önce Neredeydi, 1 Yıl Sonra Nerede Olacak?
2009’da hayatımıza giren Bitcoin, 10 yıl önce neredeydi ve 1 yıl sonra nerede olacak? Altın ile güvenli liman mücadelesinde “Güvenli Liman” unvanını alabilecek mi?
2009’da hayatımıza giren Bitcoin, 10 yıl önce neredeydi ve 1 yıl sonra nerede olacak, altın ile güvenli liman mücadelesinde “Güvenli Liman” unvanını alabilecek mi?
10 yıl geriye gittiğimizde geleneksel bankaların ve fiat paraların ekonomi üzerindeki etkisini görebiliriz. Tüm ekonominin geleneksel fiat para üzerine kurulduğu ve dijitalleşmenin henüz büyük çapta gerçekleşmediği günlerde birçok insan için altın güvenli liman görevini görüyordu.
Lider kripto para birimi Bitcoin 2009 yılında doğmuş olsa da tanınması ve benimsenmesi 2017 yılındaki tarihi yükselişi sırasında oldu. O zamana kadar özellikle ülkemizde pek bilinmeyen kripto paralar 2020 yılında gündemde yer almaya başladı.
Sabit bir fiyatta kalmaması veyahut herhangi bir para birimi ile uzun süreli korelasyon kurmaması nedeniyle inişli çıkışlı uzun bir 10 yıl oldu. Sadece 2019 sonu ile 2020 başına bakmamız bile ne kadar fazla iniş çıkış yaşadığını anlamamıza yardımcı olabilir.
Altın 2.0
İnişli çıkışlı fiyatına rağmen, hiçbir birim ile uzun süreli korelasyon göstermemesi açısından Bitcoin, birçok kişi tarafından güvenli liman olarak görülüyor. Daha doğrusu görülmesi umuluyor. İşte tam bu umutlar ve “Acaba cidden öyle mi?” şeklindeki soru işaretleri, altın ile Bitcoin arasındaki güvenli liman çekişmesini başlattı.
2020 yılının başında Amerika’nın Çin ile arasındaki ticaret savaşlarında Bitcoin’in yaşadığı dikey hareket daha sonrasında yine Amerika’nın İran ile yaşadığı gerginlikte de aynı şekilde tepkiyi vermesi altın ile korelasyon gösterdiği şeklinde yorumlanmıştı.
Hatta kripto para borsası Gemini’nin kurucu ortağı ve CEO’su Tyler Winklevoss bu korelasyona dikkat çekerek, “Bitcoin altın 2.0 değilse ne?” şeklinde bir açıklama yapmıştı. Morgan Creek Digital’in kurucu ortağı Anthony Pompliano da bu düşünceyi desteklercesine “Corona virüsü salgınında Bitcoin, 2008 yılında altının likidite krizindeki gibi davranış sergiliyor.” demişti. Üstelik Pompliano bu benzetmeyi yapan tek insan değil. Kripto para dünyasının popüler analistlerinden biri olan Willy Woo da aynı noktaya parmak basmıştı.
2008 yılında altının yaptığı davranış şeklinin bir benzerini yaptığı için altın 2.0 olarak tanımlanıp güvenli liman olmaya aday olarak gösterilen Bitcoin, 11 yıl içerisinde çok büyük bir yol kat etti.
Corona virüsü pandemisi sebebiyle dünyayı saran ekonomik istikrarsızlık dönemi altın ve Bitcoin karşılaştırmalarının daha sık yapılmasına sebebiyet verdi. Özellikle kripto para dünyasından yükselen bir “Bitcoin güvenli limandır!” sesleri ile altının yerini alabileceği düşünülen Bitcoin, 1 yıl sonra nerede olacak?
Objektif bakıldığında merkeziyetsiz bir para birimi, ekonomik istikrarsızlığın üstesinden gelip dünyaya olumlu bir etki sağlayabilir. Ancak The Block analisti Larry Cermak’in de dediği gibi “Kripto paraya yatırım, tamamen duygu değişimleriyle alakalıdır.”. Kripto para dünyasının içinde olan birçok insan yatırım yaparken işin içine ister istemez duygularını da katıyor. Ne kadar teknik analiz olsa da hangi indikatörün seçileceği de o anki duygu değişimlerinize bağlı oluyor.
Yani uzun lafın kısası, Bitcoin’in şu anki hâli güvenli liman olmaya aday. Ancak bu sadece kripto para dünyasında herhangi bir kripto paraya gönül veren yatırımcıların düşüncesi de olabilir. Bitcoin ne demek veya dijital para nedir bilmeyen milyonlar için güvenli liman her zaman altın olarak kalacaktır.
Peki Nasıl Güvenli Liman Olur?
Dünya üzerinde yaşayan her bir bireyde dijital para fikri benimseninceye kadar Bitcoin’in güvenli liman olarak kabul edilmesi zor. Sonuçta insanlar bildiğine ve tanıdığına yatırım yapar. Bilinmeyen karşısında her zaman daha çekingen davranma eğilimindedirler. Bu yüzden de eğer Bitcoin’in güvenli liman olarak adlandırılması isteniyorsa, önce dünya çapında bir benimsenme sürecine girmesi gerekiyor.
Merkez bankalarının dijital para birimi girişimleri Bitcoin’in benimsenmesi açısından oldukça önem arz etmektedir. Bununla birlikte Corona virüsü salgını süresince Blockchain teknolojisinden yararlanan birçok kurum ve kuruluştan bahsetmiştik. Blockchain teknolojisinin yaygınlaşması ve benimsenmesi, kripto paraların ve tabii ki de lider kripto para birimi Bitcoin’in de benimsenmesi anlamına gelecektir. Yani dünya çapındaki benimsenme sürecine bir süre önce giren Bitcoin, “Corona virüsü” sayesinde bu sürece daha hızlı devam eder olmuştur. Bu sürecin sonunda güvenli liman olarak adlandırılması Bitcoin’in 1 yıl sonraki olası yolu olabilir. Ancak şüphesiz ki dünya üzerinde kimsenin elinde olmayan durumlar meydana gelebilir. Tıpkı Corona virüsünün daha doğrusu Covid-19’un ortaya çıkışı gibi… Bu yüzden 1 yıl sonrası için kesin bir şey söylemek mümkün değil. Bitcoin güvenli liman olma yolunda emin adımlarla yürüyebilir de, uçurumun dibine düşebilir de… Hep birlikte göreceğiz…